Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Τα Επιφάνεια στην Αιθιοπία

από την Ιερά Μητρόπολη Αξώμης
 
 
Η εορτή αυτή εις την από αιώνων Χριστιανική Αιθιοπία έχει ιδιαίτερη σημασία και εορτασμό διότι συμμετέχει όλος ο λαός με πολύ χαρά και ευσέβεια στην Αδδίς Αμπέμπα με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων Χριστιανών τελείται προεξάρχοντος του Πατριάρχου Αιθιοπίας , της Ιεράς Συνόδου και τελείται εις ένα μόνο μέρος ιδίαν δεξαμενήν την οποίαν συγκεντρώνονται εν λιτανεία από τον Πατριαρχικόν Ναόν της Παναγίας φέροντες λείψανα Αγίων από 7 Ιερούς Ναούς. Η εορτή διαρκεί 3 ημέρες θρησκευτικώς, παρίστανται Υπουργοί του κράτους, Πρέσβεις διαφόρων κρατών και εκπρόσωποι Εκκλησιών διαφόρων Ομολογιών. Το ανοικτό γήπεδο έχει χωρητικότητα περίπου 2 εκατομμυρίων λαού και διατηρείται εις αρίστην κατάστασιν.
Εφέτος προεξήρχεν ο Τοποτηρητής του Θρόνου Μητροπολίτης κ Ναθαναήλ με Αρχιερείς και δεξιά του εις εξέχουσαν θέσιν ο Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος ο οποίος έλαβε μάλιστα μέρος εις την ευλογίαν του Αγιασμού των υδάτων. Είχε άμεσην αναμετάδωσιν από το ΜΜΕ της Αιθιοπίας που εκράτησε 3 και πλέον ώρες.
 
 
Μετά το πέρας ο Τοποτηρητής του Θρόνου παρεκάλεσε επισήμως τον Σεβ Μητροπολίτη Αξώμης Πέτρο να απευθύνει λόγο εις τον Αιθιοπικόν λαόν όπερ και εγένετο και ήταν και μεγάλος ο ενθουσιασμός των χιλιάδων πιστών. Ομίλησαν επίσης και ο εκπρόσωπος της Συνόδου και ο τοποτηρητής. Ο Σεβ Μητροπολίτης κ Πέτρος Τοποτηρητή του Θρόνου Μητροπολίτης κ Ναθαναήλ επροσέφερε επιστήθιο πολυτελή σταυρόν δημοσίως διότι δεν είχε.
Ο Σεβ Μητροπολίτης Αξώμης φιλοξένησε τους εξ Ελλάδος Ιατρούς του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν κα Ελπίδα Πάσσου Ωτορινολαρυγγολόγον, Ακουωλόγον, κα Ειρήνη Πάσσου Μικροβιολόγον, κον Άγγελον Καραγεωργόπουλον, Ωτορινολαρυγγολόγον, Βασίλειον Κoυλουκίδην Μηχανικ Iατρικών Μηχανημάτων, επεσκέφθησαν την Ελλ. Κοινότητα Αδδίς Αμπέμπα , τα Σχολεία, τα παιδιά των Σχολείων, εθαύμασαν το έργον που επιτελεί η Κοινότης υπό τον ακούραστον και διαπρεπή τ. Εκπαιδευτικόν Αντιπρόεδρον της Κοινότητος κ Δημ Συκά επιστήμονα με άριστες διοικητικές και μορφωτικές ικανότητες.
 
 
Έτυχον δε ευγενών περιποιήσεων εκ μέρους του Εξωχ Πρέσβεως της Ελλάδος κ Νικ. Πρωτονοτάριου, εγνώρισαν την Α.Ε Αθλητική Ένωσιν «Ολυμπιακός» και ενθουσιάστηκαν πολύ από την παρουσία έστω και των ολίγων Ελλήνων που υπάρχουν εις την Αδδίς Αμπέμπα όπως και από την πόλι της Αδδίς Απμέμπας και τους προκάλεσαν ιδιαίτερα αισθήματα η θρησκευτικότης του Αιθιοπικού λαού που παρήκολουθησαν κατά την εορτήν των Θεοφανείων. Σημειωτέον δε, ότι συμπτωματικά ότι η λιτανεία δια την μετάβασιν εις τον τόπον της εορτής και την παραμονήν και δια την επιστροφήν των δύο επομένων ημερών διέρχεται έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Μεγάρου Αξώμης.
 
Περισσότερα...   http://www.amen.gr/article12089

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου