Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Το ιεραποστολικό έργο στην Ι. Μ. Κένυας (Ιανουάριος-Μάρτιος 2011)

      
Οι μήνες Ιανουάριος-Μάρτιος 2011 υπήρξαν για τη Μητρόπολη Κένυας περίοδος κατά την οποία έλαβαν χώρα πολλές και διάφορες δραστηριότητες σε όλους τους τομείς. Έτσι ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος είχε την ευκαιρία και πάλι να επισκεφθεί κοινότητες, να τελέσει λειτουργίες, μυστήρια και να μεταφέρει στους κληρικούς και λαϊκούς μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και πνευματικής ενθάρρυνσης.
Τα Άγια Θεοφάνεια φέτος γιορτάστηκαν το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής, με την συμμετοχή των ιεροσπουδαστών, των φοιτητών του Διδασκαλικού Κολλεγίου, των παιδιών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου, που βρίσκονται στους χώρους της Μητροπόλεως. Ο Αγιασμός των υδάτων έγινε στον μεγάλο χώρο της υπαίθριας μόνιμης κολυμβήθρας. Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος απηύθυνε σε όλους λόγια πατρικά γεμάτα από αγάπη και μήνυμα ελπίδας με την ευκαιρία της μεγάλης αυτής γιορτής της Εκκλησίας μας. Αμέσως μετά αναχώρησε για την Δυτική Κένυα όπου επισκέφθηκε τα δύο Γυμνάσια της Ι. Μητροπόλεως στο Σιαβοκέρε και στο Κεσεγκέι όπου μίλησε στους μαθητές και καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων.
Το πρωί της 8ης Ιανουαρίου τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Πατριαρχικής Σχολής όπου αμέσως μετά τέλεσε ομαδικές βαπτίσεις στο μεγάλο βαπτιστήριo που βρίσκεται μπροστά από το Μητροπολιτικό Μέγαρο. Την επομένη τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Ναϊρόμπι και στην συνέχεια τέλεσε ομαδικές βαπτίσεις. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αναχώρησε για ποιμαντική επίσκεψη στην περιοχή της Λαϊκίπηας, Νακούρου, Γκιλ Γκιλ κ.λπ. Τις επόμενες μέρες ο Σεβασμιώτατος συνέχισε τις συναντήσεις του και τις επισκέψεις του στη Δυτική Κένυα, φθάνοντας μέχρι το μακρινό Ελτορέτ. Εκεί, την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, τέλεσε Θεία Λειτουργία στην ενορία της περιοχής όπου μίλησε προς τους πιστούς.
  Στις 18 Ιανουαρίου το βράδυ τέλεσε τον πανηγυρικό εσπερινό στον εορτάζοντα Ι. Ναό της Πατριαρχικής Σχολής του Αγίου Μακαρίου, όπου μίλησε προς τους ιεροσπουδαστές και καλωσόρισε τους επισκέπτες που έφθασαν εκείνο το απόγευμα από το Παραλίμνι της Κύπρου. Την επομένη προέστη μεγάλης ευχαριστιακής Θείας Λειτουργίας στον ίδιο Ι. Ναό με την συμμετοχή των ιεροσπουδαστών και πλήθους πιστών. Στο τέλος τέλεσε μνημόσυνο για το μεγάλο ευεργέτη και ιδρυτή της Πατριαρχικής Σχολής, αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, όπου και μίλησε επικαίρως. Το ίδιο βράδυ αναχώρησε με τους επισκέπτες για την λίμνη Ελεμεντάιτα, όπου και διανυκτέρευσαν. Την επομένη τέλεσε τα εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίας Ειρήνης στο Γκιλ Γκιλ. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τέλεσε τα εγκαίνια Νηπιαγωγείου στην ίδια περιοχή, όπου ευχαρίστησε και στις δύο περιπτώσεις τους επισκέπτες-δωρητές.
Στις 23 Ιανουαρίου τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζαρο.
Ξημερώματα της 24ης Ιανουαρίου αναχώρησε με τριακονταμελή χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής για την Κύπρο, όπου εξετέλεσαν χορωδιακά προγράμματα, ύμνους και παραδοσιακούς χορούς στις κυριότερες πόλεις της Κύπρου μέχρι της 4ης Φεβρουαρίου.
Στις 7 Φεβρουαρίου υποδέχθηκε την ομάδα εθελοντών γιατρών από την Κύπρο οι οποίοι για δέκα μέρες πρόσφεραν τις ιατρικές υπηρεσίες τους στους πιστούς.
Στις 28 Φεβρουαρίου άρχισε μεγάλη περιοδεία στην Δυτική Κένυα όπου επισκέφθηκε ενορίες, σχολεία, κλινικές και συναντήθηκε με ιερείς και πιστούς. Επιστρέφοντας συνέχισε να λειτουργεί στις ενορίες του Ναϊρόμπι και των περιχώρων.
Στις 13 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος όπου μετά την περιφορά των Αγίων Εικόνων έθεσε τον θεμέλιο λίθο σε παρακείμενο οικόπεδο για την κατασκευή οικιών της Ενώσεως Ορθοδόξων Μητέρων.
Στις 16 Μαρτίου ομάδα παιδιάτρων από την Ολλανδία έφθασαν στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής και άρχισαν ένα έργο θαυμάσιο περίθαλψης των μικρών παιδιών των Νηπιαγωγείο και των Δημοτικών Σχολών της περιοχής Ναϊρόμπι και περιχώρων.
  Στις 17 Μαρτίου το απόγευμα έφθασε στο Ναϊρόμπι προερχόμενος από την Ουγκάντα η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β΄. Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο επιτετραμμένος της Αιγύπτου. Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο Αιγύπτιος Πρέσβυς στην κατοικία του.
Στις 18 Μαρτίου αφίχθησαν από την Αμερική ομάδα Ορθοδόξων συνοδευόμενοι από τον Επίσκοπο Τρωάδος Σάββα, τους οποίους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος στην Εκκλησία του Αγίου Μακαρίου. Το μεσημέρι η Α.Θ.Μ. παρεκάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου. Το βράδυ η Α.Θ.Μ. ανέγνωσε τους Χαιρετισμούς στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων, όπου και μίλησε.
Στις 19 Μαρτίου έγινε επίσημη υποδοχή της Α.Θ.Μ. στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής, όπου ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε εκ μέρους όλων τον Μακαριώτατο, ο οποίος κατασυγκινημένος και κατενθουσιασμένος είπε χαρακτηριστικά, για μια ακόμη φορά: «Εδώ κτυπά η καρδιά της Ιεραποστολής μας στην Αφρικανική Ήπειρο». Οι ιεροσπουδαστές έψαλλαν μελωδικότατα και ο Μακαριώτατος διένειμε εικόνες και γραφική ύλη. Στον Ναό της Σχολής ευρίσκονταν περίπου 700 παιδάκια, που υπηρετούν στο ιερό σε ναούς της Ναϊρόμπης και των περιχώρων. Ο Μακαριώτατος χαιρέτισε ιδιαίτερα την παρουσία τους μετά συγκινήσεως πολλής. Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρακάθισε στην τράπεζα της Πατριαρχικής Σχολής, όπου οι ιεροσπουδαστές παρουσίασαν πλούσιο καλλιτεχνικό και χορωδιακό πρόγραμμα.
Την επομένη, 20 Μαρτίου, η Α.Θ.Μ. λειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο και μεγάλο αριθμό ιερέων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ριρούτας. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον ιεροσπουδαστή Θεόφιλο. Τον Μακαριώτατο, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, προσεφώνησε με θερμούς λόγους ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος, ο οποίος τόνισε ότι για πολλοστή φορά ο Μακαριώτατος επισκέπτεται την Κένυα και τούτο δείχνει την αγάπη που τρέφει για το έργο που επιτελείται στον χώρο της Μητροπόλεως.
Στις 21 Μαρτίου η Α.Θ.Μ. επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία, όπου τέλεσε αγιασμό κι ευλόγησε τα γραφεία της Πρεσβείας.
Στις 22 Μαρτίου η Α.Θ.Μ. συνοδευομένη από τον Σεβασμιώτατο, επισκέφθηκε τον Αντιπρόεδρο της χώρας, όπου μέσα σε φιλικό κλίμα συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη χώρα και την Εκκλησία της Κένυας.
Τα ξημερώματα της επομένης, η Α.Θ.Μ. ανεχώρησε για το Κάϊρο˙ τον Μακαριώτατο προέπεμψαν στο αεροδρόμιο ο Σεβασμιώτατος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου και ο επιτετραμμένος της Αιγύπτου.
Στις 25 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής και στη συνέχεια προέστη της Δοξολογίας με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων.
Εν τω μεταξύ, αφίχθηκε η δεύτερη ομάδα των εθελοντών Παιδιάτρων της Ολλανδίας, με τους οποίους ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε για τη Δυτική Κένυα, όπου καθημερινά επισκέπτονταν Δημοτικά Σχολεία μέχρι τις 3 Απριλίου, όπου ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Πέτρου στο Τσεπουκούντι.
Εν τω μεταξύ, οι ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Αγίας Εβδομάδος τελούνταν στον Ιερό Ναό της Πατριαρχικής Σχολής με τη συμμετοχή των ιεροσπουδαστών. Από τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ οι ακολουθίες λάμβαναν χώρα στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων. Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος προεξήρχε όλων των ακολουθιών με σχετικές ομιλίες. Φέτος για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η έκδοση όλων των ακολουθιών στα αγγλικά και σουαχίλι, καρπός εργασίας πολλών ετών. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγινε η περιφορά του Επιταφίου από τον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων με τη συμμετοχή του κλήρου και του λαού των ενοριών της Ναϊρόμπης και των περιχώρων. Ο Εσπερινός της Αγάπης τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον Ι. Ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής, όπου στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα και διένειμε κόκκινα αυγά σε όλους.

Εκ της Ι. Μητροπόλεως

http://www.iersyn.gr/news87.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου