Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

10η Επέτειος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄

Romfea.gr

panagopoulos
 
Υπό
Θεοδώρου Ι. Παναγόπουλου
ομ. Καθηγητού Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Πειραιώς
Προέδρου Οφφικιάλων Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Την 9η Οκτωβρίου τρ. ετους συμπληρώνονται 10 έτη από της εκλογής Του από Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Μητροπολίτου κ. κ. Θεοδώρου Β΄ της Δευτερόθρονης Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, ο οποίος ενεθρονίσθη την 24η Οκτωβρίου 2004 εις την Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας και την 21η Νοεμβρίου 2004 εις το Κάϊρον.
Συμπληρώνεται ήδη μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας συνετελέσθη έργο σημαντικό σε ολόκληρη την αχανή περιοχή, την οποία καλύπτει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, πρωτίστως στον ανθρώπινο παράγοντα με την πλήρωση των Μητροπόλεων και Επισκοπών, που καλύπτουν ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο.
Είκοσι εξ είναι οι Μητροπόλεις και πέντε οι Επισκοπές. Οι Μητροπόλεις αυτές πέραν του κυρίου τους έργου, που είναι η διάδοση του Ευαγγελικού Λόγου, συγκροτούν Ιεραποστολικά Κέντρα με μικρά ιατρεία, οικοδομούν σχολεία και πραγματοποιούν γεωτρήσεις, ώστε να προσφέρουν πόσιμο νερό, αγαθό εν ανεπαρκεία στις γύρω περιοχές.
Κατά τη διάρκεια της θητείας Του ετελέσθησαν τα θυρανοίξια του πλήρως ανακαινισθέντος μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού, όπως επίσης και του Πατριαρχικού Μεγάρου στην Αλεξάνδρεια.
Μέγαρο, το οποίο ο Ρώσος Πατριάρχης κ. κ. Κύριλλος εχαρακτήρισε σε πρόσφατη επίσκεψή Του, ως το μεγαλύτερο της Ορθοδοξίας.
Θυρανοίξια ετέλεσε επίσης και στον ανακαινισθέντα Ι. Ν. Αγίου Νικολάου εις το Κάϊρον, όπως και τα εγκαίνια του Μεγάρου της Πατριαρχικής πλήρως ανακαινισθείσης Επιτροπείας εις Κάϊρον.
Στην ανακαινισθείσα Ι. Πατριαρχική Μονή του Αγ. Σάββα του Ηγιασμένου εις Αλεξάνδρεια επαναλειτούργησε μετά από σιγή 460 ετών η Πατριαρχική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας».
Οι σπουδαστές της σχολής καλλιεργούν δεξιότητες για την απόκτηση απαραιτήτων ειδικών προσόντων δια την παροχή Ιεραποστολικού Έργου εις την Αφρικανική Ήπειρο από την οποία και προέρχονται προκειμένου να εξασφαλίσουν τα του βίου τους. Διδάσκονται πλην της ελληνικής, ψαλτικήν, πληροφορικήν, στοιχεία γεωπονικής και νοσηλευτικής και μερικοί μάλιστα εξ αυτών επιλέγουν να εισέλθουν στον ιερατικό κλάδο.
Έθεσε ωσαύτως σε λειτουργία την Θεολογική Ακαδημία «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» εις την Κινσάσα εις την Μητρόπολιν της Κεντρώας Αφρικής. Εις την Ακαδημίαν με τους 70 περίπου φοιτητάς λειτουργεί και Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το δε Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο θεωρείται ισότιμο με τα άλλα Πανεπιστήμια του Κονγκό. Εις δε την Θεολογική Σχολή λειτουργεί και εξεταστικό Κέντρο πιστοποιήσεως της ελληνικής γλώσσης υπαγόμενο στο Κέντρο Γλώσσης του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.
Εγκαινίασε επίσης την ανασκευασθείσα πλήρως Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, εντός της οποίας λειτουργεί και μικρό Συνεδριακό Κέντρο δια την πραγματοποίηση Συνεδρίων και Ημερίδων.
Στο πλαίσιο της Βιβλιοθήκης και με το γενικότερο τίτλο «Πηγές και Τεκμήρια Πατριαρχικής Ιστορίας» δημοσιεύονται ιστορικές μελέτες, ώστε να καταστούν ευρύτερα γνωστοί οι θησαυροί της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει το έργο του Γεωργίου Κηπιάδου με τίτλο: «Μελέται επί της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Αλεξάνδρειας 2007». Στους χώρους της λειτουργεί επίσης και το ανεκτιμήτου αξίας Πατριαρχικό Σκευοφυλάκιο.
Στους χώρους του Πατριαρχικού Οίκου εγκαινίασε και το Πατριαρχικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου κατά την ανακαίνισή του ευρέθη το Υδραγωγείο των Πτολεμαίων (2500 π.χ.). Φιλοξενούνται Φαραωνικά, Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά και Ισλαμιστικά εκθέματα όχι μόνο από την Αλεξάνδρεια, αλλά και από άλλες περιοχές της Αιγύπτου.
Στην Αθήνα και στο ιστορικό Μετόχιο του Πατριαρχείου εις την Άνω Κυψέλη ο Πατριάρχης έδωσε νέα πνοή. Αφού με οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ήρθησαν οι όποιες απαιτήσεις τυχόν διεκδικητών, ανακαίνισε πλήρως την ερειπωμένη κατοικία του πρώτου κτήτορος Μητροπολίτου πρώην Νευροκοπίου κυρού Γεωργίου και την μετέτρεψε σε Μοναστικό Κέντρο με τις πρώτες μοναχές να έχουν ήδη εγκαταβιώσει φροντίζουσαι την λειτουργία του περικαλλούς Ναού του Αγ. Αθανασίου.
Στον αυτόν χώρο μετέφερε ήδη και τα εν Αθήναις γραφεία του Πατριαρχείου και σχεδιάζει ήδη την ανακαίνιση του υπάρχοντος Συνεδριακού Κέντρου και των λοιπών χώρων μεταξύ των οποίων και το Αρχονταρίκι.
Κατά την διαρρεύσασα δεκαετία επραγματοποίησε ποιμαντικές επισκέψεις σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο επισκεπτόμενος όλες τις Μητροπόλεις και τα Ιεραποστολικά Κέντρα του Πατριαρχείου τονώνοντας το ηθικό των χιλιάδων νέων ανθρώπων, οι οποίοι βαπτίζονται εις την Ορθοδοξίαν.
Καθιέρωσε επίσης κατ’ έτος να εορτάζει τα Ονομαστήριά Του εις διαφορετική Μητρόπολη ερχόμενος εις άμεση επαφή με τους πιστούς προσφέροντας την ευλογίαν Του.
Τον Πατριαρχικόν Οίκον έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος Α΄, οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. κ. Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. κ . Κύριλλος, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. κ . Ειρηναίος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β΄, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας κ. κ. Λέων και πολλοί άλλοι, οι οποίοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το επιτελούμενο έργο εις τους κόλπους του Πατριαρχείου.
Το 2012 και κατόπιν προτάσεως του Προέδρου του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητού κ. Θεοδώρου Φορτσάκη, ήδη Πρυτάνεως αυτού, ο Πατριάρχης ανηγορεύθη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής και εξεφώνησε βαρυσήμαντο λόγο εις την κατάμεστον Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.
Δια το προσεχές έτος προετοιμάζονται τα θυρανοίξια της μοναδικής Ροτόντας της Ανατολής του ιστορικού Ναού του Αγ. Γεωργίου εις Παλαιόν Κάϊρον. Εκεί εις τους χώρους της Ι. Μονής ευρίσκεται σύμφωνα με την παράδοση το ιερό προσκύνημα «Φυγή εις την Αίγυπτο» όπου κατέφυγε η Αγία Οικογένεια.
Εις τον Ναό του Αγ. Γεωργίου διατηρείται η Φυλακή του Αγίου. Επίσης η θαυματουργή εικόνα Του και το ιερό λείψανό Του εντός ιερού κουβουκλίου.
Εις τους χώρους της Ιεράς Μονής λειτουργεί αξιόλογο Μουσείο, Σκευοφυλάκιο και Κειμηλιοφυλάκιο. Εις τον ευρύτερο χώρο υπάρχει και το Ορθόδοξο Κοιμητήριο. Εις τις ρωμαϊκές κατακόμβες ευρίσκονται οι τάφοι Πατριαρχών του Αλεξανδρινού Θρόνου και το περίφημο Νειλόμετρο.
Οι εόρτιες εκδηλώσεις θα αρχίσουν με Θεία Λειτουργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί εις τον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Σάββα, όπου έλαβε χώρα και η εκλογή του Πατριάρχου την 9η Οκτωβρίου 2004.
Θα ακολουθήσεις εις τους χώρους της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας ειδική εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστεί το έργο της 10ετούς θητείας του Πατριάρχου με προβολή κινηματογραφικού υλικού και το πρόγραμμα θα κλείσει με συναυλία του μεγάλου κρητικού Λυράρη Βασ. Σκουλά με το συγκρότημά του, αφιερωματική προσφορά των Οφφικιάλων της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων στον εορτάζοντα Πατριάρχη, τον και Πατριάρχη της Αγάπης επονομαζόμενο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου