Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

Την 14η Οκτωβρίου 2014, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ συνέχισε την πορεία αγάπης στην Κένυα, συνοδευόμενος πάντα από τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Μακάριο, με πρώτο σταθμό την ενορία του Αγίου Τίτου στο χωριό Μουκούι, όπου με συγκίνηση προσκύνησε τον ναό που πριν από 30 χρόνια έκτισαν Κρήτες, φίλοι της Ιεραποστολής, με πρωτοβουλία του πατρός Δημήτριος Κινιατζούι, του πρώτου Αφρικανού ιερέως που φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το παρακείμενο Γυμνάσιο και το Οικοτροφείο θηλέων, που και αυτά ανεγέρθηκαν από Κρήτες δωρητές και συνομίλησε με την Διευθύντρια και τις καθηγήτριες και διένειμε σχολικά είδη στις μαθήτριες. Ακολούθως επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο και μοίρασε στα παιδιά γλυκά και εικόνες.  
Στην συνέχεια επισκέφθηκε τις ενορίες του Αγίου Παντελεήμωνος Κέρουα, Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ και το Γυμνάσιο αγοριών, και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμάγκου με τα παρακείμενα ιατρικά κέντρα και γυμνάσια. Όλοι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές και μαθήτριες επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Μακαριώτατο και τραγούδησαν και χόρεψαν σε παραδοσιακούς ρυθμούς. Τέλος ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την ενορία του Αγίου Ραφαήλ και τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Επισκόπου Νιτρίας Γεωργίου Γαδούνα, του πρώτου Αφρικανού Επισκόπου στην Κένυα.  
Το βράδυ, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ επισκέφθηκε την κατοικία του Πρέσβυ της Αιγύπτου στην Ναιρόμπι κ. Mahmoud Ali Talaat. Αξιοσημείωτη η παρουσία στην δεξίωση του συνόλου των Πρέσβεων των Αραβικών Ισλαμικών κρατών μεταξύ αυτών του Κουβέιτ, της Λιβύης, του Ομάν, του Ιράκ, των Ηνωμένων Εμιράτων, της Αλγερίας, του Σουδάν, της Αραβικής Κοινοπολιτείας, του Μαρόκου, της Σαουδικής Αραβίας, και του Κατάρ. Επίσης παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Κένυας Ali Abass, ο Αποστολικός Νούντσιος, ο Πρέσβυς της Ελλάδος, ο εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας και Άραβες επιχειρηματίες. Στην προσφώνησή του ο Πρέσβυς της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην παρουσία των εκπροσώπων των αραβικών χωρών και τόνισε πως ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να συνεργαστούν με τον χριστιανικό κόσμο για να σταματήσουν την τρομοκρατία των φανατικών ισλαμιστών και να συνεχίσει έτσι η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Μέση Ανατολή.
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία τόσων εκπροσώπων του αραβικού κόσμου, και είπε πως αυτή την βραδιά ο Θεός χαίρεται που βλέπει χριστιανούς και μουσουλμάνους να βρίσκονται στον ίδιο χώρο ‘γιατί όλοι είμαστε εικόνες Του’ και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Αίγυπτος είναι η πόρτα της Αφρικής, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σίσυ που διευκολύνει την πορεία αγάπης του στις Αφρικανικές χώρες και πως θα συνεχίσει να προσεύχεται για την επικράτηση της ειρήνης όχι μόνο στην Μέση Ανατολή αλλά σε όλο τον κόσμο. Τέλος προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στον Αιγύπτιο Πρέσβυ τον θυρεό του Πατριαρχείου. 

Περισσότερα...  http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1029

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου