Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Αναμνήσεις από την συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Νέλσον Μαντέλα









γραφείο ειδήσεων Amen.gr

Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, με αφορμή την παγκόσμια συγκίνηση που έχει προκαλέσει ο θάνατος και ο αποχαιρετισμός του νοτιοαφρικανού ηγέτη και συμβόλου των αγώνων κατά της καταπίεσης και υπέρ της ελευθερίας, Νέλσον Μαντέλα, είχε την ευγενή καλοσύνη να αποστείλει στο Amen.gr το κεφάλαιο που αφιερώνει στο υπό έκδοση βιβλίο του, «Αναφορές στον Νομπελίστα Νέλσον Μαντέλα» (εκδόσεις Παπασωτηρίου), στη συνάντηση που είχε μαζί του, το 2005, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β'.
Στη συνάντηση εκείνη συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, τότε μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως (Γιοχάνεσμπουργκ).
Ακολουθεί το κείμενο από το υπό έκδοση βιβλίο του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε: 
"Ο Νέλσων Μαντέλα βρίσκεται πλέον σε μεγάλη ηλικία κι οι ιατροί και η οικογένεια του και οι φίλοι του προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον  προστατέψουν, περιορίζοντάς του τις δημόσιες εμφανίσεις του, επισκέψεις, ραντεβού, κοινωνική ζωή και φυσικά να δέχεται όλους αυτούς που ζητούν να τον συναντήσουν μια φορά στη ζωή τους, έστω κι αν είναι Πρόεδροι και Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων και διάσημες Προσωπικότητες.
Στον ίδιο τον Μαντέλα, δεν κάνει καμμία διαφορά είτε συναντήσει σπουδαίους ή απλούς ανθρώπους. Στον ίδιο αρέσει να συναντά σενέχεια τους συνανθρώπους του, όποιοι και να είναι, σημαντικοί ή ασήμαντοι, όχι γιατί το απολαμβάνει να τον εξυμνούν και να βγάζουν φωτογραφίες μαζί του, αλλά γιατί πιστεύει ότι μπορεί να τους μεταδώσει την αγωνία του για την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, να τους μιλήσει για την αγάπη, για την δικαιοσύνη, για το πρόβλημα της φτώχειας και του έϊτς και να σπρώξει τους συνομιλητές του να δραστηροποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
Αν είναι όμως δύσκολο να συναντήσεις σήμερα τον Μεγάλο Ηγέτη της Αφρικανικής Ηπείρου και της Παγκόσμιας Κοινωνίας, τον Νέλσων Μαντέλα, δεν σημαίνει ότι είναι και αδύνατο. Μάλιστα όταν συμβαίνει να έχεις κάποια σχέση με κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντος του, από την οικογένεια, το προσωπικό ή τους φίλους του, ο παππούς ο Μαντέλας δεν ξέρει να λέει όχι ποτέ. Άλλωστε είναι πλέον ο κοινός Πατέρας μας.
Ως γνωστόν ένας από τους ανθρώπους που μοιράστηκε μαζί του δύσκολες στιγμές στα δύσκολα χρόνια της μεγάλης δοκιμασίας που υπέστη από τις απαράδεκτες αδικίες του καθεστώτος του άπαρχάϊτ είναι ο στενός του αδελφικός φίλος και συνεργάτης και Νομικός Γιώργος Μπίζος. Έτσι όταν έπρεπε να συναντήσουν τον Μεγάλο Αφρικανό Ηγέτη Νέλσων Μαντέλα Υπουργοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Γιώργος Μπίζος πάντοτε μας βοηθούσε γι’ αυτές τις συναντήσεις. Το ίδιο μας βοήθησε ο Γιώργος Μπίζος παλαιότερα και για τη συνάντηση του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου με τον Μεγάλο Αφρικανό Ηγέτη. Το ίδιο έγινε και τελευταίως με τον Νέο Αλεξανδρινό Προκαθήμενο τον Μακαριώτατον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρον Β’. Με τη βοήθεια του κ. Μπίζου ορίστηκε συνάντηση του Πατριάρχου Θεοδώρου μετά του Μαντέλα την Τετάρτη 16 Μαρτίου 9.45 π.μ. Τις προηγούμενες ημέρες ο Πατριάρχης μας είχε ένα βαρύ Ποιμαντικό πρόγραμμα επισκεπτόμενος μετά την εκλογή του τις δύο Ιερές Μητροπόλεις του Αλεξανδρινού Θρόνου στην Νότιο Αφρική κι η κούραση ήταν ήδη ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του. Όταν πληροφοροθήκαμε από τον κ. Μπίζο για την συνάντηση με τον Νέλσων Μαντέλα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας ένοιωσε αμέσως πνευματική και σωματική ξεκούραση. Η χαρά ήταν έκδηλη στο πρόσωπό του. Θα συναντούσε αυτή την μεγάλη μορφή που για χρόνια είχε ως ίνδαλμα και ένα από τα σημαντικά πρότυπα της ζωής του και της διακονίας του στην Εκκλησία.
Η μεγάλη στιγμή ήρθε. Τον Μακαριώτατον Πατριάρχη μας κ. Θεόδωρο Β’, εκτός από τον Γιώργο Μπίζο και την ταπεινότητά μου, τον συνόδευαν ο Γραμματεύς του Πατριάρχη Αρχιμανδρίτης π. Μάρκος,  κι ο δημοσιογράφος Νίκος Κάτσικας.
Μόλις μας είδε ο παππούς Μαντέλας αμέσως σηκώθηκε να μας υποδεχθεί με ένα ζεστό χαμόγελο όρθιος τονίζοντας ότι είναι μεγάλη τιμή και ευλογία για τον ίδιο να συναντήσει τον Θρησκετυτικό Αρχηγό των Ορθοδόξων εις την Αφρικανική Ήπειρον.
Ο δημοσιογράφος Νίκος Κάτσικας που μας συνόδευε κατέγραψε την συνάντηση αυτή ως ακολούθως
«Τον Νέλσον Μαντέλα συνάντησε σήμερα το πρωί στην προσωπική του κατοικία στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος. Χαρακτηρίζοντας τον πρώην Αφρικανό Πρόεδρο ως «το σύμβολο της ελευθερίας και της ειρήνης σε όλον τον κόσμο», ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δεν δίστασε να σκύψει και να φιλήσει το χέρι του ανθρώπου, που από τα παιδικά του χρόνια, όπως είπε, θαύμαζε για τους αγώνες του για την δημοκρατία. «Είστε ο άνθρωπος που ενσαρκώνει το όραμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που σας συναντώ», τόνισε ο κ. Θεόδωρος προς τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ ειρήνης. Και ο Μακαριώτατος προσέθεσε: «Έχω υπηρετήσει πολλά χρόνια την εκκλησία ως Ιεραπόστολος, και πάντα σαν παράδειγμα στους Αφρικανούς Ορθοδόξους παρουσιάζω τον Ιησού Χριστό και τον Νέλσον Μαντέλα». Και μεταφέροντας στον μεγάλο ηγέτη τα συναισθήματα των Ελλήνων στο πρόσωπό του, ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος τόνισε προς τον κ. Μαντέλα ότι «όλη η Ελλάδα σας αγαπούμε σαν σύμβολο και σας λατρεύουμε και σας τιμούμε για τους αγώνες σας». 
Από την πλευρά του, ο Νέλσον Μαντέλα εξέφρασε την χαρά του που συναντά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και επεσήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή και για αυτόν να δέχεται στο σπίτι του την κεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής. «Είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό για μένα, να με επισκέπτονται τόσο σπουδαίοι άνθρωποι και είμαι πολύ ευτυχισμένος για αυτό», τόνισε ο πρώην Αφρικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας – με την απλότητα που τον διακρίνει – ότι «τώρα έχω έναν φίλο που θα μπορέσει να μιλήσει στους αγγέλους για μένα για να με πάρουν στον παράδεισο». Ενώ, με χαρά δέχτηκε το δώρο του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεοδώρου, μία εικόνα του Χριστού, για  την οποία ο κ. Μαντέλα δεν έκρυψε την μεγάλη του ικανοποίηση. 
Κατά την συνάντηση, που έγινε παρουσία του Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ και του δικηγόρου κ. Γιώργου Μπίζου, που είχε αναλάβει επί πολλά χρόνια τον δικαστικό αγώνα για την αποφυλάκιση του μεγάλου ηγέτη, ο κ. Μαντέλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αγώνα που τώρα καταβάλει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, έτσι ώστε σύντομα να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του AIDS στην Νότιο Αφρική, ένα πρόβλημα που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια τεράστιες διαστάσεις σε πολλές αφρικανικές χώρες. 
«Μεγάλη τιμή που ήρθατε να με ευλογήσετε στο σπίτι μου. Ελπίζω να προσεύχεστε για μένα», είπε σε μία συγκινητική στιγμή της συνάντησής του με τον Προκαθήμενο του Παλαίφατου Πατριαρχείου ο 87χρονος Νομπελίστας Ειρήνης, λίγο πριν αποχαιρετήσει τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο. Και ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος υποσχέθηκε προς τον κ. Μαντέλα ότι πάντα θα προσεύχεται για εκείνον, που ενσαρκώνει τον αγώνα για την ελευθερία και την δημοκρατία σε όλο τον κόσμο».
Κοντά στα τόσα ενδιαφέροντα που αναφέρει ο φίλος μας ο Κάτσικας θα ήθελα να προσθέσω μερικές αξιοπρόσεκτες παρατηρήσεις που ίσως λόγω του περιορισμένου χώρου ενός άρθρου δεν μπορούσαν να μπουν. Ο Μαντέλα κρατούσε για αρκετή ώρα το χέρι του Πατριάρχη και το έσφιγγε δυνατά, λές και του έδινε δύναμη, ή ακόμη λες και έπαιρνε από την πνευματική αγιαστική δύναμη του Πατριάρχη. Όταν ολοκλήρωσε την αναφορά του ο Πατριάρχης για την μεγάλη Προσωπικότητα του Μαντέλα, ο παππούς με ταπείνωση και χαμόγελο σχολίασε ότι όλοι τον επαινούν γιατί βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, και μιλούσε τόσο ήρεμα και γαλήνια για τον θάνατο λές και συμφιλιώθηκε μαζί του. Ακόμη ο παππούς Μαντέλας σχολίασε ότι κανονικά αν δεν ήταν ένας τεμπέλης άνθρωπος θα έπρεπε κανονικά να αρχίσει να χρησιμοποιεί μέρος του χρόνου του για να ετοιμάζει τον τάφο του ο ίδιος ως μια πραγματικότητα της ζωής του που έχει μπροστά του. Και τα έλεγε Θεέ μου με τόσο γαλήνιο τρόπο και με ένα ήρεμο συμπαθητικό χαμόγελο. Σου έδινε την εντύπωση ότι ξεπέρασε κάθε έννοια του φόβου και της αγωνίας του θανάτου. Μάλιστα προχώρησε ο Μαντέλα βαθύτερα για να πει στον Πατριάρχη ότι δεν είναι άξιος του Παραδείσου για την μετά θάνατον ζωή του κι ότι όταν οι Άγγελοι του Θεού του δείξουν να πορευθεί προς την Κόλαση, είναι σίγουρος ότι επειδή πήρε τώρα την ευλογία του Αλεξανδρινού Προκαθήμενου, θα μπορεί να τους πει ότι έχει συναντήσει τον Πάπα κα Πατριάρχη Αλεξανδρείας  και τότε οι Άγγελοι θα τον αφήσουν να εισέλθει στον Παράδεισο. Τόσο ο Μαντέλας όσο κι ο Πατριάρχης Θεόδωρος έβγαζαν από το πρόσωπό τους ένα δυνατό φως αγάπης, ειρήνης και δικαιοσύνης. Τα βρίσκανε μεταξύ τους κι εμείς απέναντί τους τους θαυμάζαμε. Δεν παρέλειψε ο Παππούς Μαντέλας να ομιλήσει με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για τον Γιώργο Μπίζο τονίζοντας ότι με τους αγώνες του, τις θυσίες του και την αγάπη του για τον καταπιεσμένο λαό της Νοτίου Αφρικής και τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεπέρασε την εθνική ελληνική του καταγωγή και την λευκή ταυτότητα του κι ανέβηκε στο επίπεδο της Πανανθρώπινης προσφοράς, όπως οι μάρτυρες του Χριστού που αγωνίζονται για όλους τους ανθρώπους, χωρίς να τους διακρίνουν με βάση την φυλετική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική τους ταυτότητα.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιστορία που είπε ο παππούς Μαντέλας στον Πατριάρχη μας Θεόδωρο ήταν από την παιδική του ηλικία όταν ορφανό μικρό παιδί βρέθηκε μακρυά από την μητέρα του να τον ανατρέφει η μητριά του και τόλμησε όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του να κλέψει από το χωράφι του ιερέα της περιοχής μερικά κομμάτια καλαμπόκια κι η μητριά του τον μάλλωσε λέγοντας του ότι είναι μεγάλη αμαρτία να κλέβει κανείς από τους υπηρέτες του Θεού. Όταν ο Μαντέλας τέλειωσε τις σπουδές του και επέστρεψε υπερήφανος στο χωριό που μεγάλωσε η πρεσβυτέρα του είπε ότι τον συγχώρεσε για την κλοπή κι ότι ήδη το ξέχασε κι ότι τώρα τον αναγνωρίζει ως Αρχηγό τους. Ίσως ο Μαντέλας θέλησε να πει στον Πατριάρχη μας αυτή την ιστορία για να μας δείξει ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη, ιδιαίτερα τα παιδιά κι οι νέοι μας κι ότι πρέπει να τους συγχωρούμε. Ακόμη όμως με την ιστορία αυτή ίσως ήθελε να μας δείξει τον ιδιαίτερο σεβασμό που υπάρχει μέσα στην παράδοση της οικογένειας του και του λαού του για του κληρικούς. Ο θείος φόβος και το δέος για τον Θεό. Κι ακόμη ίσως για να μας δείξει ότι η θέση του Αρχηγού είναι σεβαστή και ξεχωριστή που δεν την έχει κανείς γιατί επιβάλλεται στους άλλους με αλλότρια μέσα, αλλά κυρίως επειδή έχει κορυφαίες αρετές που τον καταξιώνουν ως Αρχηγό στην συνείδηση αυτών που εκπροσωπεί, οι οποίοι εν τελευταία αναλύσει και τον αποδέχονται και τον αγαπούν και τον αναγνωρίζουν ως Αρχηγό τους. Και φυσικά στην περίπτωση αυτή ομιλούμε για τους μεγάλους χαρισματικούς  Ηγέτες που σαγινεύουν τα πλήθη που εκπροσωπούν και που η Ιστορία είναι αδύνατο να μη τους τιμά ως κορυφαίες ξεχωριστές Προσωπικότητες. Μια τέτοια μεγάλη Μορφή είναι κι ο Νέλσων Μαντέλα.
Τελειώνοντας την αναφορά μου σε σκηνές από την συνάντηση μας με τον Νέλσων Μαντέλα θυμούμαι ακόμη την εύστοχη παρατήρηση του όταν ο Πατριάρχης μας Θεόδωρος του έδωσε ως δώρον μια όμορφη ασημένια εικόνα του Ιησού Χριστού. Πρώτα ο Μαντέλα αστιευόμενος είπε στον Μπίζο ότι ελπίζει ότι δεν θα του την κλέψει, με την έννοια ότι αυτή η μεγάλη τιμή του Πατριάρχη προς το πρόσωπο του Μαντέλα ήταν κάτι το μοναδικό γι’ αυτόν που θα μπορούσε να «ζηλέψει» ο καθένας που το έβλεπε να έχει αυτή την τιμή. Κι όταν ο Μπίζος από ευγένεια τόνισε ότι η εικόνα αυτή του Χριστού θα είναι ευλογία και για την γυναίκα του την Κράϊσα, ο Μαντέλα με ευγενικό τρόπο πρόσθεσε «θα είναι ευλογία για όλους όσους βρίσκονται και για όσους ζούν και για όσους επισκέπτονται αυτό το σπίτι». Ασυνείδητα ο Μαντέλα έδειξε πόσο ευαίσθητος είναι να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, μέλη της οικογένειας του, προσωπικό και επισκέπτες με την ίδια αγάπη που μας αγκαλιάζει κι ο Θεός ως ο κοινός πατέρας μας. Ο Νέλσων Μαντέλα είναι ο σύγχρονος Πατέρας της εποχής μας που τον χρειάζεται η Ανθρωπότητα για να επιβιώσει και να ζήσει καλύτερες ημέρες".

http://www.amen.gr/article16250

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου