Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Ευρωπαϊκή Κοινότητα

του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ (εκπροσώπου του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β’ σε Διεθνείς Οργανισμούς)
Μια σημαντική απόφαση με πρόταση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β’ κατά τη τελευταία συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είναι η δημιουργία Γραφείου Διεθνών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων για να αναβαθμισθεί η συνεργασία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας με τους Διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη, η Αφρικανική Ένωση, το UNEP και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Η Ευρώπη ως ο πολιτικός και γεωγραφικός χώρος που φιλοδοξεί όχι μόνο για την ευημερία των πολιτών της, αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρου του Πλανήτη μας, συμβάλλει με σημαντικά και πολυδάπανα προγράμματα στην αντιμετώπιση ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων σε πολλές χώρες του Πλανήτη μας που η κάθε μορφή στήριξης τους βοηθά την Ανθρωπότητα να υπερβεί ορατούς κινδύνους που απειλούν την φυσική επιβίωσή της. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι κι οι χώρες της Αφρικής, όπου για δυό χιλιάδες χρόνια η κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανήκει εις το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Μέσα στα πλαίσια αυτά με τις ευλογίες των Μακαριωτάτων Προκαθημένων Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β’ και Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’ και την κανονική άδεια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου δια του Σεβ. Μητροπολίτου Βελγίου κ. Παντελεήμονος, είχα την ευκαιρία με την φιλοξενία στη Αντιπροσωπείας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα που στεγάζεται στις Βρυξέλλες μ’ επικεφαλής τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, να ξεκινήσουμε τις πρώτες μας επαφές στη καρδιά της Ευρώπης μετά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για θέματα που αφορούν τους Λαούς της Αφρικανικής Ηπείρου.
Το περιεχόμενο του Ιεραποστολικού έργου του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στις 22 Μητροπόλεις και 7 Επισκοπές του στις Αφρικανικές χώρες, εκτός από την κατήχηση και τη μαρτυρία της Ορθόδοξης Διδασκαλίας, περιλαμβάνει και την οργάνωση και εποπτεία ενός τεράστιου έργου που έχει σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος της Φτώχειας, ίσων ευκαιριών μορφώσεως και εκπαιδεύσεως άπορων και ορφανών παιδιών, ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, παροχής πόσιμου νερού, καταστολής της μάστιγας του HIV/Aids, προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και θρησκευτικής ανεκτικότητας, εκδημοκρατικοποίηση της τοπικής κοινωνίας, εξάλειψη της διαφθοράς, προστασία του Περιβάλλοντος, της Δημιουργίας του Θεού και πρωτοβουλίες ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της Αφρικής. Οι πολιτικές και κοινωνικές προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αποβλέπουν ακριβώς στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.
Η αναγκαιότητα της στενώτερης συνεργασίας όλων μας, όπως τόνισε πρόσφατα στη Βιέννη ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, είναι πλέον μονόδρομος για όλες τις υγιείς δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινωνίας για να υπερβούμε τα αδιέξοδα που οδήγησε τον εαυτό της η Διεθνής Κοινότητα ερήμην της Δικαιοσύνης του Θεού.
Ο σκοπός των επαφών αυτών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μετά από οδηγίες και συνεργασία μετά του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, αποβλέπουν πρώτον, στην ενημέρωση των Αρχιερέων του Θρόνου για τις διάφορες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στις χώρες της εκκλησιαστικής τους δικαιοδοσίας, και δεύτερον, το πιο σημαντικό, το Γραφείο Διεθνών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων να ενημερώνει σε συνεργασία με το ΜΚΟ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας «ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ» τους Αρχιερείς του Θρόνου για την υποδομή που χρειάζονται δια την οργάνωση και λειτουργία τοπικών ΜΚΟς στις εκκλησιαστικές τους έδρες για να υποβάλλουν προτάσεις συνεργασίας στις Πρεσβείες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που λειτουργούν στις χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου. Η ποιμαντική ευθύνη του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας δια τους λαούς της Αφρικής είναι μια ανοικτή πρόσκληση που πρέπει να συνεχισθεί και να ενισχυθεί, χωρίς ποτέ μας να σταματήσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στο κατηχητικό ορθόδοξο έργο μας.
Μια ξεχωριστή συνεργασία αλληλοενημέρωσης, εκτός από το Γραφείο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, τις Διπλωματικές μας Αρχές και Αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είχα την ευκαιρία να συναντήσω και τις αξιόλογες γνωστές Ευρωβουλευτές κ. Ελένη Θεοχάρους και κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου, οι οποίες δίνουν τη δική τους μάχη στη πρώτη γραμμή, όχι μόνο για τη Κύπρο και την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου