Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Πατριαρχική περιοδεία στο μεγαλύτερο νησί της Αφρικής



 


Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με πολλή χαρά επικοινωνώ μαζί σας, για να σας πληροφορήσω για την επίσημη επίσκεψη του Ποιμενάρχου μας, πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου στη Μαδαγασκάρη τον περασμένο Ιούνιο. Η επίσκεψη αυτή είχε προγραμματιστεί από πολύ καιρό, γι’ αυτό με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του πνευματικού μας πατρός είχε μεγάλη επιτυχία. Δοξάζουμε το Θεό και ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην καλή οργάνωση της επισκέψεως του προκαθημένου, κληρικούς και λαϊκούς. Προσπαθήσαμε όλοι μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε προς δόξαν Θεού και της Εκκλησίας μας.
Ο σεπτός προκαθήμενος με τη συνοδεία του έφθασε στο αεροδρόμιο στις 29 Μαΐου. Εκεί τον περίμενε πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, ντυμένοι όλοι με παραδοσιακές στολές και κρατώντας στα χέρια τους μικρές σημαίες του Πατριαρχείου και της Μαδαγασκάρης. Επίσης παρευρίσκοντο εκπρόσωποι της πολιτείας, πρέσβεις και άλλοι επίσημοι. Στην είσοδο του Ναού οι ιερείς και ο λαός περίμεναν παρατεταγμένοι σε δύο σειρές και ψάλλοντας το «Άξιον Εστίν» κατευθύνθηκαν όλοι στο Ναό. Εκεί έγινε δοξολογία και εκφωνήθηκαν λόγοι αντιστοίχως. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για την υποδοχή που του επεφύλαξαν.
Την άλλη ημέρα, Σάββατο προ της Πεντηκοστής, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του ορφανοτροφείου θηλέων σε ιδιόκτητο οικόπεδο της Ιεραποστολής 10.000 τ.μ. σε προάστιο της πρωτευούσης. Η κατασκευή του κτιρίου είχε αρχίσει πριν αρκετό καιρό με κύρια χρηματοδότηση ομογενών εξ Αυστραλίας, με την ευλογία και συμπαράσταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Μια πτέρυγα χρηματοδοτήθηκε από ανώνυμη δωρήτρια εις μνήμην του συζύγου της Νικολάου, μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.
MG2
Το νέο ορφανοτροφείο θηλέων της Ιεραποστολής στο Antananarivo

Οι εργασίες χάριτι Θεού τελείωσαν, εκτός από μερικές λεπτομέρειες και υπολείπεται ο εσωτερικός εξοπλισμός. Το ορφανοτροφείο ήταν ένα όνειρο που με τη χάρη του Θεού και τη συνδρομή των ανθρώπων πραγματοποιήθηκε. Το φιλανθρωπικό έργο κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να είναι αλληλένδετο με το ιεραποστολικό στις χώρες αυτές. Το ορφανοτροφείο θα περιθάλψει όχι μόνον ορφανά κοριτσάκια, αλλά και εγκαταλελειμμένα· και θα τους προσφέρει όχι μόνον στέγη, ένδυση, μάθηση αλλά και ένα λαμπρό μέλλον και αποκατάσταση στα παιδάκια αυτά.
Η τελετή των εγκαινίων έγινε μέσα σε πνευματική ατμόσφαιρα με πλούσιο στολισμό, με πλήθος κόσμου και με τη συμμετοχή πολιτικών και άλλων εκκλησιαστικών αρχών. Την επόμενη ημέρα της Πεντηκοστής είχαν ορισθεί τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, που βρίσκεται εντός του χώρου του Ορφανοτροφείου. Ο Ναός οικοδομήθηκε διά να εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των παιδιών που θα φιλοξενούνται στο ορφανοτροφείο, αλλά θα λειτουργεί και σαν ενοριακός ναός. Βρίσκεται κοντά σε κεντρικό δρόμο και σε καλή περιοχή. Η τελετή των εγκαινίων έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, ενώ ο Μακαριώτατος εξηγούσε το νόημα κάθε στιγμής. Η ακολουθία άργησε να τελειώσει, αλλά ο κόσμος και οι επίσημοι παρέμειναν έως τέλους. Μετά το πέρας της ακολουθίας παρετέθη κοινή τράπεζα για όλο το εκκλησίασμα με πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα.
Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος έγινε λειτουργία στον καθεδρικό ναό και ο Μακαριώτατος τίμησε μερικούς ιερείς για τη φιλότιμη προσφορά τους στην Εκκλησία, αλλά και λαϊκούς για την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για την Ορθοδοξία. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με όλους τους ιερείς της Μητροπόλεως, άκουσε τα προβλήματά τους και τους έδωσε συμβουλές και οδηγίες για την πνευματική τους πρόοδο.
Την άλλη ημέρα ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο εξοχώτατος πρέσβης της Αιγύπτου, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδος και της Κύπρου και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Μακαριώτατος πληροφόρησε τον Πρόεδρο για το ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολή μας.
MG1
Την επόμενη ημέρα, 3 Ιουνίου, είχαν ορισθεί τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου στη Manakara. Η πόλη αυτή απέχει 600 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και βρίσκεται νοτιοανατολικά της χώρας. Το πανεπιστήμιο αυτό ήταν δωρεά Χριστιανών από την Καρδίτσα με πρωτοβουλία του Πανοσ. Αρχιμ. π. Κυριακού Τσολάκη και κτίσθηκε κατά παράκληση του περιφερειάρχου, για να καλύψει βασικές ανάγκες γεωπονικής φύσεως τροπικών φυτών και διαφόρων άλλων ερευνών.
Κατά την άφιξη του Μακαριωτάτου στη Manakara, ο Πατριάρχης και η συνοδεία του και όλοι οι Χριστιανοί πήγαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, που χτίστηκε με δαπάνες της Αδελφότητάς σας, και εψάλη δοξολογία. Ο Μακαριώτατος μίλησε σύντομα στους Χριστιανούς και μετά όλοι μαζί έφθασαν στο χώρο του Πανεπιστημίου, όπου περίμενε αρκετός κόσμος και οι επίσημοι παράγοντες. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πάρα πολλοί μαθητές. Ο αντιπρόσωπος της Κυβέρνησης ευχαρίστησε το Μακαριώτατο για τη μεγάλη αυτή προσφορά της Εκκλησίας μας προς την Κυβέρνηση και μετέφερε τις ευχαριστίες του προέδρου της χώρας.
Στις 4 Ιουνίου προγραμματίσθηκε η επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο χωριό Arany, για τα εγκαίνια ενός Λυκείου. Το χωριό αυτό βρίσκεται 2 ώρες μακριά από το ιεραποστολικό κέντρο. Οι μαθητές των σχολείων φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές και κρατώντας τις σημαίες στο χέρι τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια. Οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα έως ότου φθάσαμε στο ναό. Αφού τελειώσαμε, κατευθυνθήκαμε όλοι στο Λύκειο δίπλα στην εκκλησία για την τέλεση του αγιασμού.
Στις 5 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του έφτασε στη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο μέρος της χώρας, το Tulear. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από κόσμο, μικρούς και μεγάλους, που είχαν έρθει από τα χωριά για την υποδοχή του Πατριάρχη. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε και μίλησε με πνευματικά λόγια για τη σωτηρία της ψυχής.
MG3
Την επομένη ημέρα είχαν ορισθεί τα εγκαίνια της κλινικής στο ιεραποστολικό κέντρο. Στην περιοχή αυτή του Tulear υπάρχει κλινική με πολλά τμήματα. Ο υπεύθυνος π. Αναστάσιος από την Κύπρο, ιερομόναχος και ιατρός, θεώρησε καλό να αναβαθμισθεί η κλινική με περισσότερα τμήματα σε νοσοκομειακό επίπεδο. Το έργο ολοκληρώθηκε με δωρεά ανώνυμης κυρίας και στις 6 Ιουνίου έγιναν τα εγκαίνια. Ο Μακαριώτατος τέλεσε τον αγιασμό και εν συνεχεία ξεναγήθηκε σ’ όλους τους χώρους της κλινικής.
Στις 7 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή, ο Μακαριώτατος μαζί με τους ιερείς λειτούργησαν στο κλειστό στάδιο του Tulear. Ο χώρος είχε προετοιμασθεί καταλλήλως με υπερυψωμένη εξέδρα με μεγάλη Αγία Τράπεζα και εικόνες, θρόνο κ.λπ. Ο κόσμος άρχισε να έρχεται από το πρωί, καθώς επίσης και οι επίσημοι. Οι Χριστιανοί μας με λεωφορεία έφθασαν εγκαίρως και από τα πιο απομακρυσμένα χωριά. Σύντομα γέμισε το στάδιο.
Όλα τα χαρακτήριζε η μεγαλοπρέπεια και το μεγαλείο της Θείας Ευχαριστίας. Τόσο ο Πατριάρχης, όσο και οι ιερείς, αλλά και οι χοροί, δημιουργούσαν μια πνευματική ατμόσφαιρα. Στο τέλος ο Μακαριώτατος κήρυξε το Θείο Λόγο, κοινώνησε τους πιστούς και στο τέλος μοίρασε το αντίδωρο σε όλο τον κόσμο. Όλοι ευχαριστήθηκαν και απόλαυσαν την πνευματική αυτή πανδαισία, δοξάζοντας το όνομα του μεγάλου Θεού.
MG4
Αμέσως μετά, στο ιεραποστολικό κέντρο είχε ετοιμασθεί κοινό γεύμα για όλους τους πιστούς, αφού ήταν περασμένη η ώρα, και πολλοί από αυτούς έπρεπε να πάρουν το δρόμο του γυρισμού για τα μακρινά χωριά τους.
Η επίσκεψη του Πατριάρχου ήταν μια ευλογία για την Ιερά Μητρόπολη Μαδαγασκάρης. Η παρουσία του Μακαριωτάτου ήταν απαραίτητη διότι μας έδωσε θάρρος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, να επικοινωνήσουμε μαζί του σαν παιδιά με πατέρα, να εκφράσουμε τα προβλήματά μας ελεύθερα και να πάρουμε μαζί αποφάσεις για καινούργια προγράμματα στο μέλλον. Είναι απαραίτητη η επικοινωνία αυτή, διότι αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες και προβλήματα και χρειάζεται η μεσολάβηση του Πατριάρχη μας με την πολυετή πείρα του.

† Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

http://ierapostoles.gr/?p=7731

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου