Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής: Οι σημαντικότερες ιεραποστολικές ειδήσεις του 2014

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

Το 2014 ήταν ένα πολύ σημαντικό έτος για τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές ανά τον κόσμο. Αφ'ενός η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Κύπρο περιόρισε σημαντικά -για ακόμη μία χρονιά- την προσφερόμενη βοήθεια προς την Ιεραποστολή, αφ” ετέρου δε οι κατά τόπους ιεραποστολές κινήθηκαν δυναμικά προς την κατεύθυνση της αυτοσυντήρησης και αυτάρκειάς τους. Χιλιάδες ήταν οι κατηχούμενοι που εντάχθηκαν στο Σώμα της Εκκλησίας και εκατοντάδες εκατομμύρια τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν για χάρη του ονόματος του Χριστού.
Ας δούμε συνοπτικά τις σημαντικότερες ιεραποστολικές ειδήσεις που σημάδεψαν τη μνήμη μας το 2014.
  • Από τις αρχές του χρόνου, πέντε αντικανονικοί ιερείς στο Κονγκό επέστρεψαν στην αγκαλιά της Ιεράς Μητρόπολης Κεντρώας Αφρικής. Έβγαλαν τα άμφια και επέστρεψαν στην τάξη των λαϊκών. Χιλιάδες είναι οι πιστοί που απαρτίζουν το ποίμνιό τους και που τώρα επανήλθαν και χρίσθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
  • Στις 6 Φεβρουαρίου, έγιναν στη Λαχόρη του Πακιστάν τα θυρανοίξια του πρώτου Ορθοδόξου Ιερού Ναού στη χώρα. Στην ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου διακονεί ο π. Ιωάννης Tanveer, ο πρώτος Ορθόδοξος Πακιστανός ιερέας που υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας. Έχουν ήδη βαπτιστεί εκατοντάδες πιστοί.
Ο Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Giron
  • Στις 16 Φεβρουαρίου, κοιμήθηκε εν Κυρίω ο π. Ανδρέας Giron, πρωτοπόρος κληρικός που εργάστηκε επί χρόνια στη Γουατεμάλα, ίδρυσε ενορίες, κινητοποίησε την κυβέρνηση για τα δικαιώματα των ιθαγενών Μάγια και, με τη χάρη του Θεού, προσήλθε στην Ορθοδοξία μαζί με εκατοντάδες ενορίες και περισσότερους από 350.000 πιστούς. Η απώλεια του π. Ανδρέα υπήρξε μεγάλη και αναντικατάστατη για το ποίμνιό του. Απαιτείται εντατική ποιμαντική προσπάθεια μεταξύ των νέων αυτών Ορθοδόξων, ώστε να μη χάσουν την πίστη τους.
  • Στις 25 Φεβρουαρίου, τελέστηκε η πρώτη ομαδική βάπτιση παιδιών στο Νότιο Σουδάν. Πρόκειται για παιδιά που είχαν μείνει αβάπτιστα για πολλά χρόνια, εξ αιτίας του εμφυλίου πολέμου. Ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Νάρκισσος που ανέλαβε τη διαποίμανση του Βόρειου και του Νότιου Σουδάν κάνει έμπονους αγώνες για τη διάδοση του Ορθόδοξου μηνύματος στη χώρα.
Νουβίας
  • Ο Ιούλιος σημαδεύτηκε από την τρομακτική εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού Έμπολα σε όλη τη Δυτική Αφρική. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σιέρρα Λεόνε με πρωτοστάτη τον πατέρα Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο στάθηκε στο πλευρό του λαού, διανέμοντας τρόφιμα και μέσα προστασίας από τον ιό, παρέχοντας εκπαίδευση για την πρόληψη της προσβολής από αυτόν και παρέχοντας τη Θεία παρηγοριά στις ψυχές των πιστών. Η Αδελφότητά μας στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της εκεί Ιεραποστολής, αποστέλλοντας χρήματα και ανθρωπιστική βοήθεια δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Έξι μήνες μετά, ούτε ένας από τους Ορθοδόξους της Σιέρρα Λεόνε δεν έχει προσβληθεί από τον ιό και όλοι τους συνεχίζουν να κοινωνούν άφοβα από το ίδιο Άγιο Ποτήριο. Εντός του Ιανουαρίου, θα αναχωρήσει και δεύτερο container με τρόφιμα και μέσα προστασίας από την αποθήκη μας στο Φίλυρο.
  • Στις 20 Ιουλίου, χειροτονήθηκε ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας από τη Ρουάντα, ο οποίος και ανέλαβε τη διακονία των λατρευτικών αναγκών των χιλιάδων Ρουαντανών πιστών. Αργότερα ακολούθησαν οι χειροτονίες δύο ακόμη ιερέων. Ήδη αναμένουν να κατηχηθούν και να βαπτιστούν περισσότερες από 2.000 ψυχές.
Χειροτονία π. Μαξίμου
  • Στις 29 Αυγούστου, εγκαινιάστηκε ο πρώτος Ορθόδοξος Ιερός Ναός παγκοσμίως που τιμάται επ” ονόματι του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, στην περιοχή Νάντι της Κένυας.
  • Ολοκληρώθηκε φέτος η πρώτη ανδρική Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων στη Μητρόπολη Κατάγκας. Ας ευχηθούμε ο Θεός να ευλογήσει τους μοναστικούς πόθους των ιθαγενών Κονγκολέζων.
  • Στις 20 Νοεμβρίου, έφθασε για πρώτη φορά στα νησιά Τόνγκα της Ωκεανίας ορθόδοξος ιεραπόστολος. Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος έκανε μια ιεραποστολική επίσκεψη στη χώρα, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία για τους εκεί κατηχουμένους και πιστούς και τώρα αναζητά κονδύλια για την κατασκευή του πρώτου Ορθοδόξου Ιερού Ναού.
Πρώτη ιστορική επίσκεψη Ορθοδόξου ιεραποστόλου στα νησιά Τόνγκα

Ευχόμαστε από καρδιάς το 2015 να είναι ευτυχισμένο και πλούσιο πνευματικά για εσάς και τις οικογένειές σας και να αναδείξει πολλούς νέους ιεραποστόλους, έτοιμους να εργαστούν στις εσχατιές της Γης με αγάπη προς τον Τριαδικό Θεό και την εικόνα Του, τον άνθρωπο.

http://ierapostoles.gr/2014/12/%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-2014/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου