Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Θαυμαστά γεγονότα στο Μαλάουι !!

Αδελφοί μου, χαίρετε εν Κυρίω!

Σας γράφω από την Ιεραποστολή του Μαλάουι για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη συμπαράστασή σας.

Θα ήθελα θερμώς να σας ευχαριστήσω για την προσφορά σας, που μας βοήθησε να χτίσουμε το σπίτι του ιερέως στην εκκλησία της Αναστάσεως στο Blantyre, καθώς επίσης και να εξοπλίσουμε το ναό με έπιπλα, ιερά σκεύη, ιερά άμφια, βιβλία και όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργεί σωστά ο ναός.

Πηγάδι στο Μαλάουι

Γνωρίζουμε, ότι προσεύχεσθε για μας και γι’ αυτό ο Θεός μάς ενισχύει διά των δικών σας ευχών να προχωράει, έστω και με μικρά βηματάκια, η Ορθόδοξη Ιεραποστολή εδώ στο Μαλάουι.

Προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό να στείλει δωρητή, ώστε να χτιστεί και ο Ναός της Γεννήσεως του Χριστού στην πόλη Blantyre, του οποίου το θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πατριάρχης μας πέρυσι.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε, ότι πρόσφατα η Ιεραποστολή μας απέκτησε τέσσερα οικόπεδα σε κομβικά σημεία της περιοχής Lilongwe. Θα ήταν ευχής έργον να βρεθούν οι δωρητές που θα χρηματοδοτήσουν την ανόρυξη πηγαδιών στα οικόπεδα αυτά. Το κόστος για ένα πηγάδι είναι 3.500 € και θα εξυπηρετήσει 5 εώς 7 χωριά της κάθε περιοχής.

Εδώ, όπως γνωρίζετε, η φτώχεια δεν έχει τέλος, η ανέχεια είναι απελπιστική και γενικά ο κόσμος συνεχίζει να υποφέρει σε όλους τους τομείς. Μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση, η Ορθόδοξη παρουσία υπάρχει και δίνει την ομολογία όπου και όταν χρειαστεί.

Αφορμές θαυμασμού και δοξολογίας


Το πρώτο ευλογημένο γεγονός είναι ότι με τη δύναμη του Θεού καταφέραμε να στείλουμε στην Ιερατική Σχολή της Κένυας τρεις ιθαγενείς ιεροσπουδαστές. Ο Γρηγόρης, ο Συμεών και ο Κωνσταντίνος θα φοιτήσουν εκεί για τρία συνεχόμενα έτη και θα μπορέσουν μετά να έρθουν καλά καταρτισμένοι και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Μαλάουι. Η θεολογική κατάρτιση των υποψηφίων κληρικών είναι μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές μας, για να μπορέσουν οι μελλοντικοί κληρικοί να διδάξουν σωστά και ανόθευτα την Ορθόδοξη πίστη στους συντοπίτες τους.

Το δεύτερο θαυμαστό και ευλογημένο γεγονός είναι οι δύο χειροτονίες των διακόνων Αντωνίου και Ιεζεκιήλ εις πρεσβυτέρους. Ο διάκονος Αντώνιος, εδώ και 5 χρόνια, έχει δείξει θαυμαστό ζήλο, έχει ιδρύσει μια καταπληκτική ενορία στο Ναό των Αρχαγγέλων στο Παλόμπε και πρόσφατα επιμελήθηκε και την ίδρυση σχολείου στην περιοχή.

Ο διάκονος Ιεζεκιήλ σπούδασε στη Σχολή του Πατριαρχείου και, όταν επέστρεψε από αυτήν με πολύ καλές επιδόσεις, χειροτονήθηκε και τώρα διακονεί την Εκκλησία και ως ιερέας και ως μεταφραστής, που μεταφράζει τα ορθόδοξα φυλλάδια από τα αγγλικά στα τσιτσέουα.

Θεία Λειτουργία στο Μαλάουι

Το τρίτο θαυμαστό γεγονός πραγματικά μάς ενίσχυσε, διότι βλέπουμε την παρουσία και πρόνοια του Θεού παρ’ όλη την αμαρτωλότητά μας. Και ο Πανάγαθος Θεός γνωρίζουμε ότι επιτελεί τα θαυμαστά Του σημεία, για να τονώσει τους νεοφωτίστους της Εκκλησίας Του, που πραγματικά το έχουν πολλή ανάγκη.

Έτσι, λοιπόν πριν από δύο χρόνια στην Εκκλησία της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, ο κατηχητής και ενορίτες ξύπνησαν τα μεσάνυχτα, μετά από την πρώτη Θεία Λειτουργία που είχε γίνει, και άκουσαν αγγελικές φωνές να ψάλλουν μέσα στο Ναό χωρίς να βλέπουν κανέναν.

Τώρα, αυτές τις ημέρες, στην εκκλησία του Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, που χτίζουμε στην πόλη Ζόμπα, παρουσιάστηκε ένας παράξενος «τρελός», στάθηκε στο μέσο του οικοπέδου και απευθύνθηκε με δυνατή φωνή στους κτίστες και κατηχητές μας που βρίσκονταν εκεί. Αυτός ο «τρελός» είναι γνωστός στην περιοχή. Είναι άστεγος και γυρίζει από χωριό σε χωριό με τρύπια και βρώμικα ρούχα. Όλοι τον περιγελούν και τον χλευάζουν. Μικροί και μεγάλοι απαξιούν να του μιλήσουν και, όταν το κάνουν, είναι ή για να τον κοροϊδέψουν, ή για να του πετάξουν κανένα ξεροκόμματο ψωμί. Εμείς έως τώρα δεν τον γνωρίζαμε.

Οι κατηχητές που βρίσκονταν εκεί ετοιμάστηκαν να τον διώξουν από τον αύλειο χώρο της Εκκλησίας και εκείνος με δυνατή φωνή στάθηκε ανάμεσά τους και τους λέει:

«Μη με διώχνετε! Ήρθα να σας μιλήσω για την Ορθοδοξία! Εδώ, σ’ αυτή την εκκλησία που χτίζετε, βρίσκεται η αληθινή πίστη! Εδώ βρίσκεται η σωτηρία! Έχει έρθει τώρα και ο επίσκοπός σας στο Μαλάουι!!!». Αυτά και άλλα είπε ο παράξενος τρελός και σε λίγο έφυγε για να συνεχίσει την περιπλάνησή του…

Πώς αυτός ο άνθρωπος, στον οποίο ποτέ δε μιλήσαμε, ζώντας με αυτόν τον παράξενο τρόπο ζωής, στάθηκε με τόση παρρησία και μίλησε σε όλους για τη σωτηριώδη Ορθοδοξία; Το Άγιο Πνεύμα βέβαια, «ὅπου θέλει πνεῖ» και όποιον θέλει φωτίζει, για να φανερώνονται τα φοβερά, εξαίσια και θαυμαστά επιτελούμενα του Θεού.

Από τη μια μπορεί ως άνθρωποι να βουλιάζουμε από τις αμαρτίες, μα ο πανάγαθος και στοργικός Θεός Πατέρας μας μάς κρατάει από το χέρι, μας οδηγεί και ενισχύει στην πίστη και τη σωτηρία.

π. Ερμόλαος Ιατρού
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου