Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας: Oι μορφές των Ισαποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

δελτίο τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε


Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας: Oι μορφές των Ισαποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας σε συνεργασία με τις Κρατικές Αρχές, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μουσεία και άλλους σημαντικούς Οργανισμούς των Γραμμάτων και των Τεχνών οργανώνει καθ’ όλον το έτος 2013 σειράν σημαντικών εκδηλώσεων  για το μεγαλείο της πνευματικής προσφοράς των αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Αποκορύφωμα  των αξιόλογων εκδηλώσεων, όπως Συνέδρια, Εκδόσεις και Μουσειακές Εκθέσεις, αποτέλεσε το ειδικό εορταστικό  τριήμερον 23 – 25 Μαϊου με τη συμμετοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου και εκπροσώπων των Ορθοδόξων Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Οι εκδηλώσεις του τριημέρου περιλάμβαναν εγκαίνια επιμελημένων εκθέσεων με μοναδικόν αυθεντικό ιστορικό υλικό για τη ζωή και το Ιεραποστολικό έργο των δύο μεγάλων Ισαποστόλων που σημάδεψαν ανεξίτητλα την θρησκευτική ταυτότητα των πληθυσμών των Βαλκανίων και τον ευρύτερον γεωγραφικόν χώρον της Ανατολικής Ευρώπης. Επί τη ευκαιρία μάλιστα της  εορτής της μνήμης των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής Πατριαρχική Λειτουργία σε δημόσιο χώρον εκεί που ξεκίνησαν το μεγάλο έργο της διακονίας τους.



Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε βαρυσήμαντη ομιλία του που μεταδιδόταν ζωντανή τηλεοπτικώς τόνισε την διαχρονικότητα των αξιών που φύτεψαν οι μεγάλοι Βυζαντινοί Θεολόγοι και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας, άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος με τον Λόγο του Θεού στις καρδιές του τοπικού πληθυσμού . Αυτές οι πνευματικές αξίες οδηγούν στον σωστό προσανατολισμό του ανθρώπου για να λυτρωθεί από την αμαρτία και μέσα από τη πορεία του στη Σταυρική Θυσία του Χριστού να φθάσει στην χαρά της Αναστάσεως. Τις αξίες αυτές, τόνισε ο Παναγιώτατος, χρειάζεται σήμερα και ο άνθρωπος της ταραγμένης και συγχυσμένης  εποχή μας για να υπερβεί τη κάθε μορφή κρίσης που αντιμετωπίζει όταν ζεί ερήμην της παρουσίας του Θεού.
Παρόμοια μηνύματα μετέφεραν στην Τοπική Εκκλησία και οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Προκαθημένων. Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος Β’ στο μήνυμα του προς τον Τοποτορητή της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Συμεών, το οποίο μετέφερε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης,  τόνισε την Ιεραποστολική διάσταση της μεγάλης προσφοράς των δύο Ισαποστόλων συνδέοντας το Ιεραποστολικό τους έργο ως συνέχεια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και του συνεργάτου του Ευαγγελιστού Μάρκου και  ως γόνιμη ανάπτυξη της όλης Ιεραποστολικής δράσης του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου και του συνεργάτου του Αγίου Φρουμεντίου.



Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη δημόσια επίσημη παρουσίαση κινηματογραφικής παραγωγής για το έργο και τη προσφορά των δύο μεγάλων Ισαποστόλων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που κυριολεκτικά οι παρευρισκόμενοι εδάκρυσαν βλέποντας σκηνές από το πόνο, τις στερήσεις και τον πόλεμο που δέχθησαν για το έργο τους. Οι απολογίες τους στις Αρχές και τις Εξουσίες, Πολιτικές και Εκκλησιαστικές, θυμίζουν εκείνες των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και του Πρωτομάρτυρα Αρχιδιακόνου Στεφάνου. Στην πραγματικότητα κατάφεραν να πετύχουν απίστευτα πράγματα για την σωτηρία των ανθρώπων, γιατί έγιναν με την πίστη τους και την αγάπη τους και την ταπεινότητα τους η ζωντανή παρουσία του Χριστού ανάμεσα στους ανθρώπους που συναντούσαν. Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος απέδειξαν με το όλο έργο τους και τη διακονία τους ότι η  συμμετοχή του ανθρώπου στη ζωή του Χριστού μεταμορφώνει την κόλαση των αμαρτωλών ανθρώπων σε επίγειον Παράδεισον που οδηγεί εις την αιώνιον  Βασιλεία των Ουρανών.
Οι σύγχρονες δομές της Ορθόδοξης Ιεραποστολικής δράσης στην Αφρικανική  Ήπειρον και αλλαχού στην Ασία και Λατινική Αμερική στηρίζονται εν πολλοίς  στην ποιμαντική μεθοδολογία των δύο μεγάλων αυτών μορφών που ανέδειξεν κατά τον ένατον αιώνα  η Εκκλησία μας.

http://www.amen.gr/article14003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου