Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ι.Μ. Κεντρώας Αφρικής... Μάθηση: ένα όνειρο ελπίδας της ζωής

Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής:

CD02

Αγαπητοί αδελφοί,
Ταπεινά σάς εύχομαι ο φιλάνθρωπος Θεός να χαρίζει σε σας, τις οικογένειές σας και στο ιεραποστολικό έργο σας την ευλογία Του.
Ζητώ κι εγώ ιδιαίτερα τις προσευχές σας, ώστε να αντιμετωπίσω εδώ τα πολλά και δύσκολα καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται.
Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Εκείνο όμως που με στεναχωρεί πολύ είναι όταν μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έρχονται ορθόδοξοι φοιτητές και με παρακαλούν να τους βοηθήσω να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Άλλοι δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα του Πανεπιστημίου και τους διώχνουν από αυτό – εδώ δεν υπάρχει όπως στην Ελλάδα δωρεάν παιδεία· η φοίτηση, οι εξετάσεις, οι σημειώσεις, όλα πληρώνονται. Άλλοι φοιτητές δεν έχουν να φάνε και παρακαλούν με δάκρυα στα μάτια, άλλους τους διώχνουν από τα σπίτια που έχουν νοικιάσει, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Βλέπεις αδύνατα πρόσωπα αλλά γεμάτα όρεξη για μάθηση. Ατενίζοντάς τους αισθάνομαι μεγάλη ντροπή που δεν μπορώ γι” αυτούς τους νέους να κάνω κάτι να τους βοηθήσω να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αποφεύγω ακόμη να πηγαίνω στο γραφείο, αποφεύγω να δέχομαι επισκέψεις νέων, γιατί δεν έχω κάτι να τους πω.
Τι να τους πω; Λόγους παρηγορητικούς; Μα σε νηστικούς ή σε φοιτητές που τους διώχνουν από τα Πανεπιστήμια και για λίγα χρήματα αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους ή δεν έχουν να πληρώσουν το λιγοστό ενοίκιο για το δωμάτιο που μένουν ή να αγοράσουν την τροφή τους; Τι να τους πω, όταν δεν έχεις κάτι να τους δώσεις να συνεχίσουν τις σπουδές τους;
Σήμερα, μόλις βγήκα από την Εκκλησία, πάλι με περίμεναν αρκετοί φοιτητές και με παρακαλούσαν να τους βοηθήσω, μεταξύ αυτών ήταν και δύο που σπουδάζουν νομική και με πολύ πόνο μού είπαν: «Από το 2010 έχουμε σταματήσει τις σπουδές μας, γιατί δεν είχαμε να πληρώσουμε. Προσπαθήσαμε να βρούμε χρήματα, εργασθήκαμε και αυτά που συγκεντρώσαμε δεν φθάνουν. Χρειαζόμαστε άλλα 150 δολλάρια. Δεν τα έχουμε, θα χάσουμε και φέτος τη χρονιά, βοηθήστε μας». Έσφιξε η καρδιά μου. Τι να κάνω; Πού να τα βρω για να δώσω σε αυτούς και στους άλλους ορθόδοξους νέους, που κάθε μέρα αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους;
Γι” αυτό αναγκάσθηκα και πήρα το θάρρος να προστρέξω στην Αδελφότητά μας για να σας παρακαλέσω θερμά κλίνοντας γόνυ στη φιλεύσπλαχνη καρδιά σας να μας χορηγήσετε 25 υποτροφίες για απόρους φοιτητές και να βοηθήσετε να συνεχίσουν τις σπουδές τους οι ορθόδοξοι νέοι της Μητροπόλεώς μας, που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, και έτσι να μπορεί να ατενίζει ο επίσκοπος τα πρόσωπά τους.
Με μεγάλη συγκίνηση πληροφορήθηκα, λοιπόν, την απόφαση του Δ.Σ. της Αδελφότητός μας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, με την οποία μάς ενημερώνετε για την έγκριση του κονδυλίου:
  • υποτροφίες των απόρων φοιτητών της Μητροπόλεώς μας, 12.000 ευρω,
  • έκτακτη οικονομική βοήθεια 6.000 ευρώ,
  • ιατρείο 4.000 ευρώ και
  • βαπτίσεις 1.350 ευρώ.
Σας ευχαριστώ, διότι με βγάλατε από ένα καθημερινό ποιμαντικό αδιέξοδο. Ήδη θα δυνηθώ να βοηθήσω τους απόρους φοιτητές, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τοὺς δωρητές και προσεύχομαι ο Θεὸς να τους χαρίσει την Επουράνια Βασιλεία.

CD01

Είχαμε τη μεγάλη ευλογία από το Θεό να οδηγηθούν 53 αδελφοί μας ιθαγενείς μετά από κατήχηση στο ιερό βάπτισμα. Τούτο έγινε στο βαπτιστήριο του Ι.Ναού Αγίου Μάρκου Κινσάσας. Μετά τη βάπτιση έγιναν και δύο γάμοι.
Η ομάδα αυτή των νεοβαπτισθέντων είναι καρπὸς της διακονίας του κ. Βάιου Πράντζου στην Ι. Μητρόπολή μας, ο οποίος οργάνωσε το κατηχητικό έργο και παρακολούθησε και καθοδήγησε τους κατηχητές – φοιτητές και νέους θεολόγους μας – στην ιεραποστολική τους δράση εδώ στην Κινσάσα.
Και πάλι σας ευχαριστώ ευχόμενος κάθε ευλογία στο θεάρεστο έργο σας καθώς και στα μέλη της Αδελφότητάς μας και των οικογενειών τους.

† Ο Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος

http://ierapostoles.gr/2013/04/%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%8c%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου