Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Τα ιεραποστολικά κέντρα στην Ζιμπάμπουε




Ιεραποστολικά Κέντρα 
1. Αγίου Νεκταρίου. Στην περιοχή Park Town, Harare. Συμπεριλαμβάνει Ιερό Ναό, Τεχνική Σχολή, Αίθουσα Συνάξεων & 2 Κλινικές. Οι κλινικές λειτουργούν Δευτέρα - Παρασκευή με φροντίδα της κας. Αριάδνης Ψύλλου. Περισσότεροι από 200 ασθενείς εξετάζονται εβδομαδιαίως συμπεριλαμβανομένων φορέων HIV και ασθενών AIDS. Προσφέρεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς. Κάθε Πέμπτη γίνεται η σύναξη των γυναικών, κάθε Σάββατο της νεολαίας και το κατηχητικό σχολείο λειτουργεί κάθε Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία. Εφημέριος: π. Αυγουστίνος Moketsi. Πρόεδρος Νεολαίας: Ανδρέας Tiniga. Κάθε Σάββατο προσφέρεται συσσίτιο και κατά τακτά χρονικά διαστήματα διανέμονται τρόφιμα, γραφική ύλη, ιματισμός και υποδήματα. Ομαδικές βαπτίσεις τελούνται 3 φορές ετησίως κατά τις μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας. Με πρωτοβουλία φίλων της Ιεραποστολής από την Ελλάδα και την Κύπρο στηρίζονται οικονομικά  1.100 άποροι μαθητές και μαθήτριες. Μεγάλα εμπορευματοκιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλονται τακτικά με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Κυψέλης και του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού.   Το σημαντικό αυτό έργο ξεκίνησε ο μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος επί Μητροπολίτου Κυρίλλου (νυν Ναυκράτιδος ) το 2001 με την παρουσία του τότε Μητροπολίτη Κένυας και Ειρηνουπόλεως Σεραφείμ Κυκκώτη.

2. Αγίου Αυγουστίνου. Bulawayo. Συμπεριλαμβάνει Αίθουσα Συνάξεων, Νηπιαγωγείο, Κλινική (τα έξοδα ανεγέρσεως κάλυψε η Αδελφότης Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής με έδρα την Θεσσαλονίκη και πρωτοβουλία του Προέδρου της κ. Βάιου Πράντζου). Συνάντηση νεολαίας και κατηχητικό σχολείο κάθε Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία. Εφημέριος: π. Ραφαήλ Ghada. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα διανέμονται τρόφιμα, γραφική ύλη, ιματισμός και υποδήματα. Ομαδικές βαπτίσεις τελούνται 3 φορές ετησίως κατά τις μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας και 12 φορές ετησίως παρατίθενται γεύματα αγάπης. Με πρωτοβουλία φίλων της Ιεραποστολής από την Ελλάδα και την Κύπρο στηρίζονται οικονομικά  400 άποροι μαθητές και μαθήτριες. Πρόσφατα ανεγέρθη πρεσβυτέριο με φροντίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εξωτερικής Ιεραποστολής Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός με πρωτοβουλία του Προέδρου του π. Μιχαήλ Χριστοδουλίδη (κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου).   
3. Αγίου Αθανασίου. Xαράρε. Παραπλεύρως της Μητροπολιτικής κατοικίας. Συμπεριλαμβάνει τον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού, Παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας, Αίθουσα Εκδηλώσεων/κατηχήσεων και τα Πατριαρχικά Δώματα. Το ακίνητο αγοράστηκε με φροντίδα του τότε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε & νυν Πάπα & Πατριάρχη Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου ΙΙ και έξοδα της Βουλής των Ελλήνων. Τα εγκαίνια τέλεσε η Α.Θ.Μ. και η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δημήτριος Αλεξανδράκης στις 10 Φεβρουαρίου 2007 με τη παρουσία του τότε Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ Κυκκώτη.   
4. Αγίου Γεωργίου. σε οικόπεδο που δώρισε η οικογένεια Παντελή & Μαρίας Τσελέντη. Κτίτωρες: ο κ. Βάιος Πράντζος (Πρόεδρος της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης) και ο αείμνηστος Γεώργιος Πράντζος. Με φροντίδα της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής ανεγείρεται Αίθουσα Συνάξεων, Κλινική & Πρεσβυτέριο, και σύντομα θα ανεγερθεί σπίτι αγάπης για την φιλοξενία ορφανών παιδιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου