Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Μπορεί ένας καλλιτέχνης να στηρίξει την Ιεραποστολή;

Μια χειρονομία από το παρελθόν (2009) που αξίζει να βρει μιμητές στο μέλλον...

«Εικόνες του Κόσμου» για τα παιδιά της Τανζανίας 
 
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως (Τανζανίας) κ.κ.Δημήτριος

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σ' ένα ταξίδι ψυχής παρασύρει τους επισκέπτες της έκθεσής του, με εικόνες από τα δεκάδες ταξίδια του σε χώρες μακρινές, ο φωτογράφος Βαγγέλης Μαμαλίγκας, ο οποίος ανταποδίδει την αγάπη που εισέπραξε σ' αυτή την περιπλάνησή του σ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης, προσφέροντας τα έσοδα από τις πωλήσεις των φωτογραφιών του στα παιδιά της Τανζανίας.
Η έκθεση «Εικόνες του Κόσμου» παρουσιάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου στον «Καφωδείο Ελληνικών», (Ιουστινιανού 3), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τις ανάγκες της Ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην Τανζανία και ειδικότερα για παιδιά που περιθάλπει η Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως και Σεϋχέλλων Νήσων.
Η έκθεση είναι κι ένα ταξίδι, που ξεκινάει από την απεραντοσύνη της ερήμου του Κόμπι, στη Μογγολία, «συναντά» τα ορμητικά νερά ενός καταρράκτη στο Γιουκατάν, στα σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα, το εντυπωσιακό βουδιστικό μοναστήρι με τις μαϊμούδες στη Βιρμανία, που είναι χτισμένο σε ένα απόκρημνο βράχο, μία παγόδα που καθρεπτίζεται στα ήρεμα νερά μιας λίμνης, στο Λι Τσιάν της Κεντρικής Κίνας, κάτω από τους πρόποδες των Ιμαλαΐων, για να καταλήξει στις Κυκλάδες της δεκαετίας του ΄70 και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
«Αξίζει να δώσουμε κάτι από το υστέρημά μας γι' αυτά τα παιδιά, που δεν έχουν από πουθενά βοήθεια», σημειώνει ο κ. Μαμαλίγκας, ο οποίος είναι ένας από τους 120 εθελοντές του έργου που επιτελεί ο καταγόμενος από το Σοχό, Μητροπολίτης Τανζανίας, κ. Δημήτριος.
«Οι εικόνες των ανάπηρων παιδιών, χτυπημένων από πολιομυελίτιδα, που κυριολεκτικά σέρνονται στους δρόμους, των παιδιών που πεθαίνουν από το έιτζ, από μολυσματικές ασθένειες, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, αλλά και από ασιτία, σίγουρα δεν τιμούν τον πολιτισμένο κόσμο μας. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι μπορούμε να τα σώσουμε όλα, μπορούμε όμως να δώσουμε ελπίδα ζωής σε κάποια παιδιά, εξασφαλίζοντας το καθημερινό τους γάλα και συσσίτιο, τις βιταμίνες τους, τα εμβόλια, το αναπηρικό τους αμαξίδιο, για να ζήσουν αξιοπρεπώς», τονίζει.
Ο Βαγγέλης Μαμαλίγκας, γεννήθηκε το 1956 στην Ορεστιάδα, Έβρου. Είναι τελειόφοιτος της Σχολής ΑΚΤΟ (Αθήνα) και έχει ειδική εκπαίδευση στην αεροφωτογράφιση. Μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε δεκάδες χώρες, στις πέντε ηπείρους (σ.σ. διαθέτει φωτογραφικό αρχείο με περίπου 45.000 φωτεινές διαφάνειες).
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους πολιτισμούς τρίτων χωρών και θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι Μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου στο Εξωτερικό.
Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από δεκαπέντε ατομικές, και πολλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Έξι από τις ατομικές εκθέσεις έγιναν σε συνεργασία με την UNICEF Γερμανίας, όπου έζησε έως το 2006, όταν εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.
Στη Γερμανία ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά της ομογένειας. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης, υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων, όπως και συνεργάτης του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Συμβουλίου Αλλοδαπών της πόλης της Νυρεμβέργης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου