Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ-Γκαμπόν: "ΙΕΡΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ"

Από την Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ-Γκαμπόν
 
 
 
 
Oι μέρες στο Κονγκό κυλούν γρήγορα, κοπιαστικά, αλλά με έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό. Οι ποιμαντικές ευθύνες πάμπολλες, αφού για πρώτη φορά καθιερώνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ένα συντονισμένο σύστημα διαποίμανσης και εκκλησιαστικής διοίκησης των ενοριακών κοινοτήτων. Η έκταση της Επισκοπής, μεγαλύτερη κατά 2,5 φορές της Ελλάδος, δεν διευκολύνει τις διαδικασίες. Ωστόσο η πηγαία ευγένεια, ο γενικώς έμφυτος σεβασμός προς το θείο και τους λειτουργούς του και η προθυμία των γηγενών συμβάλλουν καθοριστικά στην εδραίωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πολιτισμένη αυτή χώρα του αφρικανικού ισημερινούΤην 13η Ιουνίου ήταν η Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου.
 
 
Κουρασμένος αλλά εμψυχωμένος από την πενθήμερη ιεραποστολική οδοιπορεία στα τροπικά δάση του βορρά, στη γη της φυλής των Πυγμαίων, την αυθημερόν καρποφόρο μετάβαση στη πρωτεύουσα Μπραζαβίλ για σημαντικές υποθέσεις την προηγουμένη ημέρα, αλλά και βαθύτατα λυπημένος από την καθαίρεση αυτόχθονος κληρικού, που έχασε την οδό της ποιμαντικής θυσίας μέσα στις φυλετικές παρακαταθήκες της μαγείας και των βουντού, αισθάνθηκα ευεργετημένος που η Δεσποτική Εορτή οδήγησε τα βήματά μου στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου Pointe Noire.
 
 
 Η Ενορία αυτή βρίσκεται στη καρδιά της παραγκούπολης, που φέρει το όνομα «τέταρτο χιλιόμετρο» (ΚΜ4 κατά τους ντόπιους) και αποτελεί προάστειο της πόλης. Μέλη της οι πρόσχαροι εργάτες των κρατικών σιδηροδρόμων. Άνθρωποι πρόσχαροι, ευγενικοί, πάντα χαμογελαστοί, οι οποίοι χορεύοντας στις γειτονιές και μοιράζοντας ανάμεσά τους σε βραδυνά πρόχειρα «συμπόσια» τα ταπεινά αγαθά τους, φέρνουν στη μνήμη μου εικόνες της καλοκαιρινής «βραδινής βεγγέρας», όπως τις απεκόμισα ως παιδί στο νησί μου. Φτάνοντας στο Ναό οι εξαίρετα καλλίφωνες ψαλμωδίες της χορωδίας των νέων με ενδυνάμωσαν, γεννώντας για μία ακόμη φορά αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για την ευεργεσία της διακονίας στην όμορφη Αφρική.
 
 
Οι πιστοί, πεντακάθαροι όπως πάντα, χωρισμένοι σε άνδρες και γυναίκες, οι οποίες διαρκώς φορούν ομοιόμορφα ενδύματα ανά Ενορία με αντιστοίχου χρώματος μαντήλι στην κεφαλή, είχαν κατακλύσει την εκκλησία τους από την έναρξη του Όρθρου. Η απόλυτη καθημερινή ισημερία στο Κονγκό, όπου ο ήλιος ανατέλλει στις 06.00 πμ και δύει στις 18.00 μμ. ενεργοποιεί τις δραστηριότητες των κατοίκων από την ανατολή. Φτάνοντας στο Ναό οι εξαίρετα καλλίφωνες ψαλμωδίες της χορωδίας των νέων με ενδυνάμωσαν, γεννώντας για μία ακόμη φορά αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για την ευεργεσία της διακονίας στην όμορφη Αφρική.
 
 
Οι πιστοί, πεντακάθαροι όπως πάντα, χωρισμένοι σε άνδρες και γυναίκες, οι οποίες διαρκώς φορούν ομοιόμορφα ενδύματα ανά Ενορία με αντιστοίχου χρώματος μαντήλι στην κεφαλή, είχαν κατακλύσει την εκκλησία τους από την έναρξη του Όρθρου. Η απόλυτη καθημερινή ισημερία στο Κονγκό, όπου ο ήλιος ανατέλλει στις 06.00 πμ και δύει στις 18.00 μμ. ενεργοποιεί τις δραστηριότητες των κατοίκων από την ανατολήΗ Θεία Λειτουργία κατανυκτική. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι πιστοί είναι πάντα σιωπηλοί, αφοσιωμένοι στη θεία λατρεία, χωρίς περιττές κινήσεις ή ψιθυρισμούς. Το κήρυγμα περιεστράφη την ερμηνεία και την σημασία της Εορτής. Λόγοι απλοί, χωρίς ρητορικές ακρότητες και περίπλοκες θεολογικές εξάρσεις. Δε ξεχνώ ποτέ ότι η Ορθοδοξία έφτασε στη χώρα αυτή μόλις προ τριακονταετίας και απευθύνομαι σε πρώτης γενεάς ορθοδόξους.
 
 
Βιώνω κυριολεκτικώς την εμπειρία των πρώτων χριστιανικών χρόνων της Εκκλησίας! Η διανομή του αντιδώρου, στο τέλος της Ευχαριστιακής συνάξεως, αποτελεί μονίμως την αποκορύφωση της έκφρασης των χαροποιών αισθημάτων των κονγκολέζων. Το ταμ ταμ εμφανίζεται αστραπιαία δίπλα στο αναλόγιο της χορωδίας και ο ρυθμικός κτύπος του γεμίζει τον Ναό. Οι νέοι τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια και χορεύουν ζωηρά. Τα φρούτα και οι καρποί της γης, απλωμένοι στην εόρτια υπαίθρια τράπεζα στον προαύλιο χώρο μοιράζονται μεταξύ των πιστών, μεταφέρουν τη σκέψη στις χριστιανικά «Αγαπές» του πρώτου αιώνα μ.Χ., τις κοινές τράπεζες… Εορτή της Αναλήψεως στο Κονγκό. Η Ορθοδοξία, πηγάζουσα από τις αειφώρες ρίζες των Αποστολικών χρόνων συναντά την πολιτιστική συνείδηση των αφρικανών πιστών και δίνει καλλίγευστους πνευματικούς καρπούς, προσδιορίζοντας ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την ήπειρο των φυλετικών πολιτισμών, της σαγηνευτικής φυσικής ομορφιάς και της βαθιάς θρησκευτικότητος, την ήπειρο του μέλλοντος!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου