Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ο Μητροπολίτης Αξώμης κοντά στον Ελληνισμό της Αιθιοπίας
















Την Παρασκευήν 18ην Οκτωβρίου 2013 ο Μητροπολίτης ετέλεσε τον Αγιασμόν εις τα Ελλ. Σχολεία της Αδδίς Αμπέμπα και εις το τέλος έδωκε συμβουλές εις τα παιδιά προσέφερε εικόνες , σταυρούς και γλυκίσματα εις τους μαθητές και τους παρισταμένους. Παρέστη ο Εξ Πρέσβυς της Ελλάδος κ Νικ Πρωτονοτάριος ο οποίος απηύθυνε σύντομη ωραίαν ομιλίαν. Παρέστησαν οι Εκπαιδευτικοί, ο Πρόεδρος και τα μέλη των ΔΣ της Ελλ. Κοινότητος και «Ολυμπιακού» και ορισμένοι γονείς. Τριμελής επιτροπή μαθητών απηύθυναν ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη δια την αγάπην του προς τα Σχολεία.
Την Κυριακήν 20ην /10 εορτήν του Οσίου πατρός υμών Γερασίμου του εκ Κεφαλληνίας επειδή υπήρχε παλαιότερον αδελφότης Κεφαλλήνιων σήμερον βέβαια όχι. Ο Μητροπολίτης ελειτούργησε, ετέλεσαν αρτοκλασία οι 3 οικογένειες εκ Κεφαλληνίας που είναι ( Αντύπα Κ ) σήμερον Π. Αντύπα και εν συνεχεία ετελέσθη Tρισάγιον υπέρ των κεκοιμημένων Κεφαλλήνων. Διά την Ιστορία αναφέρομεν ότι Κεφαλλήνες το 1902 υπό τον Πρόεδρον Ανδ. Παπαδάτον ή Καλλό ανήγειραν την Εκκλησίαν των Αγ Κωνσταντίνου και Ελένης εις Τζιμπουτί ακόμη δε ότι και ο πρώτος φούρνος εις το Τζιμπουτί ήτο Κεφαλλήνων από Ληξούρι.
Την Παρασκευή 25ην /10 ετελέστη η εορτή του ΟΗΕ εις τον άπλετο και άνετο χώρων των Κοινοτικών Εκπαιδευτηρίων. Η προσέλευσης του κόσμου ήτο αρκετά εντυπωσιακή και πολύ επιτυχής ο εορτασμός με την συμμετοχή των 1000 μαθητών του Σχολείου μας. Η παρουσίαση κατά τον εορτασμό ήτο άψογα οργανωμένη και συμπεριλάμβανε ομιλίες των Καθηγητών, την παρέλαση των σημαιών των κρατών των Ην Εθνών, τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητάς, την Ελληνική μουσική και μουσική με χορευτικά άλλων κρατών. Επίσης κορίτσια παραδοσιακές Ελληνικές στολές έφερον χάρτινες πινακίδες με μηνύματα των υπέρ της ανθρωπότητος επιδιωκομένων σκοπών από τον ΟΗΕ. Εις το τέλος παρεκλήθη ο Μητροπολίτης να ευλογήση και να ευχηθή, όστις και είπε ομίλησε δια την ενότητα , ομόνοια, ειρήνη και τιμιότητα για την ζωή του ανθρώπου. Παρέστησαν Εκπρόσωπος της Αιθιοπικής Κυβερνήσεως, ο Εξ. Πρέσβυς της Ελλάδος κ Νικ Πρωτονοτάριος, οι ταγοί της Ελληνικής Παροικίας, και ο Πρόεδρος της οργανώσεως « OrthodoxyCongatePAGE» και 4 μέλη οι οποίοι έφερον την στολή του Ολυμπιονίκη και εκράτουν την δάδα του Ολυμπιακού πνεύματος. Εν συνεχεία ο Εξ. Πρέσβυς της Ελλάδος ομίλησε Αγγλιστί περί του πνεύματος του Αρχαίου Πολιτισμού της Ελλάδος. Μετά ταύτα ο αρμόδιος καθηγητής των Αγγλικών συνεχάρη τους μαθητάς και όλους όσους εκοπίασαν δια την εορτήν και ηυχαρίστησε θερμώς άπαντας εκ μέρους των Σχολείων και της Κοινότητος.
Την Κυριακή 27ην /10 ετελέσθη η εορτή της Αγίας Σκέπης και εγένετο ο εορτασμός της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 ιερουργήσαντος του Σεβ Μητροπολίτου μετά του π. Χρυσοστόμου, εκκλησιαζομένων του Εξ Πρέσβως της Ελλάδος κ Νικ Πρωτονοτάριου, των ταγών της Ελληνικής Παροικίας , των Εκπαιδευτικών και των μαθητών των Ελλ. Σχολείων και πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ετελέσθη Δοξολογία και ο κ Πρέσβυς ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας επί τη Εθνική επετείω . Μετά το πέρας των Εκκλησιαστικών εκδηλώσεων ο Μητροπολίτης προσέφερε αναψυκτικά και γλυκίσματα εις την αίθουσα τελετών του Πρεβυτερίου έναντι του Ιερού Ναού. Λόγω εκτελέσεως δημοσίων έργων είναι σχεδόν αδύνατη η δίοδος προς το Μητροπολιτικόν Μέγαρον.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας εις την αίθουσαν εκδηλώσεων της Ελλ. Κοινότητος και παρισταμένων του Σεβ. Μητροπολίτου, του Εξ. κ Πρέβεως, Ταγών της Ελλ. Παροικίας των Εκπαιδευτικών , των μαθητών και πολλών γονέων έγινε η εορτή της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Απηγγέλθησαν ποιήματα, παρουσιάσθηκαν Ελλ. Παραδοσιακοί χοροί ενώ τον πανυγηρικόν της ημέρας εκφώνησε ο Δ/της του Δημοτικού Σχολείου κ Αριστείδης Γιαννάκος. Εψάλη ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος και της Αιθιοπίας. και μετά το πέρας της εορτής ομίλησε ο Σεβ Μητροπολίτης συγχαίροντας τόσο τους μαθητές δια την άψογη παρουσίαση τους αλλά και τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας δια την πολύτιμη προσφορά τους. Η εορτή ήταν πολύ επιτυχημένη.

Περισσότερα...   http://www.amen.gr/article15719

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου