Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Βρισκόμαστε στο Mahatsandri, το νοτιότερο άκρο της πανέμορφης Μαδαγασκάρης. Μιας ακόμη πατρίδας επί της γης. Μιας πατρίδας που μας έταξε ο Χριστός ευαγγελικά να την βλέπουμε σαν δική μας πατρίδα...

Ψυχικές αναγεννήσεις στη νότια Μαδαγασκάρη

23.09.2011 
Βρισκόμαστε στο Mahatsandri, το νοτιότερο άκρο της πανέμορφης Μαδαγασκάρης. Μιας ακόμη πατρίδας επί της γης. Μιας πατρίδας που μας έταξε ο Χριστός ευαγγελικά να την βλέπουμε σαν δική μας πατρίδα και όχι ξένη. Όταν διανύεις τις ενδότερες περιοχές της περιφέρειας του Toliar που είναι, ομολογώ, η περιοχή που με συγκλονίζει, νιώθεις να σε υποδέχεται κάθε φορά αυτό το ηλεκτρισμένο συναίσθημα, να διαχέεται στην ύπαρξη σου και να μετατρέπει τον όγκο της σκόνης που εισβάλλει βίαια στα κουρασμένα πνευμόνια σου σε πεντακάθαρο οξυγόνο που ανακαινίζει όλη την ύπαρξή σου και σου δίνει δύναμη να αρχίσεις ή να συνεχίσεις αυτό το έργο.
«Εδώ έχει πολλή δουλειά…». Τι όμορφη πραγματικά αντιφώνηση μέσα στην ερημική πορεία προς τα πλέον φτωχά χωριά αυτής της χώρας, που όμως κρύβουν έναν απέραντο πλούτο, έναν μεγάλο απροσδόκητο θησαυρό, την απλή και αγνή Πίστη. Ας μην ξεχνούμε ότι το ταξίδι αυτό είναι μία πορεία προς το άγιο Βάπτισμα. Πορεία προς τον Θάνατο και την Ανάσταση. Αυτός είναι ο σκοπός μας.
Φθάσαμε λοιπόν στον προορισμό μας. Εδώ διαπιστώνεις ότι όντως δεν υπάρχει επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Βρισκόμαστε στο Mahatsandri, το οποίο βρίσκεται πλησίον της θάλασσας που βλέπει από την νήσο της Μαδαγασκάρης προς την Αφρικανική Ήπειρο και υποδέχεται τα κύματα της γειτονικής Μοζαμβίκης.

 

Φως Χριστού φαίνει πάσι

Από την Παρασκευή που φθάσαμε μέχρι την Κυριακή το απόγευμα έγιναν 165 βαπτίσεις. Το βράδυ της Κυριακής ξέσπασαν όλοι σε ύμνους, χορούς και τραγούδια. «Μπορούμε να τραγουδούμε, πάτερ, μέχρι το πρωί», μου είπαν, και εγώ δέχτηκα την πρόταση τους συμμεριζόμενος τη χαρά τους και την ψυχική τους αγαλλίαση. Ας τραγουδήσουν, σκέφθηκα, τώρα που το Φώς κατοίκησε πια στις καρδιές τους. Σήμερα όντως είναι ημέρα Φωτός. Το νέο τους ένδυμα, ο ίδιος ο Χριστός.
Την επόμενη ημέρα τελέσαμε Θεία Λειτουργία στην Beheva. Είναι το νέο χωριό που προστέθηκε στην Εκκλησία μας. Για Ιερό Ναό διαλέξαμε την σκιά ενός αφρικανικού δέντρου. Κάτω από αυτό συγκεντρώθηκαν οι νεοφώτιστοι του χωριού. Λίγο πιο δίπλα οι ενδιαφερόμενοι αδελφοί τους που δεν έχουν δεχθεί ακόμα το Άγιο Φώτισμα. Τα λόγια πλέον βγαίνουν αυθόρμητα από το στόμα μας και οι καρδιές μας δεν μπορούν να κλείσουν μέσα τους αυτό που αισθανόμαστε την Ιερή ετούτη στιγμή:
Σήμερα τελούμε την πρώτη Θεία Λειτουργία στο χωριό σας. Πρέπει να είστε χαρούμενοι γι’ αυτό το ανεκτίμητο Θησαυρό που αξιωθήκατε να δεχθείτε στις καρδιές σας με το Άγιο Βάπτισμα. Κρατήστε αυτόν τον Θησαυρό ακέραιο μέσα σας. Και μη ξεχνάτε, αδελφοί μου, να εύχεσθε και για μας. Είμαστε πλέον ένα μέρος από την ύπαρξή σας. Κι εσείς από τη δική μας. Ζούμε όλοι για τον Χριστό. Αν και ακόμα δεν έχετε Ιερό Ναό, για να λειτουργηθείτε, σύντομα όμως θα οικονομήσει ο Θεός να αποκτήσετε με την βοήθεια των αδελφών σας από άλλα μέρη της γης. Μη ξεχνάτε όμως ότι ο τόπος λατρείας του Θεού μας βρίσκεται κυρίως στις καρδιές μας. «Εντός ημών εστίν η Βασιλεία των Ουρανών». Μέσα απ’ τις καρδίες η κτίση μεταμορφώνεται και ανακαινίζεται και ακόμα και αυτό το δέντρο μετατρέπεται με τη χάρη του Θεού στον ομορφότερο Ιερό Ναό του κόσμου. Σήμερα ανέτειλε μια νέα ημέρα στην Beheva. Μη ξεχνάτε αυτήν την ιερή ημέρα. Προσεύχεσθε και για εμάς, ώστε μαζί σας να ζούμε αυτήν την Νέα Ημέρα πάντοτε.
Προσεύχεσθε, ώστε να συμμετέχουμε σε αυτό το κοινό Ποτήριο μαζί μέχρι την τελευταία μας πνοή. Έως εκείνη την ημέρα που θα γίνουμε όλοι ένα μέσα στο Χριστό. Για τον Χριστό. Αυτός είναι ο πραγματικός μας Παράδεισος και τελείωση του κόπου και του αγώνα της παρούσης ζωής. Καλώς υποδέχθηκες το Ευλογημένο αυτό πρωινό Beheva Mahatsandri. Μαδαγασκάρη. Αφρική. Γη του Θεού και Λαέ Αυτού περιούσιε και ευλογημένε.«
Ιερομόναχος Πολύκαρπος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου