Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο στη Ζιμπάμπουε

Δελτίο Τύπου Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και Αγκόλας (stmark@mweb.co.za)


Με τη συνεργασία της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, των Διπλωματικών Αρχών και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων, Αδελφοτήτων και Συλλόγων, η Κυπριακή Αδελφότητα Ζιμπάμπουε οργάνωσε ετήσιες εκδηλώσεις για τη Κύπρο. Τη Κυριακή, 24 Ιουλίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό στο Χαράρε, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, έγινε Αρχιερατικό ετήσιο Μνημόσυνο για τον αείμνηστον Εθνάρχη Μακάριο Γ’, ως επίσης και των ηρωϊκώς πεσόντων υπέρ της Δημοκρατίας κατά το προδοτικό πραξικόμημα της 15ης Ιουλίου και των θυμάτων της Τουρικής Εισβολής του 1974 και της πρόσφατης τραγωδίας στη Ναυτική βάση «Στατηγός Φλωράκης». Του Ιερού Μνημοσύνου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο.
Παρόντες ήσαν επικεφαλής ο εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος κ. Χρήστος Σαλαμάνης, ο Γραμματεύς της Πρεσβείας μας κ. Στέφανος Ιωαννίδης, ο επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιάννης Στουγιαννίδης, η επίτιμος Πρόεδρος των Γυναικών κ. Βασιλική Δηβάρη, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ελλού Κουμίδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ιωάννης Κουμίδης, ο Πρόεδρος των Κεφαλλονιτών κ. Παναγής Θεοτοκάτος, η Αντιπρόεδρος των Κυριών κ. Σουλτάνα Ευσταθοπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Κώστας Ιωαννίδης και μέλη του Συμβουλίου, ως επίσης και μέλη της Παροικίας, παιδιά από το Ελληνικό Σχολείο και μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Ο επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορος, ο οποίος ήταν κι ο κύριος ομιλητής της εκδηλώσεως, τόνισε μεταξύ άλλων, τη μεγάλη αδικία σε βάρος της Κύπρου για τόσα χρόνια από τους βάρβαρους τούρκους κατακτητές και καταδίκασε δημοσίως τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Ερτογάν περί μη αναγνωρίσεως της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος κ. Σαλαμάνης εξέφρασε τη θέληση της Ελληνικής Κυβέρνησης και σύσσωμου του Ελληνικού Λαού για τη συμπαράσταση και τον κοινό αγώνα προς το Λαό της Κύπρου και τη Κυβέρνηση του κ. Χριστόφια για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ μετέφερε τις Πατριαρχικές ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου προς τους παρευρισκομένους και τις ευχές του για σύντομη δικαίωση του αγώνα της Κύπρου για επανένωση του νησιού. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσωπικότητα του Έθνους, του αειμνήστου Εθνάρχη Μακαρίου, που ανέβασε λίγο ψηλότερα το μεγαλείο του Ελληνισμού, αλλά και της Κύπρου και της Ορθόδοξης Ιεραποστολής με τη ίδρυση της γνωστής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’» στη Ναϊρόμπι, από όπου αποφοίτησαν εκατοντάδες ιθαγενείς από το τοπικό πληθυσμός των Αφρικανικών χωρών και σήμερα διακονούν ως κληρικοί και λαϊκοί κατηχητές σε πολλές ενορίες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στις 53 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου σε 22 Μητροπόλεις και έξι Επισκοπές.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, τόνισε επίσης, ότι οι τραγωδίες που γνώρισε η Κύπρος από το 1974 μέχρι σήμερα οφείλονται στην παράνομη και βάρβαρη τουρκική εισβολή, όπως οι θυσίες των ηρώων Σολομού και Ισαάκ, του στρατηγού Φλωράκη και των άλλων στρατιωτικών, ως επίσης και των ηρώων μας της τελευταίας Ναυτικής τραγωδίας. Η ενότητα της Πολιτικής και Εκκλησιαστικής Ηγεσίας και του Λαού μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Κύπρο θα μας βοηθήσουν να οδηγήσουμε τον Ελληνισμό εκεί που του αξίζει, στη δικαίωση της Κύπρου και στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης του Έθνους.
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων και τη διανομή ενημερωτικού υλικού για τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος στα ελληνικά και στα αγγλικά που πήραμε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Στη μνήμη των ηρώων μας η Μητρόπολη Ζιμπάμπουε με εισφορές ευσεβών χριστιανών από την Κύπρο και την Ελλάδα διένειμε τρόφιμα σε άπορους και τυφλούς του τοπικού πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου