Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Το μέλλον ανήκει στην Αφρική

από την Ι.Μητρόπολη Ζιμπάμπουε


Κάθε πέντε χρόνια πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του Παναφρικακανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών για να οργανώσουν όσο το δυνατό με το καλύτερο τρόπο την διακονία τους οι Χριστιανοί που ζουν στις 52 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου. Σε δύσκολες εποχές, όταν η αποικιοκρατία βρισκόταν στο αποκορύφωμα της με την επιβολή της δύναμης των όπλων σε άοπλους εκατομμύρια πληθυσμούς, στηρίζοντας και το θεσμό της δουλείας και της κατάργησης κάθε μορφής προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πριν πενήντα χρόνια, το 1953 γεννήθηκε στην Καμπάλα της Ουγάνδας ο Οργανισμός του Παναφρικανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών. Γι’ αυτό οι εργασίες της 10ης  Γενική Συνέλευση,  (2 – 10 Ιουνίου), γίνονται στη Καμπάλα, πρωτεύουσα της Ουγάνδας για τους πενηντάχρονους εορτασμούς  του Οργανισμού που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην απελευθέρωση των Λαών της Αφρικής και στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ίδιο έτος ξεκίνησε κι η πρώτη προσπάθεια των λιγοστών τότε ελεύθερων Κρατών της Αφρικής με την οργάνωση της Αφρικανικής Ένωσης.
Σήμερα στο Παναφρικανικό Συμβούλιο αποτελείται από 120 Μέλη από τις 52 χώρες της Αφρικής. Στο Πατριαρχικό του Μήνυμα προς τους Συνέδρους ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος αναφέρεται στα επιτεύγματα του Οργανισμού κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια για να απελευθερωθεί η Αφρική από τη σκλαβειά της τυρρανίας της απικοιοκρατίας και της εκμετάλλευσης, τονίζοντας ότι η απονομή του Παγκόσμιου βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπον Ντέσμουν Τούτου,  ο οποίος υπήρξε Πρόεδρος του οργανισμού αυτού, αποτελεί αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των Χριστιανών στην αντιμετώπιση των πολύπλοκων κοινωνικών προβλημάτων των Λαών της Αφρικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζεται στο Πατριαρχικό μήνυμα, εργάζεται «πολυμερώς και πολυτρόπως’  νυχθημερόν κι η Αλεξανδρινή Εκκλησία στις αχανείς εκτάσεις της Αφρικής. Έγινε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην ολόθερμη και σημαντική αδελφική αλληλεγγύη και στήριξη των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Ορθόδοξον Ιεραποστολικό έργο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ιδιαίτερα από την Ελλάδα και την Κύπρον, με το κτίσιμον Ιερών Ναών, μικρών κλινικών, σχολείων, προγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του έϊτς και της φτώχειας, ως επίσης και της προσπάθειας  ανοίγματος πηγαδιών για καθαρόν πόσιμον νερόν  και την παραχώρηση υποτροφιών για την ομαλή εκπαίδευση άπορων και ορφανών παιδιών. Το Μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου καταλήγει με την αισιόδοξη ελπίδα ότι το Μέλλον ανήκει στην Αφρική, με τη βοήθεια του Θεού και την πιστή πορεία μας να ζούμε σύμφωνα με τις Θείες Εντολές του Χριστού θα τα καταφέρουμε να μετατρέψουμε τη κόλαση των κοινωνικών προβλημάτων της Αφρικής σε επίγειον Παράδεισον Αγάπης, Ειρήνης,  Ασφάλειας και Προόδου.
Τα επί μέρους θέματα  της  Γενικής  Συνέλευσης αναφέρονται
1.     Εμπορία και εκμετάλλευση Προσώπων  (Human Trafficking)
2.     Κλιματική Δικαιοσύνη (Climate Justice)
3.     Προβλήματα Εθνικισμού (the challenge of Ethnicity in Africa)
4.     Ποιμαντική Διακονία για Άτομα με ειδικές ανάγκες (Theology inclusion and disability)
5.     Το πρόβλημα της κατανομής της γης (lands issues in Africa)
6.     Ενότητα της Εκκλησίας  (Denominationalism and Unity of the Church in Africa)
7.     Ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων (Peaceful Coexistence between Christians and Muslims in Africa and beyond)
8.     Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Gender based Violence)
9.     Προβλήματα Διαφθοράς (Stewardship  and Transparency in the use of resources)
10.                         O ρόλος της Εκκλησίας για την επικράτηση της Ειρήνης, το παράδειγμα στο Σουδάν (The role of the Church in Peace Building, the Soudan experience)
11.  Aντιμετώπιση του προβλήματος της Φτώχειας (Economic Justice and poverty eradication in Africa)
12.  Το πρόβλημα του Εϊτς κι άλλων θανατηφόρων ασθενειών (Challenges of HIV and Aids and other diseases in Africa)
13.  Θέματα Ασφαλείας (Spread of small arms and Security in Africa)
14.  Δυνατότητες Ανάπτυξης (African resources: A blessing or a cure)
Το Ελληνορθόδοξον Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εκπροσωπεί στο Συνέδριον δεκαμελής Αντιπροσωπεία μ’ επικεφαλής τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη, εκπρόσωπον του Αλεξανδρινού Προκαθημενου κ. Θεοδώρου σε Διεθνείς Οργανισμούς.
Τα υπόλοιπα μέλη της Αντιπροσωπείας είναι ο ιθαγενής Αρχιμανδρίτης Δρ. π. Αθανάσιος Ακούντα, ο οποίος έχει και την ευθύνη για την οργάνωση των νέων, οι ιθαγενείς κληρικοί π. Μιχαήλ και π. Ελευθέριος από την Κένυα, η Θεολόγος Ζιμπόρα Μαϊούρα, η οποία έχει και την ευθύνη για το Θεολογικό Σεμινάριο νέων Θεολόγων, ως επίσης και νέοι και νέες ως εθελοντές για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης που έχουν αποφοιτήσει από τις Εκκλησιαστικές μας Σχολές στην Αλεξάνδρεια και στην  Ναϊρόμπι και βοηθούν ως κατηχητές στα κατηχητικά μας σχολεία, ο  Μιχάλης, η Τζην, ο Γαβριήλ, η Μαρία και ο Τζόν.

http://www.amen.gr/article14185

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου