Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη εκδήλωση για τη Βυζαντινή Μουσική στο Κάιρο, από το Ωδείο της ΕΚΚ και τον π. Ειρηναίο Νάκο

ekdilosi gia ti byzantini mousiki 08

pyramisnews.gr
                              
Με θέρμη η Ελληνική παροικία στο Κάιρο αγκάλιασε τη μεγάλη μουσική εκδήλωση για τη Βυζαντινή Μουσική, που παρουσίασε ερχόμενος από την Αθήνα ο π. Ειρηναίος Νάκος, Διευθυντής της αρμόδιας Δ/νσης για της Ωδεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την περασμένη Τρίτη 10 Νοεμβρίου. Τιμητική η παρουσία του Κύπριου Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση, της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κας Λαμπρινής Κομίνη, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, του Προέδρου της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέα Μαυρομάτη, του εκπροσώπου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας π. Καλλίνικου Μαρούλη και πολλών εκπροσώπων της παροικίας, επισήμων και πολύ κόσμου.

ekdilosi gia ti byzantini mousiki 04

Να σημειωθεί ότι ο π. Ειρηναίος Νάκος προσέφερε τιμητικό μετάλλιο για την προσφορά του για την Σχολή προς τον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο Καβαλή, τονίζοντας ότι η «Μητέρα των εν Καΐρω Σωματείων» αποτελεί την κινητήριο δύναμη για τη διάδοση της εκκλησιαστικής μουσικής βυζαντινής παράδοσης στην πρωτεύουσα της Χώρας του Νείλου. Από την πλευρά του, ο κ. Καβαλής ευχαρίστησε για την προσφορά και μίλησε για το έργο του δασκάλου του Ωδείου στο Κάιρο κ. Νικολάου Κάτσικα, ο οποίος επίσης τιμήθηκε με μετάλλιο διά χειρών του π. Ειρηναίου Νάκου.

ekdilosi gia ti byzantini mousiki 05

Να σημειωθεί ότι ο μουσικολογιώτατος Δ/ντής του Ωδείου π. Ειρηναίος Νάκος προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον όσων παροίκων παροίκων παρακολκούθησαν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του όσα και τις βυζαντινές μελωδίες που απέδωσε, με το κοινό να ανταποδίδει σε έντονα χειροκροτήματα, ανάμεσα των οποίων βρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέφανος Αργυρίου, Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Νικόλας Βαδής, τον Πρόεδρο της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρος Μπενοβίας και άλλοι επίσημοι.

ekdilosi gia ti byzantini mousiki 07

Από την πλευρά του, ο κ. Κάτσικας ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του τον π. Ειρηναίο Νάκο, δίνοντας τον λόγο στον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο Καβαλή, ενώ επίσης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Μεγάλη Ευργέτιδα της Αιγυπτιώτικης παροικίας κα Στέλλα Κυριάζη που στήριξε ολόθερμα μέσα από το περίσσευμα της καρδιάς της τη διοργάνωση της εκδήλωσης.  

ekdilosi gia ti byzantini mousiki 01

Να σημειωθεί επίσης ότι ο π. Ειρηναίος επισκέφθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, στον οποίο προσέφερε το Μετάλλιο του Ωδείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, λαμβάνοντας από τα χέρια του μία εικόνα του Αγίου Νεκταρίου. Ενώ, την επομένη, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, μην κρύβοντας την μεγάλη του ικανοποίηση, για την επίσκεψη τόσο στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στο Χαμζάουι, όπου έζησε ο μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας, όσο και στην πολυαιώνια ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου σύμφωνα με την παράδοση μαρτύρησε ο Μεγαλομάρτυς της Εκκλησίας και όπου κατέφυγε η Αγία Οικογένεια.

Περισσότερα...  http://pyramisnews.gr/megali-ekdilosi-gia-ti-byzantini-mousiki-sto-cairo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου