Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ημερίδα για την ορθόδοξη πνευματικότητα στη Μητρόπολη Κένυας

Romfea.gr

kenia-3
 
Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος αναχώρησε για την καθιερωμένη ποιμαντική περιοδεία του.
Πρώτος σταθμός το χωριό Φάδι, όπου στον ιερό ναό του Αγίου Μάμα μαζεύτηκαν ορθόδοξες μητέρες από τις ενορίες Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Αποστόλου Πέτρου, Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, Ιωάννου του Προδρόμου και Αγίας Νυμφοδώρας.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ορθόδοξες μητέρες από τις πιο πάνω ενορίες, μαζί με τους ιερείς τους, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα πνευματικό θέμα και ακολουθούσε συζήτηση.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος μίλησε με θέμα «Πώς μπορούμε μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία να αναπτυχθούμε πνευματικά;».
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος είπε πόση ανάγκη έχουμε εμείς οι άνθρωποι, με την παρουσία του ίδιου του Χριστού μέσα στη ζωή μας.
Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των επτά μυστηρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ιδιαίτερα εκείνου της Θείας Ευχαριστίας, όπου κάθε φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός μυστηρίου και ενός θαύματος: το κρασί και το ψωμί μεταβάλλονται σε σώμα και αίμα Κυρίου.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πηγές της Ορθόδοξης πνευματικότητας, την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση, φέρνοντας παραδείγματα από τη ζωή των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, ιδιαίτερα εκείνων που έλαβαν μέρος στις επτά Οικουμενικές Συνόδους.
Επίσης μίλησε για τη μεγάλη σπουδαιότητα της δημιουργίας του ανθρώπου και επικεντρώθηκε στο κατ’ εικόνα και ομοίωση, λέγοντας ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εικόνες του Θεού και συνεπώς όλοι μπορούν να γίνουν όμοιοι με τον Θεό. Χρειάζεται όμως πολύς αγώνας.
Οι αρετές της ταπείνωσης, της αγάπης, της υπακοής, της συγχώρησης, της αποδοχής θα βοηθήσουν πολύ στην ολοκλήρωση του καθενός από εμάς και έτσι θα μπορέσουμε, στο τέλος, να κρατήσουμε μέσα μας όλες τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, που λάβαμε κατά τη διάρκεια του μυστηρίου του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.
Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ότι στόχος του καθενός από εμάς είναι πώς να διατηρήσουμε αυτή την πνευματικότητα για να μπορέσουμε, στο τέλος, να γίνουμε μέτοχοι της βασιλείας του Θεού.
Ευχαρίστησε, επίσης, ολόθερμα τους οργανωτές ιερείς αυτής της ημερίδας και είπε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις, οπωσδήποτε, οικοδομούν το σώμα της Ορθόδοξης μας Εκκλησίας στην Κένυα.
Προτού αναχωρήσει, για να συνεχίσει την περιοδεία του, άφησε στον ιερό ναό του Αγίου Μάμαντα μιαν καμπάνα και είπε ότι ο ήχος αυτής της καμπάνας θα μεταφέρει τα ελπιδοφόρα μηνύματα της ορθοδοξίας σ’ όλη την περιοχή, αφού να σημειώσουμε ότι βρισκόμαστε σε μιαν περιοχή, πάνω σε πανύψηλα βουνά, ατέλειωτα δάση, ποτάμια, λίμνες.
Η περιοχή φημίζεται για τον φυσικό της πλούτο και την παραγωγή τροπικών φρούτων και λαχανικών.
Ακολούθησε πλούσιο γεύμα και οι μητέρες τραγούδησαν χριστιανικούς ύμνους και τραγούδια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου