Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε για την 7η επέτειο του Πατριάρχη Θεοδώρου


serafeim-papasΣήμερα στις χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, επί τη ευκαιρία της εβδόμης επετείου της επαξίας εκλογής της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και πνευματικού πατρός ημών κ.κ. Θεοδώρου Β’, σύσσωμοι οι ευλαβέστατοι κληρικοί του Αλεξανδρινού Θρόνου με επικεφαλής τους επισήμους εκπροσώπους του Έθνους και την Ηγεσία του Απόδημου Ελληνισμού και τον εκλεκτό ευσεβή λαό του Θεού, το ευλογημένον ποίμνιον του Πατριαρχείου μας, αναφωνούμε όλοι μας διά των πρεσβειών της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και του εν αγίοις πατρός ημών Θεοδώρου του Τήρωνος, εις Πολλά έτη Δέσποτα.
Με τα φτωχά μου λόγια και τη βοήθεια του Θεού, να μου επιτρέψετε Μακαριώτατε, να ομιλήσω σήμερα, εις την σημαντική αυτή ημέρα του Αλεξανδρινού Θρόνου, εκ μέρους της σεπτής Ιεραρχίας, των κληρικών μας και του ποιμνίου του Πατριαρχείου μας, αλλά και εκ μέρους όλων εκείνων που αγωνιούν μαζί μας, και φυσικά των παρισταμένων τέκνων σας, που στηρίζουν τη πολύπλευρη Ιεραποστολική σας διακονία κατά την διάρκεια της επταετούς Πατριαρχείας σας.
Μακαριώτατε, Άγιε Προκαθήμενε της Ορθοδοξίας εις τας αχανείς εκτάσεις των 53 χωρών της Αφρικανικής Ηπείρου, διά της καθημερινής ποιμαντικής ευθύνης και συνεπείας κι αυτοθυσίας σας εις το υψηλό Πατριαρχικό θρησκευτικό, εθνικόν, ιεραποστολικό και φιλανθρωπικόν σας έργον, αποδείξατε ότι επάξια φέρετε επί των ώμων σας την βαρείαν και πολύτιμον πνευματική και ιστορική παρακαταθήκη και ευθύνη της σεπτής κορυφής του Αλεξανδρινού Θρόνου.
Εις την Πατριαρχική Εγκύκλιον σας Μακαριώτατε, δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα εις την αρετή της αγάπης ως τρόπος ζωής προς το Θεό και τα τέκνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Αφρικανική Ήπειρο, ως επίσης και διά την πολύπλευρο συνεργασία σας με όλους μας διά το μεγαλείο της διακονίας του Ευαγγελικού λόγου. Τα έργα Σας Μακαριώτατε αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το τρίπτυχον της Πατριαρχικής σας Εγκυκλίου συμπληρώνεται με ιδιαίτερη αναφορά εις το μεγαλείο της προσευχής ως συνεργία του έργου μας με τη χάρη του Θεού.
Όπως, εύστοχα τονίζετε Μακαριώτατε ακολουθώντας το παράδειγμα των αγίων κορυφαίων Πατριαρχών προκατόχων σας που διαμόρφωσαν εν πολλοίς την θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, «η προσευχή μας κρατάει κοντά εις τον Ιησού Χριστό, κι η συνεργασία μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε την αγάπη μας μέσα από τη κοινή μας δράση, να διακονήσουμε τους αδελφούς μας στην Αφρική».
Η Πρόνοια του Παντοδύναμου Θεού μας έδωσε ένα ευλογημένο Προκαθήμενο, που ο λαός μας αυθόρμητα αποκαλεί «Πατριάρχη της αγάπης, Πατριάρχη της Προσευχής, Πατριάρχη της συνεργασίας, Πατριάρχη του Λαού, Πατριάρχη της ενότητας και της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, Πατριάρχη του Χριστού».
Όσοι βρέθησαν κοντά στις Ποιμαντικές επισκέψεις του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στη Βόρειο Αφρική, στη Δυτική Αφρική, στην Ανατολική Αφρική, στη Νοτιοτέρα Αφρική, είναι ζωντανοί μάρτυρες της ιδιαίτερης αγάπης και σεβασμού που εκφράζει κλήρος και λαός, αλλά και κορυφαίες σύγχρονες προσωπικότητες, για το πρόσωπο του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρον, του Πατριάρχου μας Θεοδώρου.
Ο γνωστός Νομπελίστας για την υπόθεση της Παγκόσμιας ειρήνης Νέλσων Μαντέλα, κατά τη συνάντησή σας και τη συνεργασία σας στο Τζοχάνεσπουργκ για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που μαστίζουν την Αφρικανική Ήπειρον, οι πόλεμοι, η φτώχεια, η ανασφάλεια, το έϊτς κι η καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και συναφή προβλήματα της παγκόσμιας κοινωνίας κι ιδιαίτερα το πρόβλημα της βίας και της τρομοκρατίας, της κρίσης Διεθνών Οργανισμών και του ρόλου της θρησκείας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πολύ θαυμασμό και αγάπη αναφερόμενος στην χαρισματική προσωπικότητα σας Μακαριώτατε, τόνισε ότι «τώρα έχω ένα φίλο που θα μπορέσει να μιλήσει στους αγγέλους για μένα για να με πάρουν στο Παράδεισο».
Οι χιλιάδες πιστοί του Πατριαρχείου μας, ταραγμένοι και φοβισμένοι από τα φαινόμενα των επαναστάσεων, των πολέμων, αλλά και της βίας, της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας που μαστίζει αρκετές κοινωνίες των χωρών της Αφρικής, στο άγιο πρόσωπο σας Μακαριώτατε, βρήκαν ξανά την ελπίδα και την ενίσχυσή της πίστης τους στο Θεό για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Μακαριώτατε, ως άλλος Προφήτης Μωϋσής κι ως άλλος Απόστολος των Εθνών, με τις ευλογημένες ποιμαντικές επισκέψεις σας σε όλες τις Αφρικανικές Χώρες οδηγείτε τους πιστούς κοντά στον Ιησού Χριστό, μας δίνετε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Στο πρόσωπο σας Μακαριώτατε βιώνουμε το λόγο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής «ότι επεσκέψατο ο Θεός τον λαόν αυτού».
Στα επτά έτη της σεπτής Πατριαρχείας σας Μακαριώτατε, παντού όπου πραγματοποιείτε ποιμαντικές επισκέψεις δοξάζεται το όνομα του Θεού. Τα χαρίσματα των προκατόχων Πατριαρχών των οποίων υπήρξατε άλλωστε στενός συνεργάτης τους, των μακαριστών Πατριαρχών Νικολάου, Παρθενίου και Πέτρου, κοσμούν την Προσωπικότητα σας...


.... Όλοι μας είμαστε δίπλα στο πολύπλευρο έργο σας Μακαριώτατε, και ηθικά και υλικά και πνευματικά.

Γνωρίζουμε τους οραματισμούς σας Μακαριώτατε, να προχωράει και να ενισχύεται το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στους λαούς της Αφρικής, να γίνεται εις την Αφρική το καλύτερο για τον Απόδημο Ελληνισμό, να ενισχύεται με κάθε τρόπο η ορθόδοξη ταυτότητα μας, η ελληνική γλώσσα κι οι άλλες αρετές της φυλής κι ιδιαίτερα η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και της φιλανθρωπίας. Γνωρίζουμε τους οραματισμούς σας Μακαριώτατε για το Ορθόδοξο Ποίμνιο εις την Αφρική, τους αδελφούς μας Άραβες, τους Ρώσους, τους Σέρβους, τους Ρουμάνους, τους Γεωργιανούς, τους Βούλγαρους, τους Λιβανέζους, τους Ουκρανούς, τους Πολωνούς, τους Αφρικανούς. Γνωρίζουμε την αγάπη και το προσωπικό ενδιαφέρον σας Μακαριώτατε για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή, για τους πονεμένους και τους στερημένους, για τα ορφανά και τις χήρες, για τα θύματα του έϊτς και της εμπορίας προσώπων και τις σημαντικές σας πρωτοβουλίες για τη συμβολή του Πατριαρχείου μας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αυτών προβλημάτων.

Όλοι μαζί, με επικεφαλής εσάς Μακαριώτατε, κλήρος και λαός δίνουμε τη διαβεβαίωση από κοινού ότι θα είμαστε δίπλα στον Πνευματικό μας Πατέρα, τον Πατριάρχη μας, αγωνιστές της Ορθοδοξίας, ταπεινοί στρατιώτες και Ιεραπόστολοι του Χριστού. Γνωρίζουμε την αγωνία σας για όλους μας, την ευαισθησία σας για την ειρήνη του κόσμου, τις νοερές προσευχές σας για την εν Χριστώ σωτηρία μας...

Περισσότερα... http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9467:-----7----&catid=43:2011-04-16-11-54-50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου