Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα 2011 στη Ζιμπάμπουε

του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ         

Η εορτή των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την ανθρωπότητα, και φυσικά για τους απανταχού Έλληνες. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων εορτάσθηκε και στον απανταχού Απόδημο Ελληνισμό. Εντελώς απρόβλεπτα ο π. Χαράλαμπος, ένας ευσεβής συνταξιούχος κληρικός που έρχεται κάθε χρόνο από τη Ελλάδα για να μας βοηθήσει εκεί που δεν έχουμε κληρικούς, αρρώστησε με σοβαρό κρυολόγημα και δεν μπορούσε να ταξιδέξει στο μακρυνό Μπουλαβάγιο να εξυπηρετήσει τους 200 περίπου Έλληνες Απόδημους και μαζί μ’ αυτούς κι άλλοι 100 περίπου ρώσσοι, ρουμάνοι, Σέρβοι, Ουκρανοί, Βούλγαροι, ως επίσης και άλλοι περίπου 1000 Ορθόδοξοι από το τοπικό πληθυσμό.

Έτσι ενώ στο πρόγραμμα της Μητροπόλεως ο Μητροπολίτης λειτουργεί συνήθως στο καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Χαράρε, την πρωτεύουσα του Ζιμπάμπουε, τα σχέδια μας άλλαξαν. Αφού έχουμε κληρικό στο Χαράρε, οδηγώντας ο ίδιος μια απόσταση 900 χιλιομέτρων, είχα την ευλογία να τελέσω τις θείες ακολουθίες των Χριστουγέννων κι οι πιστοί με πολύ ευλάβεια να κοινωνήσουν των θείων και Αχράντων Μυστηρίων. Μπορεί να ταξίδευα ώρες με θερμοκρασίες από 35 βαθμούς κελσίου και μετά που έβρεχε 16 βαθμούς , όμως η χαρά που ένοιωθα ήταν ξεχωριστή. Την ώρα που ήμουνα μόνος μου αισθανόμουν ότι ήδη ήμουνα με όλους εκείνους τους πιστούς που περίμεναν εκεί στη ξενιτιά να ακούσουν τους Χριστουγιεννιάτικους ύμνους, «Χριστός Γεννάται δοξάσατε». Και πράγματι στις θείες Χριστουγιεννιάτικες Ακουλουθίες, μικροί μεγάλοι, ήσαν όλοι εκεί να εκκλησιασθούν και να κοινωνήσουν. Ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ πριν 2011 χρόνια. Γεννήθηκε και σήμερα στον Ιερό Ναό του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Μπουλαβάβιο, μέσα στις καρδιές των πιστών που ήρθαν μαζικά να εκκλησιασθούν και να κοινωνήσουν. Η εορτή των Χριστουγέννων γίνεται αφορμή όχι μόνο για την εν Χριστώ αιώνιο σωτηρία μας, αλλά και για την διατήρηση και ενίσχυση της ελληνορθόδοξης ταυτότητας των Αποδήμων μας.
Στο τέλος της Χριστουγιεννιάτικης Λειτουργίας αναγνώσθηκε η Πατριαρχική Εγκύκλιος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου που αναφερόταν στη σημασία της εορτής των Χριστουγέννων με ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο της Παναγίας μας και τη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία κι ιδιαίτερα για το ρόλο της μητέρας μέσα στην οικογένεια και στην ευρύτερη κοινωνία. Για τον σκοπό αυτό στο πρόσωπο της κ. Σοφίας Λεοντίου, τιμήθησαν όλες οι γυναίκες κι όλες οι μητέρες για τη μεγάλη τους προσφορά στην Παροικία και στο Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου μας. Μαζί της τιμήθηκε κι ο σύζυγος της κ. Παναγιώτης Λεοντίου, Πρόεδρος της Κοινότητας, που πάντοτε με το Συμβούλιο του και την οικογένεια του φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία του Ελληνορθόδοξου Ναού, του Ελληνικού Σχολείου και του Ιεραποστολικού Κέντρου του Αγίου Αυγουστίνου που εγκαινίασε ο σημερινός Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και επαύξησε ο προκάτοχος μου Μητροπολίτης Γκάνας Γεώργιος. Το Ορθόδοξο Ποιμαντικό, Ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Αφρικανική Ήπειρον γίνεται αφορμή να δοξάζεται το όνομα του Κυρίου μας, το όνομα του Θείου Βρέφους της Βηθλεέμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου