Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Διορθόδοξες προτεραιότητες το 2014

 Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ (εκπροσώπου του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β’ σε Διεθνείς Οργανισμούς)       

  
Η σημαντική πρωτοβουλία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου να καλέσει τους Μακαριωτάτους Προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Φανάρι κατά την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας για κοινή μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο σηματοδοτεί μια νέα ελπίδα για ολόκληρη την Ανθρωπότητα να υπερβεί τα εν πολλοίς αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια με την απομάκρυνση της από το άγιο θέλημα του Θεού, δηλαδή την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών σε συνδυασμό με την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ευαισθησίας μας για δυναμικά μέτρα για να σωθεί ο Πλανήτης μας από την συνεχή αύξηση της μόλυνσης του Περιβάλλοντος (βλέπε σχετικό άρθο στο www.amen.gr).

H τελευταία Σύναξη Κορυφής των Ορθοδόξων Προκαθημένων πραγματοποιήθηκε πριν έξι χρόνια, το 2008 καθορίζοντας τις  ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές της παρουσίας της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.
Α) Η προώθηση και ολοκλήρωση της προετοιμασίας της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Β) Η ενεργοποίηση της συμφωνίας του έτους 1993 για το θέμα της Ορθοδόξου Διασποράς.
Γ) Η ενίσχυση των θεολογικών δυνάμεων στους διεξαγομένους διαλόγους με τους μη Ορθοδόξους.
Δ) Η διακήρυξη του ζωηρού Ορθοδόξου ενδιαφέροντος για την προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος.
Ε) Η λειτουργία της  Διορθοδόξου Επιτροπής για τη μελέτη των ζητημάτων της Βιοηθικής.  

ΔΙΑΣΠΟΡΑ, ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΝ ΚΑΙ ΔΙΠΤΥΧΑ
Ήδη  ξεκίνησαν ελπιδοφόρα οι  περιφερειακές συνάξεις των Ορθοδόξων Επισκόπων υπό την προεδρία των τοπικών Αρχιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για καλύτερο συντονισμό της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο και στις τοπικές κοινωνίες που δραστηροποιούνται δίνοντας  δυναμικά και ενωμένα η Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία την παρουσία της και τη συμβολή της  στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η πορεία προς την λύση του προβλήματος της Διασποράς ήδη πήρε τον δρόμον της και το επόμενο βήμα είναι όταν ο χρόνος ωριμάσει να προχωρήσουμε και στην κανονική εκκλησιαστική προσέγγιση των θεμάτων του Αυτοκεφάλου και των Διπτύχων.

 ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ
Η θετική πορεία των παραπάνω θεμάτων θα συμβάλει  άμεσα και στην καλύτερη προετοιμασία για την σύντομη σύγκληση επιτέλους  της  Μέλλουσας να συνέλθει Πανορθοδόξου Συνόδου, που αποτελεί ακόμη το μεγαλύτερο οραματισμό όλων των Ορθοδόξων για να τοποθετηθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία υπεύθυνα με την αποστολική διδασκαλία της σε επίκαιρα θέματα της εποχής μας που σχετίζονται άμεσα με την εν Χριστώ οδόν της σωτηρίας των μελών της, αλλά και τη συμβολή της Ορθοδοξίας για να οδηγηθεί η Παγκόσμια Κοινωνία έξω από τα αδιέξοδα που βρέθηκε με την απομάκρυνση της από την οδό του Θεού.
Οι Προκαθήμενοι των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και μάλιστα ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα κριθούν από την Ιστορία ανάλογα με τη στάση τους, αν μπορέσουν να ανταποκριθούν με ενότητα και αγάπη στο ύψος των περιστάσεων που καλούνται να διαδραματήσουν ως η σύγχρονη φωνή των διαδόχων των Αποστόλων για την αντιμετώπιση των κρίσεων της εποχής μας.
Αν το  Άγιο Πνεύμα δεν έχει  ακόμη φωτίσει όλες  τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες για κοινή προσέγγιση στα θέματα του Αυτοκεφάλου και των Διπτύχων, υπάρχουν όλα τα άλλα σημαντικά θέματα που ήδη υπάρχει συμφωνία, που δικαιολογούν τις εργασίες μιάς Πανορθόδοξης Συνόδου για  την βελτίωση της ποιμαντικής διακονίας της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο.
Ο συντονιστικός ρόλος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για την παρουσία της Οικουμενικής Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο είναι πλέον μια πραγματικότητα που μας βοηθά όλους μας κι ιδιαίτερα τους Προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών να ενώσουμε τις φωνές των περισσότερων σήμερα από τρακόσια εκατομμύρια  Ορθοδόξων πιστών να μπορούν να διαδραματίζουν ένα μεγαλύτερο και σοβαρότερο ρόλο σε τοπικό και διεθνές κοινωνικό γίγνεσθαι, προστατεύοντας αρχές και αξίες που σχετίζονται με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατικών αρχών και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία του Περιβάλλοντος.  

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι χαλαρές αποφάσεις των παγκοσμίων συνδιασκέψεων κορυφής για τη Κλιματική Αλλαγή στην Κοπενχάγη, στο Καντού, στο Ντέρπαν,  στην Ντόχα  και στη Βαρσοβία αποτελούν πρόσκληση για όλους μας να εργασθούμε ως Ορθόδοξοι για την συνεχή πίεση προς κάθε κατεύθυνση για άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και το περιορισμό των ρύπων. Η αναβολή δυναμικών δεσμευτικών μέτρων όλων των χωρών του κόσμου μέχρι το 2020 δεν είναι κι η καλύτερη επιλογή για να σωθεί ο Πλανήτης μας. Η επόμενη συνάντηση Κορυφής στο Περού στα τέλη του χρόνου (COP 20) και η έκτακτη συνδιάσκεψη Αρχηγών Κρατών που θα προηγηθεί στην έδρα των ΗΕ στην Νέα Υόρκη,  πρέπει να σηματοδοτήσουν άμεσα τη συμμετοχή όλων των χωρών σε μια νέα παγκόσμια συμφωνία και μάλιστα δεσμευτική  στη θέση  του Πρωτοκόλλου του Κιότο, για να μη αποκαλούν οι επόμενες γεννιές τη δική μας ως τη γεννιά των δολοφόνων (συμμετέχουν οι χώρες της ΕΕ,  κι η Νέα Ζηλανδία, μεταξύ των χωρών που δεν συμμετέχουν στις διεθνείς δεσμεύσεις για τους περιορισμούς των ρύπων είναι κι οι χώρες εκείνες που είναι υπεύθυνες για πάνω από 50% των ρύπων όπως η Κίνα, η Ρωσσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ινδία, η Βραζιλία κι η Νότιος Αφρική), Η νέα παγκόσμια συμφωνία των ΗΕ για τη κλιματική αλλαγή θα ετοιμασθεί το έτος αυτό και θα εγκριθεί στις εργασίες του COP21 το 2015 στο Παρίσι και θα εφαρμοσθεί το 2020.  

ΔΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Οι Διεκκλησιαστικοί και Διαθρησκειακοί Διάλογοι που αποβλέπουν στην ενίσχυση της ενότητας τους σώματος της Ανθρωπότητας, όσο κι αν υπάρχουν αυτοί που τους υποθάλπτουν και τους πολεμούν, προχωρούν, έστω και με αργά βήματα, σταθερά προς την πορεία της συμφιλιώσεως και της ειρηνικής συναλλαγής, έτσι ώστε εις το όνομα της θρησκείας να μη πραγματοποιούνται εγκλήματα και κοινωνικές αδικίες, αλλά η κοινή ευθύνη να προστατεύεται με κάθε τρόπο η ανθρώπινη ζωή ως δώρον Θεού.
Η απουσία της Ορθοδοξίας από το Διαθρησκειακό Διάλογον δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του θρησκευτικού φανατισμού που εν πολλοίς συνδέεται και με την υπόθεση της τρομοκρατίας, που απειλεί πλέον αθώους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Πλανήτη μας. Τα φαινόμενα της Νιγηρίας, της Κένυας , της Συρίας  και της Αιγύπτου, αλλά και της Αγίας Γης πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά. Τα ενενήντα τοις εκατόν των θυμάτων από θρησκευτικό φανατισμό είναι χριστιανοί.

 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η συνεργασία της Εκκλησιαστικής Ηγεσίας με την Πολιτική  Ηγεσία και τον Επιστημονικό και Ακαδημαϊκό κόσμο είναι πλέον μονόδρομος για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθωμεν από τα αδιέξοδα που βρίσκεται η Ανθρωπότητα για να μπορέσει να επιβιώσει. Ο διάλογος μας ωφελεί όλους μας, η συνεχής αντιπαράθεση δεν οδηγεί πουθενά, ή μάλλον καταστρέφει όλες εκείνες τις υγιείς δυνάμεις που ενωμένες μας βοηθούν να προστατέψουμε το σώμα μιας τοπικής κοινωνίας και τελικά το σώμα της Ανθρωπότητας. Είναι απαράδεκτο, μέσα στους ναούς στη Θεία Λειτουργία να προσευχώμαστε «υπέρ πάσης αρχής και εξουσίας» και ταυτόχρονα δημόσια να υποθάλπτουμε την εκλελεγμένη πολιτική Ηγεσία με τη δημιουργία διχασμού. Η ευθύνη κάθε τοπικής Εκκλησίας είναι να καλλιεργεί πρώτιστα την ενότητα της τοπικής κοινωνίας. Μόνο έτσι συμβάλλει στην εν Χριστώ σωτηρία των μελών της.
Είναι λάθος να επηρεαζόμαστε απαισιόδοξα από τοπικά κοινωνικά και οικονομικά ή εθνικά προβλήματα μιας τοπικής κοινωνίας ή μιας χώρας και να αφήνουμε απαισιόδοξα μηνύματα και για την παρουσία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Και στους μεγαλύτερους διωγμούς της η Ορθοδοξία είτε από τους ειδωλολάτρες ρωμαίους αυτοκράτοτες είτε από άλλους πολέμιους της ποτέ της δεν έπαψε να είναι αισιόδοξη με την ελπίδα ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες για όλους μας. Αυτό το μήνυμα της αισιοδοξίας καλείται και σήμερα η Ορθοδοξία να δώσει στον σύγχρονο κόσμο για να κρατήσουμε την ελπίδα της επιβίωσης μας ζωντανή.
Η μεγαλύτερη μας αμαρτία είναι να αδιαφορούμε για τις κοινωνικές αδικίες που μπορούν να γίνονται σε βάρος συνανθρώπων μας, έστω κι αν ζουν μακρυά μας. Η Παγκόσμια Κοινωνία είναι ταυτόχρονα και ένα μικρό χωριό, μια δική μας γειτονειά που αν αδιαφορήσουμε, τα προβλήματα των «άλλων και των ξένων» θα είναι και δικά μας. Η συμβολή της Ορθοδοξίας προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι συνεχής, διακριτική, συμφιλιωτική, γόνιμη, ενωτική, ειρηνική και διακονική.

ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014  (μέσα από τη Σύναξη των Προκαθημένων την Κυριακή της Ορθοδοξίας)
Ενίσχυση της ορατής ενότητας των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών με την καθιέρωση ετήσιας συναντήσεως των Ορθοδόξων Προκαθημένων με πρωτοβουλία του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και τη συνεργασία των υπολοίπων Προκαθημένων. Σύσφιξη των Διορθοδόξων σχέσεων με τη δημιουργία στελεχών και έκδοση εντύπου για τις Διορθόδοξες σχέσεις Προοπτικές κοινής δράσης των τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών σε Διεθνείς οργανισμούς για κοινωνικά προβλήματα Δημιουργία Διορθόδοξων Επιτροπών για θέματα, Α. Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης Β. Περιβάλλοντος Γ. Ιεραποστολής Δ. Διαθρησκειακών Θεμάτων, Θρησκευτικής ανεκτικότητας και θρησκευτικής ελευθερίας. Ε. Διαχριστιανικών Σχέσεων Στ. Κοινωνικών Προβλημάτων, Φτώχειας και Φιλανθρωπίας Ζ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Φυλετικών Διακρίσεων, Μετανάσταυσης, Προσφύγων, Εμπορίας Ανθρώπων και θεμάτων Ασφαλείας και Ειρήνης. Η. Διορθόδοξη Οικονομική Επιτροπή για την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων σήτισης εμπερίστατων κοινωνικών ομάδων. Είναι καιρός όλες οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες με το συντονιστικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναλάβουν και την ευθύνη να στηρίξουν και ηθικά και υλικά τη λειτουργία των νέων αυτών Διορθόδοξων Επιτροπών. (Περισσότερα για τις προοπτικές κοινής δράσης των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών βλέπε στο βιβλίο του Σεραφείμ Κυκκώτη, Ενότητα και Μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, σελίδες 233 – 343, στο Βιβλιοπωλείο Παναγόπουλος, Αθήνα).   Η επιτυχία της Συνάξεως των Προκαθημένων την Κυριακή της Ορθοδοξίας εξαρτάται εν πολλοίς από την σωστή προετοιμασία με την συμμετοχή όλων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για να μπορέσουν σοβαρά και υπεύθυνα να προσεγγίσουν από κοινού και να προτείνουν κινήσεις που θα οδηγήσουν εκεί που στρέφονται οι προσδοκίες όλων μας με το φώς της Ορθοδοξίας να ζήσουμε όλοι μας σε ένα καλύτερο κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη , ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας και ειρηνική συνύπαρξη των Λαών.

http://www.amen.gr/article16480

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου