Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΓΚΑ: Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

porefthentes.gr

 
ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΤΑΝΓΚΑ
“Η φιλανθρωπία στο όνομα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού εστί σωτηρία. Δεν είναι απλή φιλανθρωπία, είναι πνευματική φιλανθρωπία”. π.Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, περιοδικό “Ιεραποστολικός Ταχυδρόμος”, τεύχος 132, Οκτ.-Νοέμ.-Δεκ.2015.
Ο Επίσκοπος Κατάνγκα κ.Μελέτιος Γρηγοριάτης εργάζεται ταυτόχρονα για την μετάγγιση του λόγου του Θεού στο Κογκό και για την αυτονομία της τοπικής Εκκλησίας.
Παίζοντας το διπλό ρόλο του πνευματικού σπορέα και του αγρότη, έχει φτιάξει μια μεγάλη φάρμα στο χωριό Luankonko του Κολουέζι. Εκεί παράγονται πολλοί τόνοι καλαμποκιού και προμηθεύονται οι εταιρείες της περιοχής, όπως η Malta Forest. Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για τον κλήρο, καθώς στο τέλος κάθε μήνα κάθε κληρικός της επισκοπής παίρνει από ένα σάκο καλαμποκιού πενήντα κιλών. Παράλληλα προμηθεύονται σιτάρι οι εργάτες, οι φυλακισμένοι και οι άποροι της Επισκοπής χωρίς καμία διάκριση. Η φήμη του έργου αυτού έφτασε μέχρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απένειμε στον Θεοφιλέστατο τον τιμητικό τίτλο της χώρας.
Όπως έλεγε ο Νέλσον Μαντέλα, η παιδεία είναι όπλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της φτώχειας στον κόσμο. Στην Επισκοπή Κατάνγκα λοιπόν το 80% λοιπόν των ενοριών έχουν σχολεία. Επιπλέον, σε αυτά οι μαθητές πληρώνουν δίδακτρα, κάτι το οποίο βοηθάει στη μισθοδοσία των ιερέων και των εργαζομένων στις ενορίες. Σχεδόν όλες οι μεγάλες ενορίες είναι οικονομικά ανεξάρτητες, εκτός από εκείνες που βρίσκονται στα πιο φτωχά χωριά και τις φροντίζει η Μητρόπολη. Μάλιστα ο Θεοφιλέστατος έχει δώσει ευλογία στους κληρικούς του να σχεδιάσουν και άλλα προγράμματα ανάπτυξης που θα βοηθήσουν την οικονομική αυτονομία των ενοριών τους.
Ο π.Μελέτιος δε σταμάτησε εκεί αλλά έκτισε νοσοκομείο αφιερωμένο στους αγίους Κοσμά και Δαμιανό για τις ανάγκες των ιερέων, των παιδιών του οικοτροφείου, των εργαζομένων και των απόρων. Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι υπάρχουν ακόμα και εταιρείες ορυκτών που έχουν υπογράψει συμβάσεις με το νοσοκομείο, το οποίο έχει δεσμευτεί να παρέχει υγειονομική περίθαλψη στους εργαζομένους τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου