Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Χειροτονία διακόνου της Ιεράς Μητρόπολης Νιγηρίας

Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr


Την Κυριακή της Τυρινής, 17 Μαρτίου 2013, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, λειτούργησε ο Σεβ. Μητρ. Νιγηρίας, Υπέρτιμος &Έξαρχος Κόλπου Γουϊνέας, κ.κ. Αλέξανδρος (κατά κόσμον Γεώργιος Γιαννίρης). Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του κρητικής καταγωγής Ιερολογ. Ιεροδιακ. π. Περίανδρου Ι. Επιτροπάκη, αρχαιολόγου του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων & Αρχαιογνωστικής Έρευνας της Δ/νσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Στην ιερά τελετή συμμετείχαν ο προϊστάμενος του ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, ο Αιδ. Πρεσβ. π. Γεώργιος Χριστοδούλου, ο Αιδ. Πρωτ. π. Νικόλαος Κουλιανόπουλος, ο πνευματικός πατέρας του π. Περιάνδρου Αιδ. Πρεσβ.-Σκευοφύλαξ π. Νικόλαος Πιτοπουλάκης (εφημ.Στεμνίτσης - Ι. Μητρ. Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως), ο Αιδ. Πρεσβ.-Οικ. π.Νικόλαος Σιρστέας (εφημ. Παλαιοχωρίου Γορτυνίας), ο Αιδ. Πρεσβ. π. Παναγιώτης Δάλας (Ι. Μητρ. Νιγηρίας) και τέλος, ο Ιερολ. Διάκ. π. Δαμασκηνός Φυλακτός(Γιοχάνεσμπουργκ - Ι. Μητρ. Ιωαννουπόλεως & Πρετόριας).
Από νωρίς το πρωί συγγενείς, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της ηγεσίας της Γ.Γ.Π. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., του Δικαστικού Σώματος, του καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου, συνάδελφοι αρχαιολόγοι, φίλοι του νέου πρεσβυτέρου που ταξίδεψαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και απλοί πιστοί είχαν κατακλίσει το ναό για να συμπροσευχηθούν και να λάβουν την ευχή και την ευλογία του Μητροπολίτου Νιγηρίας. Παρόντες ήταν οι γονείς και ο αδελφός του π. Περιάνδρου οι οποίοι με δάκρυα στα μάτια ευχήθηκαν το Άξιος στο νέο Πρεσβύτερο.
«Ενώπιον της θριαμβεύουσας και εντός της στρατευομένης Εκκλησίας του Χριστού -είπε ο π. Περίανδρος-, βρίσκομαι πάλι στο Ιερό Θυσιαστήριο για να εισαχθώ υπό των τιμίων χειρών Σας Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Νιγηρίας κ.κ.Αλέξανδρε, στο δεύτερο βαθμό του υψηλού υπουργήματος της Ιεροσύνης.Κυριολεκτικά με συντρίβει η εντός μου αναμέτρηση του βάρους του αξιώματος αλλά και της δύναμης του φωτεινού καλέσματος της αναξιότητάς μου. Η σημερινή μέρα είναι η αφετηρία μιας ουσιαστικής μαθητείας μου στη ζωή της προσφοράς και παρακαλώ τον μεγαλοδύναμο Κύριο ο οποίος, μέσα στο πλούσιο έλεος και την ανεξάντλητη ανοχή Του, οικονόμησε τοιουτοτρόπως τη ζωή της ελαχιστότητός μου,να διαφυλάττει άμωμη κάθε στιγμή της παραλαβής και διαφύλαξης της Ιεράς Παρακαταθήκης μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία Του». Και συγκινημένος προσέθεσε: «Παντοτινά ευγνώμων θα είμαι προς την κορυφαία προσωπικότητα της ιεραποστολικής προσφοράς, την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο οποίος με αληθινή πατρική εν Χριστῴ αγάπη και προθυμία προσυπέγραψε την ένταξη μου στην αγία οικογένεια του τιμίου πρεσβυτερίου της Αφρικανικής Εκκλησίας. Γνωρίζω καλά ότι η Μακαριώτητά Του, αν και απούσα σωματικώς, παρίσταται πνευματικώς στο ιερό τούτο μυστήριο. Προσευχόμαστε όλοι μας στον παντοδύναμο Θεό να χαρίζει στην Α.Θ.Μ. υγεία, πνευματική διαύγεια και αμέτρητη χαρά, γαλήνη και εν Χριστῴ ψυχική ειρήνη. Όσον αφορά σε Εσάς Σεβασμιώτατε, αν και καλώς γνωρίζω ότι και η δική Σας ψυχή αποποιείται τον λιβανωτόν των επαίνων,εντούτοις επιτρέψατέ μου να ομολογήσω μετά θάρρους την αληθινή μου υιική εν Χριστῴ αγάπη προς το σεπτό πρόσωπον Σας και να Σας απευθύνω αναρίθμητες και ολόθερμες ευχαριστίες ως ταπεινό αντίδωρο της δικής Σας στοργής και συμπαράστασης σε δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Είθε ο Θεός να Σας στηρίζει και να Σας ενισχύει πάντα στο δύσκολο έργο που επιτελείτε στη μακρινή Μητρόπολη μας αλλά και εν γένει την Αφρικανική Ήπειρο».
Ο π. Περίανδρος, αφού συμπληρωματικά ευχαρίστησε τον πνευματικό του, τους υπολοίπους αδελφούς πατέρες, την οικογένεια του, τους συναδέλφους, τους φίλους και τους λοιπούς πιστούς, κατέληξε ως εξής: «Με πνευματική παρακαταθήκη τις νουθεσίες της σημερινής ευαγγελικής περικοπής (Ματθ. 6:14-21) περί της ανθρωπίνου και θεϊκής συγγνώμης, της μυστικής εμφανείας της αφανούς νηστείας και του αληθινού υπερουρανίου θησαυρού, εύχομαι και παρακαλώ όλους σας να προσευχηθείτε όπως ο Άγιος Αλέξιος ο οποίος εξ ουρανού έλαβε την προσωνυμία “Άνθρωπος του Θεού”, να καταστεί πνευματικός οδοδείκτης στην προσωπική μου πορεία αλλά και στην πορεία όλων μας για την εν Χριστῴ ζωή και σωτηρία, με πρότυπο πάντα τη δική του άκρα ταπείνωση, την ασκητικότητα και την εικόνα της αφανούς επίγειας βιωτής του».



Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας, στο φωτισμένο λόγο του τόνισε:«Αγαπητέ διάκονε Περίανδρε, η Χάρις του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος του Θεού οδηγεί σήμερα τα βήματά σου στο Ιερό Θυσιαστήριο για να λάβεις το δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης. Στο μυστήριο αυτό δε θεωρώ σκόπιμη την ανάπτυξη γενικών περί Ιεροσύνης θεολογικών αναλύσεων. Θέλω δυο λόγια μόνο από καρδιάς να σου πω. Η Αθήνα, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και η Θεσσαλονίκη σου ’δωσαν την κατά κόσμον σοφία. Εκείνο όμως που σου ζητείται τώρα είναι η αποδοχή της αποκάλυψης της Σοφίας του Θεού. Κι αυτή τη Σοφία τη χαρίζει η ταπείνωση, η αγνότητα, η ειλικρίνεια, η αυτοσυνείδηση και η δια του Αγίου Πνεύματος διανοητική και ψυχοσωματική συνταύτιση της ύπαρξής σου με το σταυροαναστάσιμο βίωμα του Ιησού Χριστού. Όσο πιο πολύ θα αδειάζεις τον εαυτό σου από σκέψεις, επιθυμίες και πράγματα εφήμερα και ανούσια, τόσο πιο πολύ θα δημιουργείς το απαραίτητο χώρο πλήρωσης της ύπαρξής σου από Εκείνον. Σε λίγο, θα λάβεις στα χέρια σου τον Άγιο Άρτο και δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονήσεις ότι την Αγία αυτή Παρακαταθήκη θα τη φυλάξεις μέχρι να σου ζητηθεί την εσχάτη των ημερών κατά τον ερχομό της Βασιλείας του Θεού. Καθώς οδεύεις προς το Ιερό Βήμα, όχι πλέον ως Διάκονος αλλά ως Ιερουργός, θέλω να σου θυμίσω ότι κατά το πρότυπο του Χριστού που μπήκε στη Συναγωγή (Λουκ. 4:17), ζητούμενο είναι το κήρυγμα της παρουσίας Του γύρω και μέσα μας. Κι αυτό το κήρυγμα του Ευαγγελίου της μετάνοιας και της αναγγελίας της Βασιλεία του Θεού δεν πρέπει να είναι στείρα θεολογική διδαχή με καταιγισμούς απαγορεύσεων και περιορισμών αλλά βιωματικός και απελευθερωτικός χρισταναστάσιμος λόγος, μήνυμα αγάπης, χαράς και παραμυθητικής εν Χριστῴ ελπίδας. Είθε, ο φόβος και η συγκίνηση της στιγμής αυτής να σε διακατέχει μέχρι τέλους της ζωή σου γιατί ο χώρος στον οποίο μπαίνεις είναι Ιερός. Η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης που καλά γνωρίζεις ότι σε αγαπά ιδιαιτέρως, σου διαβιβάζει, τούτη την ώρα, τις θερμότερες ευχές Του και μαζί με Αυτόν οι παριστάμενοι αδελφοί κληρικοί, ο πνευματικός σου, ο κόσμος που παραβρίσκεται στη χειροτονία σου,εύχονται ολόθερμα η διακονία σου να έχει βαθιά και στερεά θεμέλια πάνω στον Χριστό για να γίνεις εν Αυτῴ, δι’ Αυτού και υπ’ Αυτού γνήσιος ιερέας Του».

Περισσότερα...   http://www.amen.gr/article13178

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου