Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η κοπή της πίτας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κατά την εορτή των Γραμμάτων των Τριών Ιεραρχών, στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου


  
pyramisnews.gr

Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή από την Ημέρα των Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών για την κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
 
Έτσι, μέσα στο ηλιόλουστο πρωινό της 31ης Ιανουαρίου όπου η ελληνική παροικία γιόρτασε την μεγάλη ημέρα, ο επιβλητικός ναός των πολιούχων της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είχε κατακλυστεί από πολλά μέλη της παροικίας αλλά και τους μαθητές των σχολείων, παρακολουθώντας την ακολουθία των Τριών Ιεραρχών, της οποίας προέστη ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, πλαισιούμενος από τον π. Μιχαήλ της Ιεράς Μονής Σινά και τον π. Ιωακείμ από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.
 
Μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρουσία των μαθητών της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου, με τα παιδιά να έχουν σηκώσει την ελληνική σημαία, αλλά και παρουσία πολλών επισήμων , ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός τίμησε όλους τους ιδρυτές των ιστορικών ελληνικών σχολείων που έχουν διδάξει Ελλάδα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα: τους αδελφούς Αμπέτ, τον Αχιλλόπουλο, τον Ξενάκη και τόσους άλλους μεγάλους ευεργέτες που προσέφεραν από την καρδιά τους, για να μπορούν σήμερα τα αιγυπτιωτόπουλα να αποτελούν τους συνεχιστές της ελληνικής παράδοσης στη Χώρα του Νείλου.
 
Στη συγκινητική εκδήλωση, το τιμητικό παρών έδωσαν ο Κύπριος Πρέσβης κ. Σώτος Λιασσίδης και η σύζυγός του, η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Κάιρο κα Βασιλική Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου, ο Σύμβουλος Τύπου κ. Γιώργος Κουμούτσης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Σούλα Σκουφαρίδου, ο Ταμίας της ΕΚΚ κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Επόπτρια Γραφείων της ΕΚΚ κα Στέλλα Κυριάζη, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Καΐρου κ.κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, Αντώνης Διαμαντίδης και Πάρις Οικονόμου, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Γιώργος Καλλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Καΐρου κα Βάσω Γαζή, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Χαγιάτ, ο επικεφαλής του Προσκοπικού Συστήματος Καΐρου κ. Ανδρέας Γιόσρι, ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ κ. Ανδρέας Ρούσσος, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Μανούσος Δαμουλάκης, ο Δ/ντής της Αχιλλοπουλείου κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Αμπετείου κα Καλλιόπη Καρρά, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου Χρίστος Παπαδόπουλος, η Οικονομική και Διαχειριστική Διευθύντρια του ΕΠΠΚ κα Ντίνα Γεδεών, ο πρώην Διευθυντής του αλεξανδρινού παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Βασίλης Φιλιππάτος, ο Βοηθός Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέκος Καζαμίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου κ. Δημήτρης Καλατζής, και άλλοι επίσημοι καθώς και πολύς κόσμος.
 
Σε όλους, το μήνυμα μετέφερε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, μιλώντας για την προσφορά τόσο των Τριών Ιεραρχών όσο και των Ιδρυτών των αιγυπτιώτικων σχολείων μας, το παράδειγμα των οποίων πρέπει να ακολουθήσει η σημερινή κοινωνία, τόνισε.

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος Ευάγγελος Μανούσος. 
 
Ακολούθησε η κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας στην Αίθουσα Τελετών του Προσκοπείου Καΐρου, όπου μεγάλος τυχερός ήταν ο νεαρός αιγυπτιώτης Αλβάρο Κύριλλος, ένας από τους πιο αγαπημένους εγγονούς του αξέχαστου Κοινοτικού Επιτρόπου Γιώργου Χαλκιά.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχές όλων για ένα όμορφο, εποικοδομητικό 2015.     

http://pyramisnews.gr/i-pita-tis-ekk-gia-to-2015/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου