Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Μεγάλη Εβδομάδα 2013 στην Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ-Γκαμπόν

 
 
 
 
Μεγάλη Τετάρτη... Στην ορθόδοξη πατρίδα μας οι απαστράπτοντες από καθαριότητα Ναοί υποδέχονται τους πιστούς για να υμνήσουν τον Μυστικό Δείπνο. Το απόγευμα αυτής της ημέρας προηγείται η τέλεση του Μυστηρίου του Αγίου Ευχελαίου. Στο Pointe-Noire του Κονγκό οι ορθόδοξοι κάτοικοι του φτωχού προαστείου Mpaka δεν διαθέτουν στολισμένο Ναό, ούτε περίτεχνα ιερά εικονίσματα, ούτε αργυρά καντήλια, ούτε Εφημέριο...Με πίστη όμως στον Δεσπότη Χριστό συγκεντρώθηκαν στην υπό ανέγερση Κλινική "Άγιος Λούκας ο Ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας", τα έργα οικοδόμησης της οποίας από καιρό έχουν ανασταλεί λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των καιρών, για να λάβουν την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος, προσδοκώντας την περάτωση και του δικού τους παρακειμένου Ιερού Ενοριακού Ναού της Αγίας Φωτεινής...
 
 
 
 
 
Την Μ.Πέμπτη, 2α Μαΐου 2013, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων επισκέφθηκε το ίδρυμα της «Εθνικής Ενώσεως τυφλών του Κονγκό» (Αssociation National des Aveugles du Congo) στο Pointe-Noire και παρέδωσε χρηματικό ποσό για την κάλυψη της δαπάνης αγοράς τριών γραφομηχανών τύπου «Perkings Braille» προς εκμάνθηση του ειδικού συστήματος γραφής των τυφλών. Κατά την συνάντηση με τον κ. Marie Arthur Bitemo, Πρόεδρο της «Εθνικής Ενώσεως τυφλών» ο Θεοφιλ. Επίσκοπος πληροφορήθηκε για τις ανάγκες του ιδρύματος και προσεφέρθη να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των υφισταμένων προβλημάτων λειτουργίας του, καθώς και να εξετάσει την δυνατότητα αναδοχής αυτού από την Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ. Ακολούθως, συνοδευόμενος από τους Αιδεσιμ. Εφημερίους των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου και Αναλήψεως του Κυρίου, π. Μάξιμο Oumba και π. Λαυρέντιο Mpinga, ως και μέλη των αντιστοίχων Ενοριακών Επιτροπών φιλαλληλίας, μετέβη στις φυλακές του Pointe-Noire και παρέδωσε ικανή ποσότητα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Επίσης, συνωμίλησε με όλους τους κρατουμένους, προς τους οποίους απηύθυνε λόγους αγάπης και υπεσχέθη την συστηματική παρουσία κληρικών και του ιδίου στις φυλακές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Θεοφιλ. κ. Παντελεήμων προεξήρχε της Ακολουθίας των Αγίων Παθών στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου, προαστείου «Km4» του Pointe-Noire.
 
 
 
 
 
 
 
Με κατάνυξη και απλότητα ετελέσθη την Μ. Παρασκευή, 3η Μαϊου 2013, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον προσωρινό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire. Με την χαρακτηριστική τάξη και ευσέβεια των Κονγκολέζων πιστών η περιφορά του Ιερού Επιταφίου έλαβε χώρα στον χώρο όπου υφίστανται το διοικητικό και ποιμαντικό Κέντρο της Επισκοπής, ο προσωρινός και ο υπό ανέργερση Ιερός Καθεδρικός Ναός και ο ορθόδοξος Ραδιοφωνικός Σταθμός της τοπικής μας Εκκλησίας. Όπως συμβαίνει πάντοτε, η νεολαία πρωτοστατεί στην εκκλησιαστική ζωή!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου