Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Περιοδεία ποιμαντική και εκπαιδευτική στη Μητρόπολη Κένυας

Romfea.gr

 
kenia-18
 
Το περασμένο Σάββατο ,23 Μαΐου 2015, όπως ανακοινώθηκε, έγινε η τελετή αποφοίτησης των ιεροσπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής.
Μετά την τελετή, ο Σεβασμιώτατος, στο τελευταίο γεύμα, το μεσημέρι της μέρας εκείνης, αποχαιρέτησε όλους, δίνοντάς τους ελπίδα και ενθαρρύνοντάς τους να επιστρέψουν με πίστη, βαθιά στον Θεό και ειρηνικά με ταπείνωση και θυσία να υπηρετήσουν τους διψασμένους λαούς της Αφρικανικής Ηπείρου. 
Είχε την ευκαιρία, ο Σεβασμιώτατος, εκτός από τις πνευματικές νουθεσίες, να προσφέρει δώρα, τόσο σ’ αυτούς όσο και στους οικείους τους, μια και έφθασε, παραμονές της αναχώρησής τους, ένα ολόκληρο κοντέινερ από την Κύπρο.
Τους ευλόγησε ένα – ένα και τους προέπεμψε, με τους λόγους «η ειρήνη και η ευλογία του Θεού να σας συνοδεύουν πάντοτε».
Την επομένη ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη θεία λειτουργία και κήρυξε στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο χωριό Καρίντε, περίχωρο της Ναϊρόμπης. Αργά το απόγευμα, άρχισε τη μακρά περιοδεία του, μέσα σε καταρρακτώδεις βροχές και αέρα, σε διάφορες περιοχές της Κένυας.
Σκοπός της περιοδείας ήταν να δει από κοντά τα υπό ανέγερση έργα και άλλα, έτοιμα ήδη για να εγκαινιασθούν.
 
kenia-17
 
Παρ’ όλη την τροπική κακοκαιρία, μπόρεσε και επισκέφθηκε τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι άνθρωποι περίμεναν να δουν από κοντά τον πνευματικό τους πατέρα και ν’ ακούσουν λόγους παραινετικούς.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της ποιμαντικής αυτής επίσκεψης που συμπληρώθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου, ήταν η ευκαιρία που δόθηκε στον Σεβασμιώτατο να επισκεφθεί ένα αρκετά μεγάλο αριθμό Δημοτικών και Γυμνασίων.
Παντού, έβρισκε την ευκαιρία να συνομιλεί με τους διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων αυτών αλλά, περισσότερο, να απευθύνει λόγους ενθαρρυντικούς προς τους ίδιους τους μαθητές.
Με μεγάλη ικανοποίηση ο Σεβασμιώτατος, διαπίστωσε την άψογη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μητροπόλεως Κένυας και υποσχέθηκε σε όλους ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα συνεχίσει να πρωτοστατεί σε όλες τις προσπάθειες για αναβάθμιση της παιδείας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και δυσκολίες.
Ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους ιερείς και τους ιεροσπουδαστές στα σπίτια τους και να συμφάγει μαζί τους.
Επίσης, σε διάφορες περιοχές συναντήθηκε με τους ιερείς και τα συμβούλια των ενοριών, όπου συζητήθηκαν φλέγοντα θέματα, που αφορούσαν στην καλύτερη λειτουργία τόσο των σχολείων όσο και των ενοριών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιερείς είναι οι αποστάσεις, που πρέπει να διανύσουν για να φθάσουν στις ενορίες τους. Με τη βοήθεια της Μητροπόλεως, πολλοί χρησιμοποιούν ποδήλατα ή μοτοσικλέτες, για να επιτελέσουν, πιο άνετα, την αποστολή τους.
Με ιδιαίτερη χαρά, διαπιστώθηκε η λειτουργία, σε μεγάλο αριθμό δημοτικών σχολείων, του επισιτιστικού προγράμματος.
Τα παιδάκια έχουν την άνεση να απολαύσουν πρόγευμα και γεύμα, δωρεάν, επί καθημερινής βάσης.
Οι ιερές ακολουθίες τελούνται κάθε Πέμπτη και Κυριακή και όλοι οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων παρακολουθούν, με ιδιαίτερη κατάνυξη, και συμμετέχουν ενεργά.
Δόθηκε, επίσης η ευκαιρία στον Σεβασμιώτατο να τελέσει ιερές ακολουθίες και να μιλήσει κατάλληλα στις διάφορες περιστάσεις.
Οι άνθρωποι χάρηκαν και έδωσαν, για μια ακόμη φορά, δείγματα της αγάπης και του σεβασμού τους προς την Εκκλησία.
Η εβδομάδα ολόκληρη ήταν μια ευλογημένη πορεία προς τα έθνη με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου