Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Πάσχα 2013 στην Αλεξάνδρεια: Με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη οι Ιερές Ακολουθίες

alexandreia 

  on May 10, 2013

Με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη ετελέσθησαν κι εφέτος σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Αλεξανδρείαςοι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης  Εβδομάδος. Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών, επισκεφθείς τις Ενοριακές Κοινότητες της Μ.Πόλεως.
 
Ιδιαιτέρως σημειώνεται η κατά το έθος τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων από την ΑΘΜ την Μ.Δευτέρα στον Ιερό Πατριαρχικό και Καθεδρικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, η Ακολουθία των Αγίων Παθών και του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η περιφορά του ιερού Επιταφίου πέριξ αυτού, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, με την συνοδεία του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων και την παρουσία του Εξοχ.Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Χριστοδούλου Λάζαρη, του Εντιμ. Γεν.Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστου Καποδίστρια, του Αξιοτ.Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος κ.Ιωάννη Σιόκα, Προέδρων και μελών ελληνικών συλλόγων και φορέων και πλήθους πιστών.
 
Κατά την περιφορά του ιερού Επιταφίου ο Μακ.Πατριάρχης ανέπεμψε δέηση υπερ αναπαύσεως των αοιδίμων Προκατόχων Του ενώπιον του Πατριαρχικού Μεγάρου.

            Το πρωί της Μ.Παρασκευής προηγήθηκε η τέλεση της Ακολουθίας των Μ.Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Οσίου Σάββα, ενώ αργότερα ο Μακ.Πατριάρχης επισκέφθηκε προσκυνηματικώς όλους τους Ναούς και το Ελληνικό Κοιμητήριο της Μ.Πόλεως, όπου ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απ’ αιώνων κεκοιμημένων χριστιανών.
 
Το πρωί του Μ.Σαββάτου, εχοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία της Πρώτης Αναστάσεως, στον ως άνω Καθεδρικό Ι. Ναό, όπου ο Εντιμ.κ.Γενικός Πρόξενος έριψε, κατά το τοπικό έθιμο της νήσου Κερκύρας από την οποία κατάγεται, πήλινα δοχεία εντός του προαυλείου χώρου της Πατριαρχικής Μονής,
 
Τοβράδυ του Μ.Σαββάτου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης προηξήρξε της τελετής της Αναστάσεως και της πασχαλινής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας , όπου υπεδέχθη και το εκ του Παναγίου Τάφου προερχόμενο Άγιο Φως, το οποίο μετεφέρθη από την Αθήνα στην Πατριαρχική Καθέδρα αεροπορικώς, ευγενή φροντίδι και πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.

            Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα ο Μακαριώτατος εχοροστάτησε κατά τον Εσπερινό της Αγάπης στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας και
ακολούθως επισκέφθηκε τους περιθαλπομένους γέροντες στο Γηροκομείο της Ε.Κ.Α. και παρεκάθησε στο πασχάλιο γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα προς όλους τους παροίκους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου