Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στο Κάιροπρος τιμήν των αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων ασωμάτων, ως και του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

patr1
 
 
Προεστώσης της ΑΘΜ, του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ.Θεοδώρου Β΄, πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν τριήμερο σε κλίμα κατάνυξης στο Κάιρο οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη της Συνάξεως των αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων ασωμάτων, ως και του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.
Την παραμονή της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ. Νικόλαο και τους Θεοφιλ. Επισκόπους Νιτρίας κ. Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου και  Βαβυλώνος κ. Νήφωνα, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Καϊρου, χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό της αραβορθοδόξου Ενοριακής Κοινότητας των Ταξιαρχών του προαστείου Ντάχερ του Καΐρου.
Εξήρε την παρουσία της πολυπληθούς ομάδος των Προσκόπων, προς τους οποίους επεφύλαξε πατρικές παραινέσεις και συμβουλές, ενώ με συγκίνηση ανεφέρθη στην καλλίκαρπη δράση του προώρως κοιμηθέντος Ιερατικού Προϊσταμένου του Ναού μακαριστού π. Ισιδώρου Σαλάκου.
Την κυριώνυμο ημέρα, η ΑΘΜ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ιερό Ναό, στην οποία προσήλθαν μεταξύ άλλων ο Εξοχ. Πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Σώτος Λιασίδης, ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Αντιπρόεδρος της Αραβορθοδόξου Κοινότητας Καΐρου κ. Φαρίντ Χούρι κ.α..
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Παν. Αρχιμ. Θεόδωρος Δριδάκης, ενώ ακολούθως ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε για τις καρποφόρες πνευματικές δραστηριότητες της Ενορίας, όπως η λειτουργία κατηχητικών σχολείων όλων των βαθμίδων, οι συνάξεις νέων, ο Κύκλος μελέτης της Αγίας Γραφής κ.α..
Καταληκτικώς η Αραβορθόδοξη Κοινότητα του Καΐρου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της ΑΘΜ.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, 8ης Νοεμβρίου ε.έ., ο Μακαριώτατος  χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού και κήρυξε τον θείο λόγο στο εορτάζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, εντός της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.
Την κυριώνυμο ημέρα, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, η ΑΘΜ χοροστάτησε της Ευχαριστιακής Συνάξεως, στην οποία μεταξύ άλλων προσήλθαν ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος κ. Στέλιος Πετράκης, η Υποπρόξενος Καΐρου κα Βασιλική Παπανικολάου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κήμης Φλεβοτομάς, ο Συντονιστής Εκπαιδεύσεως Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, κ. Παύλος Καπίδης, οι Διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής κ.α.
Μετά το πέρας της Ιεράς Λιτανείας, ο Μακαριώτατος υπεδέχθη τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου, τους οποίους ξενάγησε στον χώρο, όπου έζησε και εργάσθηκε ο Άγιος Νεκτάριος ως Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου.
Τους μίλησε διεξοδικώς για τον Άγιο του 20ου αιώνα που διηκόνησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, διακρινόμενος για το φιλανθρωπικό, ποιμαντικό και αντιαιρετικό του έργο, για τον Άγιο που, υπό το βάρος συκοφαντιών και δοκιμασιών, συνέγραψε τους εξαιρέτους ύμνους προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
 
patr2
 
patr3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου