Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

«Τα παιδιά στην Αφρική διψούν για μάθηση» – Ο ρόλος της Κρήτης

  Εικόνα για «Τα παιδιά στην Αφρική διψούν για μάθηση» – Ο ρόλος της Κρήτης


Όταν ένας λαός είναι μορφωμένος μπορεί να κάνει θαύματα, λέει ένας σοφός δείχνοντας την σπουδαιότητα της μάθησης και της εκπαίδευσης.
Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο σύλλογος «Συμβολή» που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και παλεύει να δώσει – εκτός από τα απαραίτητα για την επιβίωση – και τα όπλα της γνώσης στα παιδιά της Αφρικής για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Σύλλογος “Συμβολή στην εκπαίδευση των παιδιών της Αφρικής” έχει σαν σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα και να βοηθήσει παιδιά της Αφρικής που διψούν για μάθηση και θέλουν να πάνε σχολείο προκειμένου να αλλάξουν την ζωή τους. Η  εθελόντρια του συλλόγου Ιωάννα Μηλαθιανάκη στο Ηράκλειο μίλησε στα prosopakritis για τον σύλλογο και την δράση και εξήγησε για ποιο λόγο θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στο έργο του.


SYMBOLH AFRIKH (2)

Τι είναι η Συμβολή;
Είναι ένας σύλλογος εθελοντών που ασχολείται με την εκπαίδευση των παιδιών στην Αφρική και κάνει κάποιες δράσεις με σκοπό να μαζευτούν χρήματα και να σταλούν εκεί. Συγκεκριμένα κάθε καλοκαίρι κάνουμε στην Ουγκάντα και την Μαδαγασκάρη κατασκηνώσεις στα παιδιά και φέτος για πρώτη φορά θα πάμε και Ρουάντα. Σε αυτές τις κατασκηνώσεις μαζεύουμε παιδάκια από τα γύρω χωριά και για μια εβδομάδα τους κάνουμε εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Έρχεται κάποιος γιατρός και τα εξετάζει, τα πάμε στην θάλασσα – που δεν έχουν πάει ποτέ ενώ ζουν σε νησί – και τους παρέχουμε τα απαραίτητα γεύματα. Στην ουσία προσπαθούμε να τους προσφέρουμε λίγες μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης.
Πως ξεκίνησε ο σύλλογος;
Το μότο του συλλόγου είναι “ Αντί να δίνεις ψάρια συνεχεία σε ένα άνθρωπο είναι προτιμότερο να του μάθεις να ψαρεύει”.  Πιστεύαμε ότι μέσω της εκπαίδευσης μπορείς να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση.  Αν όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο θα ήταν καλύτερα τα πράγματα και για αυτό προσπαθούμε να πληρώνουμε τις υποτροφίες τους. Και οι γονείς στην Αφρική θέλουν τα παιδιά τους  να πάνε στο σχολείο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Αφρική η παιδεία δεν είναι δωρεάν ούτε καν η δημοσία. Ο μέσος όρος στα δίδακτρα κάθε χρόνο είναι 30 ευρώ. Είναι πολλά λεφτά για εκεί.

SYMBOLH AFRIKH (3)

Πώς επιλέγετε ποια παιδιά θα πάρουν υποτροφία;
Υπάρχουν κάποια κριτήρια όπως οι συνθήκες της οικογενείας. Συνήθως οι δάσκαλοι της κάθε περιοχής γνωρίζοντας την οικονομική κατάστασή τους διαλέγουν τους πιο φτωχούς. Όσο περισσότερα χρήματα στέλνουμε τόσα περισσότερα παιδιά πάνε σχολείο. Προφανώς δεν έχουν τόσα χρήματα για όλο το χωριό και επίσης δεν παίρνουν κάθε χρόνο τα ίδια παιδιά την υποτροφία.
Πόση θέληση για μάθηση έχουν τα παιδιά στην Ελλάδα και πόση στην Αφρική;
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η ανάγκη των παιδιών στην Αφρική να μορφωθούν. Κατ αρχήν δεν υπάρχει σχολείο σε κάθε χωριό. Τα παιδιά σηκώνονται κάθε πρωί και περπατούν χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο κι όταν επιστρέφουν πάνε στις φυτείες ρυζιού και δουλεύουν. Το βράδυ όταν σχολάνε πηγαίνουν στο σπίτι και διαβάζουν. Τα παιδιά στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνουν όλα αυτά κάθε μέρα και πολλές φορές γκρινιάζουν.
Για ποιο λόγο ασχοληθήκατε με την Συμβολή;
Αυτό που μου άρεσε στην Συμβολή είναι ότι την διακρίνει καθαρά ο εθελοντισμός. Δεν σου λέει κανείς πως θα κάνεις κάθε σου κίνηση. Είσαι ελεύθερος να κάνει ότι θέλεις. Ακόμα και στις αποστολές, κανείς δεν θα σου πει που θα πας. Απλά σου δίνουν τις επιλογές των προορισμών. Όλα τα έξοδα για την αποστολή είναι ατομικά, η διαμονή μόνο εξασφαλίζεται από την εκκλησία και έχεις και μια ασφάλεια ότι δεν είσαι μόνος εκεί.

SYMBOLH AFRIKH (4)

Τι άλλες δράσεις κάνετε;
Προσπαθούμε μαζεύοντας περισσότερους εθελοντές να κάνουμε κάποιες αποστολές εκτός καλοκαιριού και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο που ανοίγουν ξανά τα σχολεία. Θέλουμε τα χρήματα που συγκεντρώνουμε να τα δίνουμε εμείς στα παιδιά.  Μέχρι τώρα οι εθελοντές που πήγαιναν ήταν κατά κύριο λόγο εκπαιδευτικοί και δεν είχαν χρόνο να πάνε άλλη περίοδο εκτός καλοκαιριού με αποτέλεσμα τα χρήματα να τα έδιναν στα παιδιά οι άνθρωποι της εκκλησίας.
Επίσης, κάνουμε εκδηλώσεις – μουσικές και ενημερωτικές – με σκοπό ο κόσμος να μάθει ποιοι είμαστε.
Τέλος, έχουμε το κουτί της Συμβολής που ο καθένας μπορεί να αφήσει κάτι από το υστέρημά του. Κάθε εβδομάδα το κουτί αυτό αλλάζει τοποθεσία. Άλλες φορές είναι σε καφετέριες κι άλλες σε καταστήματα.
Ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα;
Τους ενδιαφέρει να μάθουν και να ακούσουν τι είναι η Συμβολή, αλλά και να βοηθήσουν. Η μόνη δυσκολία είναι ότι βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης και όλοι ζορίζονται. Υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι αλλά κι εκείνοι που βάζουν το χέρι στην τσέπη και δίνουν ότι έχουν. Βέβαια υπάρχει και μία μερίδα ατόμων που θεωρεί ότι τα χρήματα αυτά δεν θα έπρεπε να πάνε στην Αφρική καθώς – όπως λένε – και η Ελλάδα έχει ανάγκη.
Ακούμε διάφορα και αρκετές φορές κατανοούμε και τις προθέσεις των περισσοτέρων, όμως δεν γίνεται να κλείσουμε τα μάτια μας. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που βοηθούν εδώ τις οικογένειες και τα παιδιά που πεινούν, εμείς επιλέξαμε να βοηθήσουμε κάποιους άλλους. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να συνεισφέρει όπου θέλει και το γεγονός ότι βοηθάς τα παιδιά της Αφρικής δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις τα παιδιά στην Ελλάδα. Σε όλους περισσεύει ένα ευρώ. Αυτό που δεν κατανοούν πολλοί είναι ότι στέλνοντας ένα ευρώ στην Αφρική μπορείς να ταΐσεις ένα παιδί 3 φορές την ημέρα για 1 εβδομάδα.

SYMBOLH AFRIKH (1)

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι αντιδρούν έτσι;
Εξαιτίας της μιζέριας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και είναι δημιούργημα της κρίσης. Δεν απολαμβάνουμε το γεγονός ότι μπορούμε να πιούμε ένα καφέ ή να έχουμε καθημερινά φαγητό στο σπίτι. Αυτή τη μιζέρια δεν μπορούσα ποτέ να την καταλάβω.
Ωστόσο, υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι εικόνες με τα παιδιά της Αφρικής που πεθαίνουν είναι αντιπερισπασμός για να μην βλέπουμε τα δικά μας χάλια. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα. Δεν γίνεται επειδή ξαφνικά έχουμε κρίση εδώ και ζούμε με λιγότερα λεφτά να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά από τον υπόλοιπο κόσμο.  Αφορά όλους μας αυτό το πρόβλημα και είναι απάνθρωπο να κλείσουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας. Τουλάχιστον αυτή την άποψη έχω τόσο εγώ όσο κι όλοι εκείνοι που ασχολούνται με τον εθελοντισμό. Το θέμα είναι να προσφέρεις όπου μπορείς.  

SYMBOLH AFRIKH (7)

Οι Κρητικοί προσφέρουν;
Ναι πολύ. Θέλουν και να μάθουν για το σύλλογο αλλά και να κατέβουν οι ίδιοι στην Αφρική. Πολλές φορές οι λόγοι που σε οδηγούν σε αυτό είναι προσωπικοί. Κανείς δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε σήμερα θα σώσω όλο τον κόσμο. Όμως το αποτέλεσμα έχει σημασία, η δική σου εσωτερική ανάγκη που θα προσφέρει σε κάποιους χαρά. Έχω δει βίντεο από προηγούμενες αποστολές και η χαρά αυτών των ανθρώπων βλέποντας τους εθελοντές είναι απερίγραπτη. Νιώθουν ευτυχία και πολλές φορές εκφράζουν την επιθυμία να πηγαίνουμε πιο συχνά. Σιγά σιγά βοηθάς για να μην νομίζουν ότι είναι μόνοι τους πάνω στην γη ξεχασμένοι.
Έχετε προβλήματα με τις κυβερνήσεις εκεί;
Όχι είμαστε πολύ «μικροί» για να μας συμπεριφερθούν έτσι. Είναι πολύ σημαντικό ότι μας βοηθάει η εκκλησία εκεί και υπάρχει μια προστασία. Όμως, δεν προκαλούμε κιόλας. Δεν έχουμε γραφεία εκεί. Πάμε σαν σύλλογος αλλά και ο καθένας μόνος του. Επίσης, το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε με την εκκλησία δεν σημαίνει ότι δεν βοηθάμε παιδιά που δεν είναι ορθόδοξα.

Ειρήνη Καρκανάκη
 
- See more at: http://www.prosopakritis.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CF%88%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CE%B8/#sthash.1TTYjtUi.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου