Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Λήξη συνεδρίου Ορθοδόξου νεολαίας στη Ι. Μητρόπολη Κένυας

Romfea.gr
afriki-15
 
Με τις ευλογίες της Α. Θ. Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β΄, του οποίου τις ευχές μετέφερε ο Σεβασμιώτατος, έληξε με επιτυχία το συνέδριο Ορθοδόξου νεολαίας στη Μητρόπολη Κένυας
Τη Δευτέρα το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας, ύστερα από ένα κοπιώδες και πολύωρο ταξίδι, έφθασε από το Ελντορέτ, μέσω Νακούρου - Νιαχουρούρου, στο Νιέρι, αργά το απόγευμα όπου προέστη του εσπερινού.
Στη συνέχεια κλήθηκε να μιλήσει στους νέους, που στο μεταξύ είχαν φθάσει από άλλες περιοχές.
Διάλεξε ως θέμα του ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που δυσκολεύει τη ζωή των πιο πολλών ανθρώπων, εκείνο της συγχώρησης, και κατέληξε στο μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως.
Έδωσε μερικά παραδείγματα από τη ζωή των Αγίων, της Εκκλησίας μας και, στο τέλος. Οι νέοι υπέβαλαν ερωτήσεις στον Σεβασμιώτατο, όπου έδωσε τις δέουσες απαντήσεις.
Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή, γιατί οι νέοι υπέβαλαν ερωτήσεις πάνω σε θέματα που τους απασχολούν και είχαν σχέση με την καθημερινή πνευματικής τους πορεία.
Το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη θεία λειτουργία στους χώρους της τραπεζαρίας του Γυμνασίου.
Μαζί του λειτούργησαν δεκαπέντε ιερείς, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές της Κένυας.
Η όλη τελετή θύμιζε Πάσχα. Συμμετείχαν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας όλοι σχεδόν οι νέοι γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν δύο δισκοπότηρα.
Έψαλλαν όλοι μαζί μελωδικότατα στις διάφορες διαλέκτους και ο Σεβασμιώτατος με τη σειρά του τις χρησιμοποίησε. Η θεία Μετάληψη κράτησε αρκετό χρόνο.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος που ήταν το επιστέγασμα και το κλείσιμο του παρόντος ιστορικού γεγονότος της Μητροπόλεως Κένυας, κάλεσε τους νέους να συνεχίσουν όπως έπραξαν μέχρι τώρα την ανοδική τους πορεία μέσα στο φως και τη λάμψη που εκπέμπει ο ευαγγελικός λόγος: να γίνουν άνθρωποι προσφοράς και θυσίας για το κτίσιμο μιας δυναμικής ορθόδοξης εκκλησίας.
«Αγαπήστε τον Θεό, κλείσατε μέσα στην ψυχή σας τον ανεκτίμητο θησαυρό της ορθόδοξης μας πίστης, που αποτελεί την ασφαλέστερη οδό για τη σωτηρία των ανθρώπων. Έχετε όλες τις προϋποθέσεις με τον δυναμισμό και τον ζήλο που διαθέτετε για να γίνετε μάρτυρες του σωτηριώδους μηνύματος της αγάπης, της καταλλαγής και της κατά Χριστόν ζωής. Φυλάξατε μέσα σας ό,τι πολύτιμο και ακριβότερο δώρο σας χαρίζει η Χάρις του Κυρίου, που πηγάζει μέσα από τη συμμετοχή σας στα μυστήρια της Ορθόδοξής μας πίστης. Κρατήστε γερά το τιμόνι της ζωής σας, τώρα όχι αύριο, για να μπορέσετε να κτίσετε μέσα στη ζωή το βασίλειο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισότητας. Αυτή η δική σας η κουλτούρα, το ήθος και παράδοσή σας βαδίζουν ακριβώς όπως διδάσκει η Εκκλησία μας. Γι’ αυτό κρατήστε αυτό τον δρόμο, μέσα στη ζωή σας. Διώξτε όλες τις ξενόφερτες και αρρωστημένες συνήθειες που θέλουν να σας υποβάλουν υποχρεωτικά. Χρησιμοποιήστε τα σωστά και υγιή διδάγματα που απορρέουν από τη δική σας την παράδοση και εμπειρία και συζεύξετέ τα μαζί με την Ορθόδοξη διδασκαλία και τότε θα δείτε πόσο ομορφότερη θα είναι η ζωή σας και ολοκληρωμένη, με ασφάλεια, εμπιστοσύνη και σταθερότητα».
Μετά τη θεία λειτουργία και το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια.
Ακολούθησε πλούσιο παραδοσιακό γεύμα και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος είχε συνάντηση γνωριμίας και συζητήσεις με το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο που αποτελούνταν από δύο νέους της κάθε διαφορετικής περιφέρειας και φυλής.
Ο Σεβασμιώτατος, στη συζήτηση αυτή, βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει όλους τους νέους για την αφοσίωσή τους και την αγάπη τους προς την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας.
Συζητήθηκαν διεξοδικά τα μελλοντικά σχέδια της νεολαίας και συστάθηκαν υποεπιτροπής που θα προετοιμάσουν τα διάφορα προγράμματα των νέων.
Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, είπε ότι θα συνεχισθούν τα ετήσια συνέδρια στις κατά τόπους ορθόδοξες ενώσεις νέων και ανακοίνωσε ότι η επόμενη μεγάλη παν-κενυάτικη συνάντηση θα γίνει τον Αύγουστο του 2016 στο Γυμνάσιο που βρίσκεται στην περιοχή των Νάντι.
Στη συνέχεια, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου, οι νέοι και οι νέες της Ναϊρόμπης και των περιχώρων, που γέμισαν δύο λεωφορεία, συνοδευόμενοι από τον πνευματικό τους πατέρα, επισκέφθηκαν το ορφανοτροφείο που βρίσκεται ακριβώς στους πρόποδες του όρους Κένυα.
Είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν εν συντομία το ιστορικό της ίδρυσής του και να ξεναγηθούν στους γύρω χώρους.
Οι νέοι κατασυγκινημένοι και συγκλονισμένοι, αντικρίζοντας τα 200 ορφανά που φιλοξενούνται εκεί, έδειξαν τα αλτρουιστικά τους αισθήματα: τα λίγα χρήματα που τους έμειναν, θέλησαν να τα προσφέρουν για ενίσχυση του έργου των ορφανών.
Τραγούδησαν και χόρεψαν όλοι μαζί με τους οικότροφους του ορφανοτροφείου, έπαιξαν μαζί τους και συζήτησαν, περπάτησαν στους κήπους και, αργά το απόγευμα, άρχισαν το ταξίδι της επιστροφής. Φορτωμένοι και εμπλουτισμένοι με διαφορετικά τώρα αισθήματα, υποσχέθηκαν ότι θα το βάλουν τώρα στο πρόγραμμά τους να έρχονται να βλέπουν τα ορφανά.
Ο Σεβασμιώτατος ήταν ο τελευταίος που έφυγε από τους χώρους. Έκλεισε, έτσι, ακόμα μια ευλογημένη πορεία της ιστορίας της Ιεραποστολικής Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου