Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος: Ιερό Μνημόσυνο στην Κινσάσα



 

Συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από την εκδημία εις Κυρίον του δεύτερου Ορθοδόξου Ιεραποστόλου της Αφρικής, αείμνηστου Αρχ. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου (1903-1972). Το ιεραποστολικό και πνευματικό έργο του στις Αφρικανικές χώρες όπου εργάσθηκε και έδρασε, Ουγκάντα, Κένυα, Τανζανία και Κονγκό, ρίζωσε βαθιά στις καρδιές των Αφρικανών και έδωσε πλούσιους πνευματικούς καρπούς. Χιλιάδες Αφρικανοί βαπτίστηκαν ορθόδοξοι, ιδρύθηκαν πολλές ορθόδοξες κοινότητες, πολλοί ιθαγενείς έγιναν κληρικοί.  Τα μικρά δεντράκια της Ορθόδοξης πίστης που φύτεψε ο φλογερός, ανιδιοτελής και ακούραστος Ιεραπόστολος μεγάλωσαν, θέριεψαν και εξαπλώθηκαν σε πολλές χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου. Τα σημερινά πνευματικά τέκνα του π. Χρυσοστόμου, τον ευγνωμονούν, τον ενθυμούνται, τιμούν με σεβασμό την μνήμη του.
Το ιερό καθήκον σεβασμού προς την μνήμη του π. Χρυσοστόμου εκπλήρωσε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος. Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου τέλεσε το επίσημο μνημόσυνό του στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, πλαισιωμένος από πολλούς ιερείς και διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως με την παρουσία όλων των Ορθοδόξων φοιτητών και πολλών άλλων προσκεκλημένων. Ακολούθησε το φιλολογικό μνημόσυνο που έγινε στην αίθουσα τελετών του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου, κατά το οποίο μίλησαν πολλοί φοιτητές και ιερείς, παρουσιάζοντας την αγία του ζωή και το ιεραποστολικό του έργο. Μεταξύ αυτών μίλησε και ο π Γεράσιμος από την Κανάγκα, ο οποίος γνώρισε τον π. Χρυσόστομο  και έφερε μαζί του τεμάχιο του τιμίου λειψάνου του.
P1020597-Recovered
Ολίγα άνθη σεβασμού στη μνήμη του πρόσφερε και ο πρώην Πρόεδρος της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής κ. Βάιος Πράντζος, ο οποίος βρίσκονταν την περίοδο εκείνη στην Κινσάσα για ιεραποστολικούς λόγους. Υπογράμμισε τον πνευματικό σύνδεσμο του π. Χρυσοστόμου με την Αδελφότητα ως πνευματικός ιδρυτής της. Την πνευματική εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος αναφέροντας τους πνευματικούς δεσμούς με τους οποίους συνδεόταν η οικογένεια του και αυτός με τον αείμνηστο Ιεραπόστολο.
Αιωνία του η μνήμη
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

http://ierapostoles.gr/?p=8016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου