Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Άκκρας Γεώργιος νέος διευθυντής του περιοδικού "Πάνταινος"

από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας




Την 7η Σεπτεμβρίου 2012, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, κατόπιν της προν Κύριον εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Λεοντοπόλεως κυρού Διονυσίου, του καλλικάρπως διατελέσαντος Διευθυντού του επισήμου Δελτίου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας «Πάνταινος» (2004-2012), διώρισε νέο Διευθυντή του ως άνω Δελτίου τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιο, Εκπρόσωπο της ΑΘΜ στην Αθήνα και Διευθυντή του Γραφείου του Πατριαρχείου στην ελληνική πρωτεύουσα.
 
http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=10331


Ιστορία του περιοδικού «Πάνταινος»    

Το έτος 1906 δημιουργήθηκε στην Αλεξάνδρεια και άρχισε να λειτουργεί ευδοκίμως το Πατριαρχικό Τυπογραφείο με πρωτοβουλία του Πατριάρχου Φωτίου (1900-1925). Το έτος 1908 επετεύχθη το σημαντικό βήμα της εκδόσεως δύο περιοδικών εντύπων του παλαιφάτου Πατριαρχείου, του «Εκκλησιαστικού Φάρου» (Ιανουάριος, 1908) και του «Πανταίνου» (Σεπτέμβριος, 1908). Στο Δελτίο «Πάνταινος», το οποίο φέρει το όνομα του πρώτου διευθυντού της Κατηχητικής Σχολής Αλεξανδρείας (2οςαι. μ.Χ.), καταγράφονται πρωτίστως τα χρονικά της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Οι τρεις πρώτοι Διευθυντές του ήταν οι Γρηγόριος Παπαμιχαήλ, Ιωάννης Φωκυλίδης και Μιχαήλ Γαλανός. Ακολούθησε μία σειρά διακεκριμένων προσωπικοτήτων κληρικών και λαϊκών διανοουμένων, μεταξύ των οποίων -κατά τους προσφάτους χρόνους- οι αοίδιμοι Επίσκοπος Ελευσίνος κυρός Τιμόθεος, μετέπειτα Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής, π.Ανδρέας Καραγεωργίου, Μητροπολίτης Καρθαγένης κυρός Χρυσόστομος και Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κυρός Διονύσιος.

Επίσης, επί πολλά έτη την επιμέλεια του εντύπου είχε ο αείμνηστος Θεόδωρος Δ.Μοσχονάς, Διευθυντής της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.


http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=818

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου