Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Νέος Μητροπολίτης Ζάμπιας εξελέγη ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης

Βασίλης Μούτσιος

zambias-tsaftaridis

Στη φωτογραφία εικονίζονται ο νυν και πρώην Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ.κ. Ιωάννης και κ.κ. Ιωακείμ να μεταφέρουν το Σεπτό Λείψανο του Αγίου Διονυσίου
Ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σκόρπισε το άγγελμα της εκλογής ως νέου Μητροπολίτη της κενωθείσης Μητροπόλεως Ζάμπιας και Μαλάουι του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη (Τσαφταρίδη), ένος άξιου γόνου του νησιού μας που επι πολλά χρόνια πρόσφερε στην ιεραποστολή και τη διάδοση του χριστιανισμού στην Αφρική για αυτό και η Εκκλησια τον εμπιστευεται να συνεχίσει και να αυξήσει την πνευματική δραστηριότητα που επέδειξε στη Μοζαμβίκη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, συνήλθε την 24η Νοεμβρίου 2015, σε τακτή Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής υπό την Προεδρία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β΄ στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου.
Προ της Συνεδρίας, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων και ακολούθως επιμνημόσυνος δέησις εις την μνήμην του Μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄, που σαν σήμερα ήγε τα ονομαστήριά του. Ακολούθως άρχισε η συνεδρίαση. Την έναρξη των εργασιών εκήρυξε ο Μακαριώτατος, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τα Συνοδικά μέλη. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας κ.Μακάριος αντιφώνησε την Α.Θ.Μ. εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών. Κατόπιν επηκολούθησε η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουϊ του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, γενομένης αποδεκτής της παραιτήσεως του από Ζάμπιας και Μαλάουι Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ. Ιωακείμ και τον διορισμό του στην θέση του Καθηγητή στην Πατριαρχική Ιερατική Σχολή της Αγίας Σιών στα Ιεροσόλυμα. Τέλος την κενωθείσα Επισκοπή Μοζαμβίκης κατέλαβε ο Επίσκοπος Βερενίκης κ. Χρυσόστομος.

zambias-tsaftaridis1

Μετά την εκλογή του, το ασπόγευμα της ιδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στο πατριαρχικό παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, ενώπιον του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄ και των μελών της Ιεράς Συνόδου, το Μεγάλο Μήνυμα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης (Τσαφταρίδης) γεννήθηκε στον Άγ. Κήρυκο (Αγκερυκό) Ζακύνθου το έτος 1969 και κατάγεται από την Σεβάστεια της Μικράς Ασίας. Μετά τα εγκύκλια γράμματα στην γενέτειρά του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε το πτυχίο του με βαθμό άριστα. Δίπλωμα Master έλαβε το 2010 από το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ ετοιμάζει την διδακτορική διατριβή του στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1993 στην Ιερά Μονή Υπεραγάθου (Μετοχίου Σινά) Ζακύνθου από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονα και στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου Αθηνών από τον τότε Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο. Αρχιμανδρίτης χειροθετήθηκε το 1998 από τον μακαριστό Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ΄ στην Ζάμπια. Από το 1993 διακονεί ιεραποστολικά το παλαίφατο Πατριαρχείο, υπηρετήσας σε Κοινότητες της Ζιμπάμπουε, της Ζάμπιας, του Καΐρου και της Νοτίου Αφρικής. Διοργάνωσε ή μετείχε σε διάφορα συνέδρια, ενώ συνέγραψε επιστημονικές μελέτες. Διατελεί σύνδεσμος της ΔΣΟ (Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας) με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και από το 2005 εκπροσωπεί την ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο Β’ στον ίδιο οργανισμό. Επίσκοπος Μοζαμβίκης εξελέγη την 7η Οκτωβρίου 2011. Στις 24 Νοεμβρίου 2015, εξελέγη Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι.

http://imerazante.gr/2015/11/25/111536

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου