Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Επίσκεψη του Πατριάρχη Θεοδώρου στην Φρεγάτα "Ψαρά" στον λιμένα της Αλεξάδρειας

από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του δημοσιογράφου Ν.Κάτσικα

Ένα σεμνό αλλά και τιμητικό προσκύνημα στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ήταν η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ελληνικής φρεγάτας «Ψαρά», όπου οι έλληνες αξιωματικοί με επικεφαλής τον Εξοχ. Υπαρχηγό του Ελληνικού Στόλου, Υποναύαρχο κ. Γεώργιο Γιακουμάκη έγιναν θερμά δεκτοί από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στην Πατριαρχική Καθέδρα, την 27η Αυγούστου 2012

Υποδεχόμενος τους υψηλούς επισκέπτες ο Μακαριώτατος, τους ετόνισε ότι «να γνωρίζετε ότι θα συνεχίσουμε να κρατούμε «Θερμοπύλες», όπως πάντοτε κάνουμε από την εποχή του Αποστόλου Μάρκου, 2.000 χρόνια πριν, και δεν θα αφήσουμε κανέναν Εφιάλτη να προδώσει το πέρασμα των εθνικών τούτων Θερμοπυλών. Για το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο μας είναι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια μας αλλά για μάς το ελπιδοφόρο μέλλον είναι η Αφρική... Και δίπλα από την αιγυπτιακή σημαία, κυμματίζει η γαλανόλευκη, την οποία τίμησαν αρχιερείς και Πατριάρχες όπως εννέα Κρήτες Πατριάρχες όπως ο Μελέτιος ο Πηγάς, ο Μελέτιος ο Μεταξάκης, ο Κύριλλος Λούκαρης. Και έτσι, το πέλαγος είναι αυτό που μάς χωρίζει αλλά μάς ενώνει.»

Παράλληλα, ο Μακ.κ. Θεόδωρος ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία για το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Από την πλευρά του, ο Υποναύαρχος κ. Γιακουμάκης ανεφέρε μεταξύ άλλων: «Μάς κάνετε υπερήφανους τόσο με την παρουσία σας όσο και με το έργο σας. Πρέπει να δει ακόμη περισσότερο ο κόσμος ότι υπάρχουν άνθρωποι μακριά από την πατρίδα που μάς κάνουν υπερήφανους, γεγονός που μάς δίνει κουράγιο και ελπίδα.». Και συνέχισε, εκφράζοντας την χαρά του που «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επιτελεί ένα έργο τεράστιο και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Εμείς, ως το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό του».


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μακ.Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, έγινε δεκτός με τις δέουσες τιμές από την δύναμη των 210 αξιωματικών και υπαξιωματικών της ένδοξης ελληνικής φρεγάτας, με επικεφαλής τον Κυβερνήτη του πλοίου Αντιπλοίαρχο κ. Πολυχρόνη Κουλούρη, όπου ετέλεσε αγιασμό, εκφράζοντας την χαρά του «που βρέθηκε πάνω σε ελληνικό έδαφος, υψώνοντας τον Τίμιο Σταυρό για να πάρουμε κουράγιο και δύναμη». Παράλληλα, μίλησε για την ιεραποστολή, στην οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης και της δικαιοσύνης στα παιδιά που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
«Μας τιμά η επίσκεψή σας, το πλοίο πήρε την δική σας ευλογία και ο Θεός να σάς δίνει δύναμη να συνεχίσετε το ιερό έργο που επιτελείτε» και ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αγάπης του παρέδωσε τον θυρεό του πλοίου που συμβολίζει την σημαία των Ψαρών κατά τη απελευθέρωση της χώρας ενώ τιμητικά του παρέδωσε και ένα ναυαρχικό καπέλο.

Το παρόν στην τιμητική για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας εκδήλωση έδωσαν ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιάννης Χατζαντωνάκης, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείς κ. Ανδρέας Κοτίδης, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος ΠΝ κ. Στέλιος Πετράκης και εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου