Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

«Εκκλησία και Περιβάλλον»

του Νίκου Παπαχρήστου 

        

Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, ως μέρος της Κτίσης, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του θεολογικού ενδιαφέροντος της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Οι προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα – ηγέτες κρατών, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και απλούς πολίτες, είναι ευρύτερα γνωστές και αναγνωρίζονται διεθνώς. Το ζήτημα της προστασίας της Δημιουργίας του Θεού όπως αυτό αναφέρεται στη θεολογία της Εκκλησίας έχει αναδειχθεί μέσα από τις συστηματικές μελέτες του Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου και κορυφαίου θεολόγου Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννη.

Το μήνυμα του Οικουμενικού Θρόνου βρήκε αποδοχή πρώτα στις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Έτσι η υπόθεση «Περιβάλλον» απέκτησε έναν ισχυρό σύμμαχο, την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ένας από τους Ιεράρχες που έχει ασχοληθεί με το ζήτημα, από προσωπικό ενδιαφέρον αλλά και ως εκπρόσωπος σε διεθνή συνέδρια του πάντοτε ευαισθητοποιημένου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, είναι ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, o οποίος πολλές φορές έχει αρθρογραφήσει για το σοβαρό αυτό θέμα και στο Amen.gr. Διακονώντας την Εκκλησία του Χριστού σε μια ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς αλλά και μεγάλης φτώχειας γωνιά της Μαύρης ηπείρου, με καταγωγή από την μαρτυρική Κύπρο όπου υψώνονται ο «σκλαβωμένος» Πενταδάκτυλος και το καταπράσινο όρος Τρόοδος και έχοντας υπηρετήσει στην τσιμεντούπολη των Αθηνών, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ αποτύπωσε τις σκέψεις του για το περιβάλλον στο χαρτί συμβάλλοντας στη δημόσια συζήτηση και ενισχύοντας τον λόγο της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την ανάγκη διαφύλαξης της Κτίσης, μέρος της οποίας είναι το περιβάλλον αλλά και ο άνθρωπος.

«Εκκλησία και Περιβάλλον» ονομάζεται το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αρθρογραφίας του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και στο καλαίσθητο αυτό βιβλίο, που επιμελήθηκαν οι εκδόσεις “Παπασωτηρίου”, συγκεντρώθηκαν τα σημαντικότερα κείμενα του Ιεράρχη για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με το αυτό της προστασίας του Περιβάλλοντος, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

«Μόνο όταν ο άνθρωπος αποδεχθεί τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας ότι ο Δημιουργός των πάντων είναι ο Θεός, μπορεί να αγαπήσει και την όλη Δημιουργία και να την προστατεύει. Ο άνθρωπος ως η κορωνίδα της Δημιουργίας του Θεού έχει μια ξεχωριστή θέση μέσα στο Πλανήτη μας. Καλείται από τον Θεό ο άνθρωπος να συνεχίσει το έργο της δημιουργίας του Θεού και ταυτόχρονα να την περιποιείται, δηλαδή να την φροντίζει, να την προστατεύει, να την προάγει και να εργάζεται για την επιβίωσή της. Έτσι ο Θεός στο πρώτο βιβλίον της Αγίας Γραφής, στο βιβλίον της Γενέσεως, καλεί τον πρώτον άνθρωπον, τον Αδάμ, να δώσει ονόματα στα ζώα και στα πτηνά. Αυτή η συμβολική Βιβλική αναφορά δείχνει ακριβώς τις ευθύνες μας για την προστασία της δημιουργίας του Θεού», σημειώνει ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, σε ένα από τα άρθρα του, και προσθέτει: «Για να σεβαστούμε φυσικά τη δημιουργία του Θεού πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα μέσα στον κόσμο ανήκουν στον Θεόν που τα δημιούργησε. Κατά συνέπεια εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση οι ιδιοκτήτες της δημιουργίας του Θεού, αλλά οι εντολοδόχοι του, δηλαδή οι διαχειριστές Του».

Για την έκδοση του βιβλίου «Εκκλησία και Περιβάλλον», ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος απέστειλε συγχαρητήριο επιστολή στον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, στην οποία, μεταξύ άλλων, τον ευχαριστεί για την ουσιαστική συμβολή του «στην γόνιμη και αξιοπρεπή παρουσία της παλαιφάτου Εκκλησίας μας στις διεθνείς επιστημονικές και άλλες συναντήσεις της παγκοσμίου κοινότητος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου «Εκκλησία και Περιβάλλον» -που θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου» και στα σημεία πώλησης βιβλίων στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» - διατίθεται, όπως επισημαίνεται και από την Ι.Μ.Ζιμπάμπουε, για την ενίσχυση του Ιεραποστολικού έργου στην πολύπαθη αφρικανική χώρα και ιδιαιτέρως για την στήριξη ορφανών και άπορων παιδιών.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου