Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Συνέδριο για το Περιβάλλον στο Cape Town της Ν. Αφρικής

Πρόταση μαρτυρίας της Ορθοδοξίας διά του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου























Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ


Σε ένα όμορφο περιβαντολογικό κέντρο, σε φυσικό χώρο (GOEDGEDACHT), 100 περίπου χιλιόμετρα από το Κέϊπ Τάουν (έδρα της γνωστής Μητρόπολης Καλής Ελπίδος που ηγείται ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σέργιος Κυκκώτης), με τις Πατριαρχικές ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τετραήμερο συνέδριο για το Περιβάλλον με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Θρησκειών για να δούμε τις ευθύνες μας για τη προστασία της Δημιουργίας του Θεού, για τη προστασία και την επιβίωση του Πλανήτη μας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε τρεις τομείς, πρώτον έγινε μια ανάλυση των αποτελεσμάτων της Συνδιασκέψεως Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 17) που έγινε το περασμένο Δεκέμβριο στο Ντέρπαν, δεύτερον έγινε ενημέρωση για την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών που είναι γνωστή ως Rio+20 στη Βραζιλία τον επόμενον Ιούνιο, ίσως η μεγαλύτερη που θα γίνε στην Ιστορία της Ανθρωπότητας (εκτός από τις Χώρες – Μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα συμμετέχουν περισσότεροι από 65,000 χιλιάδες από το χώρο των ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα του Περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της μάστιγας της φτώχειας και της πράσινης ανάπτυξης), και τρίτο, ξεκινήσαμε τη προετοιμασία μας για τη συμμετοχή μας εκ μέρους όλων των Θρησκειών στις εργασίες της Συνδιασκέψεως κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 18), που θα γίνει στο τέλος του χρόνου στο Κατάρ με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ως γνωστόν την Προεδρία της θα έχει η Κύπρος.

Για το COP17 τονίσθηκε η αναγκαιότητα οι χώρες –Μέλη των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσουν στην βελτίωση του διεθνούς νομικού πλαισίου του Πρωτόκολλου του Κιότο με τη συμμετοχή όλων των χωρών για κοινή δράση για το περιορισμό των ρύπων (χώρες που είναι υπεύθυνες για πάνω από το 50% των ρύπων όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, οι Η.Π.Α. και η Ρωσία δεν συμμετέχουν). Η απόφαση του Ντέρπαν για την ενίσχυση του Πράσινου ταμείου με εκατόν δισεκατομύρρια δολλάρια ετησίως για το περιορισμό των ρύπων από φτωχές χώρες παραμένει ακόμη μια ευχή.

Η καλύτερη προετοιμασία της Συνδιασκέψεως Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Βραζιλία τον επόμενο Ιούνιο (RIO+20) μας δίνει αισιόδοξες ελπίδες να κινηθεί η Διεθνής Κοινότητα προς τη κατεύθυνση που οι απλοί καλοπροαίρετοι πολίτες του Πλανήτη μας αναμένουν για την επιβίωση του Πλανήτη μας και τη δική μας. Κύριο θέμα θα είναι η Βιώσιμη Ανάπτυξη, με προτεραιότητα να κινηθούν οι Κυβερνήσεις και οι Επιχειρήσεις και η Βιομηχανία κι όλη η παραγωγική μηχανή της κάθε κοινωνίας προς ό,τι χαρακτηρίζουμε ως πράσινη ανάπτυξη και πράσινη οικονομία. Η φιλοσοφία αυτών των πολιτικών και οικονομικών επιλογών συνδέονται με το περιορισμό των ρυπογόνων πηγών ενέργειας και την υιοθέτηση μη ρυπογόνων (ήλιακή,αιολική και διαχείρηση των υδάτων), συνδιάζοντας τη συνεργασία όλων μας για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη πρόσβαση όλου του πληθυσμού της γης για ίσες ευκαιρίες εκπαιδεύσεως, ιατρικής περίθαλψης, εργασίας και διαθέσεως πόσιμου νερού. Όσοι θα βρεθούμε στο Ρίο τον επόμενο Ιούνιο καλούμαστε να αποδείξουμε αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της Ιστορίας του Ανθρώπινου Γένους στην αγωνία δισεκατομμυρίων ανθρώπων να υπερβούμε την παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η Ανθρωπότητα με νέες φιλάνθρωπες και δίκαιες ανθρώπινες πολιτικές επιλογές συμπαράστασης για το κοινόν καλόν όλων μας.

Για τη καλύτερη συμμετοχή μας στις ετήσιες εργασίες του COP 18 ορίσθηκε η ειδική ομάδα εργασίας εκ μέρους των Θρησκευτικών Αρχηγών, με τη συμμετοχή και του γράφοντος. Επίσης με ομόφωνη πρόταση εκ μέρους του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προτάθησαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ. Βαρθολομαίος και ο γνωστός Νομπελίστας Αρχιεπίσκοπος Ντέσμου Τούτου με ομιλίες τους προς τους Αρχηγούς Κρατών και τους επικεφαλής των Επιχειρήσεων να ευαισθητοποιήσουν την Παγκόσμια Κοινωνία προς την κατεύθυνση άμεσων μέτρων για τη προστασία του Πλανήτη μας με την Βιώσιμη Ανάπτυξη (Πράσινη Οικονομία, περιορισμός ρύπων, περιορισμός φτώχειας, κοινωνική δικαιοσύνη, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινή δράση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες).

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ειδική αναφορά στο έργο του UNEP, του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον που φέτος συμπλήρωνται τα σαράνταχρονα του. Άλλωστε η απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών πριν σαράντα χρόνια στην Στογχόλμη (1972) με θέμα το HUMAN ENVIROMENT σηματοδότησε την σύνδεση της προστασίας του Πλανήτη μας και της ανθρώπινης ζωής με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη Πράσινη Οικονομια με την κοινή δράση μας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων που πλέον συνδέονται με την παγκόσμια ασφάλεια όλων μας και κατά συνέπεια με την επιβίωση μας. Γι’ αυτό και έδρα του UNEP ορίσθηκε η Ναϊρόμπι στην Κένυα, στην Αφρική, σε μια Ήπειρον, που για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν πρέπει να είμαστε και τόσο υπερήφανοι στις μελλούμενες γεννιές.

Στο χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κιν Μούν για τα σαραντάχρονα του UNEP, τονίσθηκε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός της Γης υπερέβει τα εφτά δισεκατομμύρια και σε πέντε χρόνια θα είμαστε μισό δισεκατομμύριο περισσότεροι. Κι όλοι αυτοί που έρχονται χρειάζονται φαγητό, εργασία, ασφάλεια και καλύτερες ευκαιρίες να ζήσουν σ’ ένα καλύτερο και ειρηνικό κόσμο. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη εξασφαλίζει το μέλλον της Ανθρωπότητας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι οι Πολιτικοί μας να μείνουν μακρυά από εσωτερικούς εθνικούς διχασμούς και κάθε μορφής διαφθοράς για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι Κυβερνήσεις τους με ενότητα και συνεργασία για την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών με πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους μας.

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=8595

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου