Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι Ιωάννης στον Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου της Ελληνικής Κοινότητας στο Blantyre

Orthodox Metropolis of Zambia and Malawi










Κυριακή 22 Μαΐου 2016
Συνεχίζοντας την πολυήμερη ποιμαντική επίσκεψή στο Μαλάουι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωάννης, ιερούργησε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου της Ελληνικής Κοινότητας στο Blantyre, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Παρευρέθηκαν οι Επίτιμοι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στο Μαλάουι, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Blantryre και ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Κοινοτικού Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρί...ου.
Κατά την διάρκειας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερο χειροτονία του ιθαγενούς π. Καλλινίκου Mwere, κληρικού της τοπικής Εκκλησίας στο Μαλάουι.
Στο τέλος ς της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Εμφανώς συγκινημένος, λόγω ποντιακής καταγωγής, στο λόγο του αναφέρθηκε στο ιστορικό των σφαγών και των εκτοπισμών εναντίον των Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914- 1923, που εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε περίπου 380.000 Έλληνες. Έκανε αναφορά σε προσωπικές ιστορίες και πραγματικά γεγονότα που του διηγήθηκαν οι Πόντιοι πρόγονοί του σχετικά με τον ξεριζωμό, την εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, την πείνα και την δίψα και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο τα οποία υπέστησαν οι Έλληνες Πόντιοι αδελφοί μας.
Στην συνέχεια, αφού τελείωσε η Θεία Λειτουργία, παρατέθηκε γεύμα στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας. Για όλα είχαν, όπως πάντοτε, φροντίσει με περισσή φροντίδα και αγάπη οι κυρίες της Κοινότητας, οι οποίες από το περίσσευμα της καρδιάς τους προσέφεραν προς όλους τους συνδαιτημόνες πλούσια αγαθά.


https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-and-Malawi-391805074291380/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου