Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, πληροφορηθείς τον θάνατο του Αφρικανού ηγέτη Νέλσονος Μαντέλα, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη...

 
Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, ευρισκόμενος στο Κάιρο προκειμένου να προστή των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Νικολάου, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ.Θεόδωρος Β΄, πληροφορηθείς τον θάνατο του εμβληματικού Αφρικανού ηγέτη Νέλσονος Μαντέλα, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την απώλεια του ανθρώπου και του πολιτικού που έλαμψε με τη σοφία του, αλλά και με τη μαρτυρία του αγώνα του για την ισότητα,  την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έχοντας συναντηθεί μαζί του στα πλαισία της αναλήψεως από κοινού δράσεως αφενός μεν προς αντιμετώπιση του ιού HIV/AIDS, αφετέρου δε προς προστασία των απόρων και ορφανών παιδιών, διατηρεί εναργείς αναμνήσεις από τον άνθρωπο που, παρά τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, υποστήριξε τη συμφιλίωση και βοήθησε για τη μετάβαση της Νοτίου Αφρικής από το παρελθόν του απαρτχάιντ προς ένα μέλλον ειρηνικό.
Όπου κι αν ταξίδεψε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης διακονίας του στην Αφρική, ο Μακαριώτατος έγινε κοινωνός της αγάπης και του σεβασμού των απανταχού Αφρικανών προς τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην ασυμβίβαστη διεκδίκηση και πραγμάτωση του ιδεώδους μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν ζουν μαζί μέσα σε συνθήκες αρμονίας και ίσων ελευθεριών. Αιωνία του η μνήμη!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου