Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Μια ματιά στην πορεία της Ορθοδοξίας στην Κένυα

Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

[ εικόνα άρθρου ]
Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κένυα τον Ιούνιο του 2014, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άκης Γεροντόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Ναϊρόμπι και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο, είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί τους χώρους της Ορθόδοξης Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ », το Παιδαγωγικό Ορθόδοξο Κολλέγιο της Αφρικής, την Τεχνική Σχολή, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κλήμεντα, το Ιατρικό Κέντρο και τους Ιερούς Ναούς του Αγίου Μακαρίου και της Αγίας Σοφίας, που  βρίσκονται στους ίδιους χώρους. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, μετά την επίσκεψή του, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Είναι σπουδαίο και εξαιρετικά σημαντικό το έργο του Σεβασμιωτάτου και των συνεργατών του. Εδώ στην Κένυα είναι η πραγματική Ιεραποστολή. Γιατί η συνεισφορά της Αρχιεπισκοπής σε θρησκευτικό, ανθρωπιστικό, μορφωτικό και φιλανθρωπικό επίπεδο είναι τεράστια και ανακουφίζει πολλούς ανθρώπους. Θέλω να τον συγχαρώ και αυτόν και τους συνεργάτες του, για όσα προσφέρουν σε όλους αυτούς τους τομείς. Η Μητρόπολη με τα σχολεία, τα ιατρεία, το ορφανοτροφείο και τις σχολές, δείχνει ότι βρίσκεται κοντά σε όσους έχουν ανάγκη».
Στην τελευταία επίσκεψή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β , τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Εδώ χτυπά η καρδιά της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρική». Με τη βοήθεια του Θεού και τις ευλογίες του Πατριάρχου μας, η Ιερά Μητρόπολη Κένυας, που ιδρύθηκε δια πατριαρχικού και συνοδικού τόμου το 1958, επιτελεί, όντως, ένα τεράστιο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό και ιατρικό έργο, με τις 300 ενορίες και τις 20 επισκοπικές περιφέρειες και τους 290 Αφρικανούς ιερείς. Σε καλές εποχές, όταν τα οικονομικά ήταν ανθηρά, οι φίλοι και υποστηριχτές του έργου της Εξωτερικής Ιεραποστολής συνέβαλαν, με κάθε δυνατό τρόπο, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαχείριση όλων αυτών των πόρων να εκτελεσθούν έργα, όπως τρία Ορφανοτροφεία, τριάντα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, δεκαπέντε Γυμνάσια, τριάντα Ιατρικά Κέντρα κ.τ.λ.
Στο καθημερινό πρόγραμμα ο οικείος ποιμενάρχης, εκτός από τα απαραίτητα και πολύ σημαντικά διοικητικά, ποιμαντικά και λειτουργικά του καθήκοντα, περιοδεύει, ανελλιπώς, όλες τις περιοχές, ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες, ακριβώς, για να ενισχύσει και να ενθαρρύνει το ορθόδοξο ποίμνιο στις διάφορες ανάγκες, δυσκολίες και προβλήματα, που τυχόν παρουσιάζονται. Ο χώρος της Ι. Μητρόπολης, εκεί, δηλαδή, που βρίσκεται η έδρα της, δέχεται συνεχώς ιερείς, πιστούς, καθηγητές κατηχητές, με τους οποίους ο Σεβ. Μητροπολίτης συνεργάζεται για την καλύτερη λειτουργία όλων αυτών των προαναφερθέντων ιδρυμάτων. Επί καθημερινής βάσεως, με τη φροντίδα διαφόρων ιεραποστολικών συλλόγων και οργανώσεων, παρέχει, δωρεάν, πρόγευμα και γεύμα σε δεκαπέντε, περίπου, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία. Η Ιερά Μητρόπολη βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και επαφή με τους νέους και τις νέες, τις οργανώσεις γονέων (ανδρών και γυναικών), κατηχητών και κατηχητριών, διοργανώνοντας σεμινάρια, κατηχητικά φροντιστήρια και φεστιβάλ, για ενίσχυση της πνευματικής τους καλλιέργειας, δίνοντας περισσότερη έμφαση στο θέμα της λειτουργικής ζωής. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Σεβασμιώτατος, οσάκις γίνονται τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, προΐσταται πάντοτε της Θείας Λειτουργίας, μαζί με τους ιερείς των διαφόρων περιοχών, όπου, στη συνέχεια, του δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσει μαζί τους, με κατάλληλο λόγο, ανάλογο με το θέμα των συνάξεων.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ι. Μητρόπολη είναι το πρόβλημα του νερού, γι’ αυτό και στις συχνές αυτές επισκέψεις του Μητροπολίτη, ο Σεβασμιώτατος προσπαθεί, πάντοτε, μέσω διαφόρων εισφορών να ανακουφίζει τις περιοχές αυτές, παρέχοντας καθαρό και πόσιμο νερό από πηγές και έτσι, με τον τρόπο αυτό, αποφεύγονται πολλές επικίνδυνες ασθένειες, που προκαλούν, συνήθως, τα μολυσμένα νερά των ποταμών και των λιμνών.
 
 
Ακόμα, για την εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων κατώτερης και μέσης εκπαίδευσης, η Ι. Μητρόπολη αγωνίζεται να βρει τρόπους, ώστε να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, για να μπορούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να απολαμβάνουν όλων των οπτικοακουστικών μέσων. Μάλιστα, τελευταία, ο Σεβασμιώτατος, με τη δωρεά ηλεκτρικών υπολογιστών, εφοδίασε διάφορα σχολεία και, οπωσδήποτε, υπήρξε καλύτερη απόδοση των μαθητών. Στην προσπάθεια να δημιουργηθεί πρόοδος στο θέμα μελέτης, η Ι. Μητρόπολη σε πρόσφατο ταξίδι και περιοδεία του Σεβασμιώτατου, διένειμε χιλιάδες βιβλία τόσο στα Δημοτικά όσο και στα Γυμνάσια, ανεξάρτητα αν ανήκαν η όχι στην Ι. Μητρόπολη Κένυας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι λόγω της καλής ποιότητας και του μορφωτικού επιπέδου των διδασκόντων στα Σχολεία της Ι. Μητρόπολης Κένυας, μουσουλμάνοι και άλλοι προτιμούν να φοιτούν στα δικά μας σχολεία. Η Ι. Μητρόπολη συνεχίζει το οικοδομικό της έργο τόσο σε Ι. Ναούς όσο και σε Σχολεία και Ιατρικά Κέντρα. Τελευταία, μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος, όταν επισκέφθηκε δύο γυμνάσια και είδε τις ανάγκες για την καλύτερη λειτουργία των σχολών αυτών, με δωρεές φίλων, χτίστηκαν κοιτώνες και μία τεράστια τραπεζαρία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι από την εποχή που ο Σεβασμιώτατος χειροτονήθηκε επίσκοπος εγκαινίασε περισσότερους από 120 Ιερούς Ναούς.
Εδώ θα πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε τη μεγάλη συμβολή της Ορθόδοξης Πατριαρχικής Σχολής στον τομέα των μεταφράσεων, στις τοπικές αφρικανικές διαλέκτους ολοκλήρου της αφρικανικής ηπείρου. Με πρωτοβουλία και επίβλεψη του Σεβασμιώτατου και των καθηγητών έχουν μεταφραστεί, μέχρι σήμερα, σε περισσότερες από τριάντα διαλέκτους οι κυριότερες ακολουθίες της ορθόδοξης υμνολογίας. Αρκεί να αναφέρουμε τη μετάφραση όλων των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, των θείων μυστηρίων, ακόμα και του ιερού Ευαγγελίου, που η κάθε Εκκλησία το χρησιμοποιεί, αφού είναι η εγκεκριμένη μετάφραση στα σουαχίλι, ειδικά τυπωμένη για τις λειτουργικές ανάγκες. Έτσι σε κάθε Ι. Ναό υπάρχει το χρυσόδετο αυτό Ευαγγέλιο και με αυτό τον τρόπο έχουμε ομοιομορφία. 
Εύχεσθε, αδελφοί μου, για την ευόδωση του ιεραποστολικού μας έργου και  για τη διάδοση του Λόγου του Ευαγγελίου στους «εν σκότει και σκια θανάτου καθημένους» στην Αφρικανική Ήπειρο.
 
Μετά πατρικών ευχών
† Ο Κένυας Μακάριος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου