Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Oρθόδοξη εξωτερική Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη

           
 
 
Δυνατή είναι η παρουσία της Ορθόδοξης Ελληνικής Εξωτερικής Ιεραποστολής στη Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, εδώ και 20 χρόνια.
Την προσπάθεια ξεκίνησε ο μακαριστός πατήρ Νεκτάριος από την Κύπρο το 1994 και εργάστηκε άοκνα για 10 χρόνια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες αφάνταστες, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο κατά την πτώση του σινούκ με τον πατριάρχη Πέτρο, τον Σεπτέμβριο του 2004.
Τη συνέχιση του έργου ανέλαβε ο δραστήριος πατήρ Ιγνάτιος ο οποίος είχε προϋπηρεσία, έχοντας εργαστεί για χρόνια στην ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή, της Ν. Κορέας και της Ινδίας.
Στις δραστηριότητες του έργου του συμπεριλαμβάνονται η ίδρυση 70 περικαλλών ναών και ενοριών, η ίδρυση 23 σχολείων και ανώτερων σχολών, η ίδρυση γηροκομείου και ορφανοτροφείου, 3 κλινικών, σχολή για κληρικούς, υποτροφίες για σπουδές παιδιών, κατήχηση και βαπτίσεις πιστών καθώς και τελέσεις γάμων.
Κάθε πρωί προσφέρει γάλα και μπισκότα σε 800-1000 παιδιά και τρόφιμα και είδη καθαριότητας σε 100 οικογένειες. Επίσης η επισκοπή δίνει εργασία σε 100 ντόπιους.
Όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια στηρίζεται 20 ολόκληρα χρόνια στα φιλάνθρωπα αισθήματα και την αλληλεγγύη των πιστών χριστιανών της Ελλάδας, Κύπρου και Αυστραλίας. Έξι με επτά κοντέινερς, κάθε χρόνο μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό, εξοπλισμό για τις εκκλησίες, τους ιερείς και τα σχολεία. Είναι πράγματι συγκινητική η ανταπόκριση των πιστών στην προσπάθεια αυτής της ελληνικής εξωτερικής ιεραποστολής. Πιστεύει στους ανθρώπους ακόμα ο Θεός... Δεν χάθηκε ακόμα ο ανθρωπισμός, ειδικά τώρα στην Ελλάδα και την Κύπρο με την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι δίνουν από το υστέρημά τους.
Κλιμάκιο γιατρών με πολλά φάρμακα επισκέπτεται τη Μαδαγασκάρη δύο φορές τον χρόνο και προσφέρει τις υπηρεσίες του για 15 μέρες. Επίσης πολλοί εθελοντές από Ελλάδα πλαισιώνουν την προσπάθεια αυτή προσφέροντας τις υπηρεσίες τους για 3 ή 6 μήνες.
Αναφέρεται ότι μετά τη λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κάποιος ιερέας πρότεινε στο εκκλησίασμά του να κάνουν έρανο για να βοηθήσουν κάποιους αναξιοπαθούντες με πραγματική ανάγκη, αλλά κανένας δεν έδωσε τίποτα. Ένας ανάπηρος πολέμου έδωσε τις πατερίτσες του. Τότε όλοι συγκινηθήκανε και δώσανε και αυτοί ό,τι μπορούσαν.
Στα μάτια του Θεού έχει αξία όταν δίνει κανείς από το υστέρημά του, σαν το δίλεπτο της χήρας, της παραβολής του Χριστού που πρόσφερε το δίλεπτο, που αντιστοιχούσε σε όλη η περιουσία της.
Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει , να συνδράμει, να ενδυναμώσει, να ενθαρρύνει το έργο της ορθόδοξης εξωτερικής ιεραποστολής, μπορεί να καταθέσει χρήματα στον λογαριασμό 32953999 στην Εμπορική Τράπεζα.
 
Καλλιόπη Αλιβάνογλου - Παπάγγελου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου