Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

 
 
Την 18η Ιανουαρίου 2017, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, χοροστάτησε κατά τον όρθρο και την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας, επί τη μνήμη των σοφών Διδασκάλων και προμάχων της Εκκλησίας του Χριστού Μεγάλων Αγίων Πατέρων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, οι οποίοι έχουν σφραγίσει κι οι δυο τους με το πέρασμά τους από τον Θρόνο της Αλεξάνδρειας την ιστορία και την ζωή της Εκκλησίας.
Παρόντες ήσαν ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Άκκρας κ.Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας κ.Αγαθόνικος, ενώ παρευρέθηκε και ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Εμμανουήλ Κακαβελάκης.
Στην ομιλία του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναφέρθηκε στην ζωή και την πολιτεία του Αγίου Αθανασίου, κάνοντας αναφορά για την γνωριμία του με τον Μεγάλο Καθηγητή της ερήμου Όσιο Αντώνιο, του οποίου συνέγραψε τον βίο, στα σπουδαία θεολογικά συγγράμματα που μας κληρονόμησε, στους διωγμούς και στις κακουχίες που αντιμετώπισε κατά τους αγώνες του υπέρ της Ορθόδοξης πίστης και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, «η νίκη της Εκκλησίας εναντίων του Αρείου ήταν κυρίως νίκη του αγίου Αθανασίου».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Άγιο Κύριλλο, στους αγώνες του εναντίων των αιρέσεων, στα θεολογικά του συγγράμματα, τα οποία είναι πολύτιμη πηγή Ορθόδοξης Θεολογίας, στην καταλυτική συμμετοχή του στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο (431μ.Χ.) και στην αγάπη του για το πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του Θεού, της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας.
Προ της απολύσεως της Θείας Ευχαριστίας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β΄, προήγαγε και τέλεσε τις Χειροθεσίες των:
Α.Του Πανοσιολ. Αρχιμαδρίτου κ.Δανιήλ Μπιάζη, αποσπασμένου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, σε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Β. Του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ.Φωτίου Χατζηαντωνίου, αποσπασμένου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας, σε Προϊστάμενο και Πνευματικό της Πατριαρχικής Μονής Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας. Ας σημειωθεί πως σύμφωνα με την τάξη της Λαύρας του Αγίου Σάββα των Ιεροσολύμων, στην ομώνυμη Μονή του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας Ηγούμενος διατελεί πάντοτε ο εκάστοτε Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Γ. Του Ιερολογ. Διακόνου κ.Αθανασίου Πογιατζή, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας, σε Αρχιδιάκονο του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας.
Τους απένειμε δε τα κατά την τάξη Πατριαρχικά διοριστήρια πιττάκια.
Ωσαύτως, ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον παρόντα Θεοφιλ. Επίσκοπο Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας κ.Αγαθόνικο, αποχαιρετώντας τον και ευχαριστώντας τον δια την καρποφόρα έως τώρα διακονία του στην Έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, δωρίζοντάς του ζεύγος αρχιερατικών αμφίων.
Τέλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, ως πράξη ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο και την Μονή του, αφιέρωσε ενώπιον της Ιεράς Εικόνας του την Πατριαρχική του ράβδο, η οποία ήταν προσωπικό δώρο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρωσίας κ.κ.Κυρίλλου προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, κατά την εφετινή επέτειο των γενεθλίων του.
 
Συνέχεια...http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=1233

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου