Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός": Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Σιέρρα Λεόνε

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

  



Εκκλησιαστικά και πνευματικά ζητήματα

O κύριος σκοπός της παρουσίας μας στη Σιέρρα Λεόνε είναι η ιστορική Αποστολική Εκκλησία να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Να κατηχούμε και να βαπτίζουμε τους ανθρώπους και να τους αγιάζουμε με τη χάρη που προσφέρεται μέσω της Εκκλησίας. Να παρέχουμε τη δυνατότητα συμμετοχής στα Ιερά Μυστήρια και ιδιαίτερα της Θείας Ευχαριστίας, ώστε να γίνουμε ο ποιμένας ενός κοπαδιού πιστών με τους τρόπους της αρετής και της αποφυγής της αμαρτίας για την προετοιμασία της αιώνιας ζωής στη Βασιλεία των Ουρανών. Θέλουμε ταυτόχρονα να ελαφρύνουμε και να θεραπεύσουμε με την προσφορά φιλανθρωπικής βοήθειας όσους έχουν ανάγκη και πονούν.
Το ποίμνιό μας, με τους 500 περίπου Ορθοδόξους χριστιανούς, έχει ποικιλία. Έχουμε ανθρώπους υψηλής μόρφωσης που καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις. Από την άλλη μεριά έχουμε πολλούς που είναι φτωχοί και άτομα με αναπηρία, είτε λόγω της πολιομυελίτιδας είτε λόγω ακρωτηριασμού, κατά τη διάρκεια του τελευταίου εμφυλίου πολέμου. Έχουμε ηλικιωμένους και νέους. Έχουμε κάποιους που πριν γίνουν Ορθόδοξοι ήταν Μουσουλμάνοι (συμπεριλαμβανομένου και του πρώην αντιδημάρχου της Φριτάουν), μερικούς άλλους Πεντηκοστιανούς όπως και ο ιερέας μας, καθώς Αγγλικανούς, Μεθοδιστές και Πρεσβυτεριανούς.
Τα σχολεία που λειτουργούμε στη Φριτάουν και στο Γουότερλου έχουν συνολικά πάνω από 1.500 μαθητές και αυτό μας προσφέρει μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε την Ορθοδοξία σε νέους ανθρώπους. Στα Ορθόδοξα Σχολεία της Φριτάουν, τα οποία περιλαμβάνουν δημοτικό και γυμνάσιο, μεταξύ των άλλων μαθημάτων διδάσκεται Ορθόδοξη Κατήχηση από 4 κατηχητές (2 ιερείς και 2 λαϊκούς), ενώ τις καθημερινές ιερές ακολουθίες παρακολουθούν οι μαθητές.
Στο Γουότερλου ο π. Στέφανος είναι ο εφημέριος για νέους και ηλικιωμένους. Τα προαναφερθέντα με το φιλανθρωπικό μας έργο, έχουν δημιουργήσει έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο με υποψηφίους για βαπτίσεις. Για το λόγο αυτό έχουμε αποφασίσαμε στο εξής να βαπτίζουμε λιγότερους απ’ ότι προηγουμένως, με ανώτατο όριο τις 12 βαπτίσεις.
Την περίοδο αυτή αναλώνουμε τη διακονία μας με βάρδιες σε προσωρινές κατασκευές τόσο στο Γουότερλου όσο και στη Φριτάουν. Έχουμε δύο μεγάλους Ιερούς Ναούς καθώς κι ένα παρεκκλήσι υπό κατασκευή. Η κατασκευή του καθεδρικού Ιερού Ναού έχει σταματήσει τώρα, για λίγο όμως.

Εκπαιδευτικές υπηρεσίες

Υπάρχουν τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία λειτουργούν αυτή τη στιγμή:
  • Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σχολεία της Φριτάουν (Δημοτικό και Γυμνάσιο)
  • Το Νηπιαγωγείο «Φως του Κόσμου» στο Γουότερλου
  • Το Σχολείο Ραπτικής για γυναίκες τροφίμους στη Φυλακή της Φριτάουν
  • Την προετοιμασία για τη λειτουργία Ορθοδόξου Παιδαγωγικής Σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011
Αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ παρέχουν στην Εκκλησία πολλές ευκαιρίες για εκχριστιανισμό και μεταστροφές, ταυτόχρονα προσφέρουν εξαιρετικές εκπαιδευτικές δυνατότητες και πρότυπα. Αυτή τη στιγμή στο Σχολείο της Φριτάουν, εξαιτίας των πάρα πολλών μαθητών και των περιορισμένων εγκαταστάσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε δύο βάρδιες (το Δημοτικό λειτουργεί από 07:30-12:00 και το Γυμνάσιο από 12:30-17:30). Είναι μια θλιβερή κατάσταση, γιατί έτσι τα σχολεία αναγκάζονται να μειώσουν τις ώρες διδασκαλίας. Το γεγονός όμως αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς, αλλά επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα. Όταν θα έχει ολοκληρωθεί το νέο σχολικό κτίριο, θα προσφέρει ένα σπάνιο και άνετο εκπαιδευτικό περιβάλλον σε αυτή τη χώρα και πιο συγκεκριμένα κανονικές σχολικές ώρες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (09:00-15:30).
Το σχολείο μας στο Γουότερλου αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά το εκπαιδευτικό έργο. Χρησιμοποιούνται προσωρινά κάποιες τάξεις ακατάλληλες για μάθηση. Συνεπώς ένα νέο κτιριακό συγκρότημα θα προσφέρει μια πολύ σημαντική και καλά εδραιωμένη εκπαιδευτική μονάδα σε μια φτωχή περιοχή.
Το κτίριο της Παιδαγωγικής Σχολής (College of Education) πανεπιστημιακού επιπέδου έχει σχεδόν τελειώσει. Είμαστε στο στάδιο της οριστικοποίησης των προγραμμάτων σπουδών, της διδακτέας ύλης, της σύνδεσης με ένα τοπικό πανεπιστήμιο και της προετοιμασίας του κατάλληλου προσωπικού. Το πρώτο καθηγητικό σώμα της Σχολής θα ασχοληθεί με την Εκπαίδευση (Κατάρτιση Εκπαιδευτικών για την Παιδική Ηλικία). Στο μέλλον, ελπίζουμε να επεκταθεί και σε άλλα Τμήματα όπως η Κοινωνική Εργασία και η Θεολογία. Έχουμε συλλέξει περίπου 10.000 τόμους βιβλίων για τη νέα βιβλιοθήκη μας, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες στη Δυτική Αφρική.

Φιλανθρωπικές υπηρεσίες

Οι φιλανθρωπικές υπηρεσίες της Επισκοπής μας περιλαμβάνουν:
  • Την παροχή δωρεάν διανομής νερού (από δύο πηγάδια) σε περίπου εξήντα άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά και ενήλικες στο Γουότερλου
  • Την παροχή μηνιαίων οικονομικών βοηθημάτων προς άτομα με αναπηρίες για τα τρόφιμα και τα ιατρικά έξοδά τους
  • Την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία μας (με εξαίρεση μια ελάχιστη αμοιβή που καταβάλλεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση)
  • Την παροχή δωρεάν τροφίμων (κυρίως ρύζι, αλεύρι, λάδι, σάλτσα ντομάτας, ζάχαρη και αλάτι) στους άπορους ενορίτες μας και στους ανάπηρους γενικότερα της πόλεως.
  • Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να εκφράσουμε το Ευαγγέλιο της Αγάπης στην πράξη.

    Κατασκευαστικά έργα

    Από την αρχή των δραστηριοτήτων μας στη Σιέρρα Λεόνε το 2008 έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τα παρακάτω κτίρια, ώστε να είναι έτοιμα προς χρήση:
    • Το Κέντρο Ιεραποστολής. Αυτό το κέντρο παρέχει διαμονή σε ορισμένους από το προσωπικό της Επισκοπής μας, ιερείς αλλά και επισκέπτες από το εξωτερικό. Είναι ανάλογο με τα διεθνή πρότυπα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την αυστραλιανή οργάνωση Paradise Kids 4 Africa (Παράδεισος για τα Παιδιά της Αφρικής).
    • Το Κτίριο Διοίκησης των Ορθοδόξων Σχολείων της Φριτάουν. Το κτίριο αυτό έχει χώρους γραφείων για το Διευθυντή του Γυμνασίου μας, τους εργαζομένους της Ιεραποστολής και τους Ιερείς. Μέχρι σήμερα η καθημερινή διοίκηση της ιεραποστολής γίνεται μέσα από αυτό το κτίριο.
    • Το Σπίτι του Ιερέα και ο Ξενώνας στο Γουότερλου. Ο π. Στέφανος θα μετακομίσει στο σπίτι αυτό μόλις εξοπλιστεί.
    • Έξι περίπου κατοικίες για τους ανάπηρους έχουν ολοκληρωθεί. Παρέχουν διαμονή σε περισσότερα από 60 άτομα (εκτός από τα παιδιά).
    http://www.ierapostolos.gr/klimakio-sierra-leone.php

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου